Senterpartiet med krisetall

1 month ago 25



IKKE TIL Å KJENNE IGJEN: Trygve Slagsvold Vedum har en jobb å gjøre. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Tre partier sliter voldsomt på VGs siste partibarometer. Sp, Miljøpartiet De Grønne og KrF.

Rapporterer fra Arendal tirsdag 13. august kl. 13:00

Kortversjonen

  • Senterpartiet, Miljøpartiet De Grønne og KrF sliter voldsomt på VGs siste partibarometer.
  • Ap gjør sin beste måling i år med 22 prosent, mens Høyre fortsetter nedturen.
  • Det er fortsatt borgerlig flertall, med 89 mandater for de fire borgerlige partiene. 85 trengs.

Ap gjør et lite hopp og Høyre går litt tilbake, men det er fortsatt borgerlig flertall.

Det viser Respons Analyses siste partimåling for VG.

Her er hovedtallene:

  • Sp-høvdingen Trygve Slagsvold Vedum har hentet ny presseansvarlig statssekretær. Det kan han trenge: Partiet er nede på 5,4 prosent, etter å ha vært oppe på 7,6 i juni og 13,5 ved stortingsvalget i 2021.
  • KrF får svake 3,3 prosent og De Grønne (MDG) katastrofale 2,3 prosent. Det er langt unna sperregrensen.
  • Ap gjør sin beste måling i år: De går opp fra 19,9 prosent i junimålingen til 22 prosent nå. Det er langt unna det dårlige valgresultatet i 2021, da de fikk 26,3 prosent, men dog bedre enn de siste måneders oppslutning.
  • Høyre fortsetter nedturen. Etter å ha surfet på 28 prosent i vår, er de nede i 24,5 prosent, 1,7 prosentpoeng ned fra juni-målingen.
  • Frp (17,5) og SV (10,0) gjør det bra.
  • Det er borgerlig flertall. De fire borgerlige partiene Frp, Høyre, KrF og Venstre får 89 mandater. Det kreves 85 mandater for flertall.

– Det er ikke valg ennå

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at målinger varierer.

– Sp kommer til å være enda tydeligere på at vi skal utvikle hele landet og at Norge er mer enn Oslo.

– Det er et budskap dere har fortalt lenge, men det ser ikke ut som om folk vil ha det?

– Det er ikke valg ennå. Jeg tror folk vi like at vi gjør krystallklare valg for å bedre hverdagsøkonomien til folk. Jeg tror det er få som ønsker seg tilbake til den sentraliserings- og forskjellspolitikken som Solberg-regjeringen stod for.

– De sliter

Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse er ansvarlig for målingen. Han forklarer at Senterpartiet mister velgere i alle retninger - og at lojaliteten blant Sp-velgerne stuper.

– Den er nede på 30 prosent. De sliter. Det er store velgeroverganger fra Senterpartiet til andre partier. 10 prosent går til Arbeiderpartiet, 10 prosent går til Høyre og over 12 prosent går til Frp, sier Olaussen.

Høyre har lenge hatt en høy lojalitet blant velgerne sine, men nå daler den litt, sier Olaussen.

– Det er også en større overgang fra Høyre-velgere tilbake til Arbeiderpartiet. Det forklarer tilbakegangen for Høyre og fremgangen til Arbeiderpartiet, sier Olaussen.

Dag Inge Ulstein, nestleder i KrF:

- Meningsmålingene svinger og denne uken har vi også en måling på 4,7. Samtidig er behovet for en mer familievennlig politikk som styrker deres økonomi og valgfrihet, en ruspolitikk ivaretar ungdommene våre og en verdig eldreomsorg like stort. Der skiller KrF seg fra de andre partiene, og det skal vi vise velgerne framover.

Ingrid Liland, nestleder i MDG:

– Dette tar jeg ikke så tungt. Vi prater med folk hver dag som vil løse klima- og naturkrise og prioritere liv og helse foran forbruksjag og naturødeleggelser. Vi er klare for å kjempe for et grønnere, varmere og skapende Norge hver dag fram mot valget.

For å sikre flertall trengs det 85 mandater på Stortinget. De fire borgerlige partiene har 89.

Fornøyd Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er motiverende med målinger som går i riktig retning.

Jonas Gahr Støre og Ap kommer sakte krypende inn på Erna Solberg og Høyre, i dagens partibarometer i VG. Foto: Frode Hansen / VG

– Jeg har vært tydelig på at regjeringens mål er at folk skal få bedre råd, og nå ser vi at vi er ved et vendepunkt i økonomien. I år får folk reallønnsvekst samtidig som barnehage og skolefritidsordning blir billigere, og pensjoner, studiestøtte og barnetrygd går opp.

Han sier at Høyre heller vil ha «behovsprøvde ordninger der vanlige folk skal veies og måles før de får, mens skattekuttene til de med mest fra før sitter løst».

– Derfor blir valget neste år et verdivalg og et retningsvalg, og det er et valg vi både kan og skal vinne, sier Støre.

Sprik

Høyre-leder Erna Solberg sier målingene spriker.

Bilde av

– Dette er den femte meningsmålingen jeg kommenterer denne uken, og på flere av de andre går Arbeiderpartiet tilbake og Høyre går frem. Så vi får nå se. Det er velgerne som avgjør valget, og det er fortsatt en stund til.

Hun legger til:

– Dette er en fin måling for borgerlig side, som viser at dersom det var valg i dag hadde Norge fått en ny regjering. Og det trengs. Vi trenger en ny politikk for å få opp verdiskapingen og trygge folks privatøkonomi, for å få ned helsekøene og for å bekjempe den økte kriminaliteten på en bedre måte enn det Støre-regjeringen gjør.

Publisert: 13.08.24 kl. 12:57Oppdatert: 13.08.24 kl. 13:00

Relaterte emner

Read Entire Article