Nordmann knyttes til eksplosjoner – undersøkes av indisk politi

2 hours ago 4



En nordmann står nå i sentrum for internasjonal undersøkelse etter at hundrevis av personsøkere eksploderte i Libanon.

 Hussein Malla / AP Photo / NTB
BLODIG: En bil i Beirut etter at sjåførens personsøker eksploderte. Foto: Hussein Malla / AP Photo / NTB

Publisert 22.09.2024 10:41

Den siste uken har vært et slag i magen for Hizbollah-militsen i Libanon. Ved tre ulike anledninger har til sammen over 70 personer blitt drept i ulike angrep.

Israels militære (IDF) hevder lørdag at de har drept nesten hele Hizbollah-ledelsen.

Mens man nå venter på hvordan, og om, Hizbollah skal svare på angrepene, kommer det frem nye opplysninger om en nordmann som anklages for å være innblandet.

Norsk mann undersøkes av indisk politi

I sentrum av de eksploderende personsøkerne står et ungarsk selskap, som anklages for å ha produsert kommunikasjonsenhetene.

 Marton Monus / Reuters / NTB
UNGARSK SELSKAP: Personsøkerne skal ifølge Gold Apollo ha blitt produsert av BAC Consulting KFT, som har sitt hovedkvarter her i Budapest. Foto: Marton Monus / Reuters / NTB

Men i periferien står en nordmann, som anklages for å ha tilrettelagt for salget av de dødelige enhetene. Nå bekrefter indisk politi overfor TV 2 at de har iverksatt en undersøkelse av nordmannen, som har tilknytninger også til India.

– Vi har besøkt boligen hans, og foretatt utspørring av de som bor der. Det er ikke kjent for oss om han har noen tilknytninger til Israel eller Bulgaria, sier spesialetterforsker P.L. Shyju ved Wayanad-politiet til TV 2.

Han forteller at de per lørdag kveld ikke har grunnlag for å starte en etterforskning, men at de vil fortsette å undersøke nordmannen.

TV 2 har forsøkt å kontakte nordmannen – som flere nå etterlyser – gjentatte ganger, men han har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Vet ikke hva nordmannen jobber med

Det var altså tirsdag ettermiddag at alarmen gikk i Libanon. Rundt klokka 15.30 lokal tid eksploderte hundrevis av personsøkere over hele Libanon. Hizbollah-militsen ga raskt en bekreftelse på at kommunikasjonsenhetene tilhørte flere av deres medlemmer.

Bilder av Hizbollah-soldater som har mistet synet, armer, bein, og kjønnsorganene sine, florerer nå på sosiale medier.

 Ali Hankir / Reuters / NTB
SKADET: En mann som ble skadet i både øynene og hendene får behandling ved et sykehus i Libanon. Foto: Ali Hankir / Reuters / NTB

Ifølge TV 2s egne analyser tirsdag kom flere av personsøkerne fra det taiwanske selskapet Gold Apollo, noe selskapet også bekreftet. I en uttalelse sa selskapet imidlertid at det er det ungarske selskapet BAC Consulting KFT i Budapest som hadde lisensen til å produsere modellene.

Siden kom det frem i bulgarske medier at et bulgarsk selskap med norsk eier, hadde tilrettelagt for salget av personsøkerne.

Dette har siden blitt avvist av det bulgarske etterretningsbyrået DANS. Det finnes heller ingen konkrete bevis som tilsier at nordmannen er tilknyttet salg av personsøkere.

 Truls Aagedal / TV 2
EKSPLODERTE: Disse analysene fra TV 2 viser likheten mellom de eksploderte personsøkerene og selskapets egne bilder. Illustrasjonsfoto: Truls Aagedal / TV 2

– Det er ikke utført tolloperasjoner med de aktuelle varene, skriver DANS i en pressemelding.

Nordmannen står uansett oppført som eier av et selskap i Bulgaria som driver med IT-tjenester. I Norge står han som eier av et selskap med tilnærmet likt navn som det bulgarske, og som tilbyr de samme tjenestene.

Indisk politi, som altså undersøker nordmannen, sier at de ikke vet hva han egentlig jobber med.

– Vi vet at han dro fra India i 2015, og at han ikke har gjort noe kriminelt før det. Utover det vet vi lite, understreker politiet til TV 2.

 R. S. Lyer / AP Photo / NTB
UNDERSØKES I INDIA: Indisk politi i Wayanad undersøker nordmannen. Foto: R. S. Lyer / AP Photo / NTB

De har heller ikke lykkes i å få kontakt med mannen, og sier at de har startet undersøkelser for å forsøke å finne ut av hvor han er.

Så, hvor har han blitt av?

Familien får ikke kontakt

Det er en rekke personer som nå etterlyser og forsøker å få tak i nordmannen. Hans norske arbeidsgiver sa til NRK og VG fredag at de var bekymret, og ikke fikk tak i mannen.

– Ingen har fått tak i ham siden onsdag. Vi er bekymret og har kontaktet utenriksdepartementet (UD), sa arbeidsgiveren til NRK.

TV 2 har lørdag formiddag spurt UD om bekymringsmeldingen. De bekrefter at de har mottatt en melding, men at de foreløpig ikke har gått videre med den.

 Truls Aagedal / TV 2
UD HAR FÅTT MELDING: Utenriksdepartementet har fått en melding fra nordmannens bekymrede arbeidsgiver. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Samtidig får TV 2 bekreftet av indisk politi at nordmannens familie i India ikke har fått kontakt med ham på «en stund».

– Nå er det ingen kontakt, forklarer spesialetterforsker Shyju til TV 2.

Også norsk politi har iverksatt innledende undersøkelser av nordmannen.

TV 2 har spurt IDF, som anklages for å stå bak personsøker-eksplosjonene, om de kjenner til nordmannen. Det har de foreløpig valgt å ikke kommentere.

Read Entire Article