– Sender ikke skip nå

10 hours ago 5



Forsvarsdepartementet:

Nato sender rundt ti skip til Østersjøen etter antatt russisk sabotasje, det melder finske medier. Men Norge har ikke planer om å sende skip nå, ifølge forsvarsdepartementet.

 Jussi Nukari / AFP / NTB
FØLGER MED: Et skip fra den finske kystvakten følger med på oljetankeren Eagle S., som mistenkes for grov sabotasje. Foto: Jussi Nukari / AFP / NTB

Publisert 09.01.2025 15:26

Forsvarsdepartementet følger situasjonen i Østersjøen nøye. Det siste året har flere undersjøiske kabler blitt kuttet, senest i romjulen, og det er mistanke om at skip fra den russiske skyggeflåten står bak.

 Mathias Moen / TV 2
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) Foto: Mathias Moen / TV 2

– Hendelsene i Østersjøen tas på stort alvor. Dette er en utfordring som berører alle Nato-allierte, det opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en epost til TV 2.

Yle: Nato sender ti skip

Etter diskusjoner innad i alliansen, har Nato nå vedtatt å sende rundt ti skip til Østersjøen, det skriver den finske kringkasteren Yle. Nato-skipene skal utplasseres i løpet av kort tid, og operasjonen er ventet å vare i flere måneder, ifølge Yles opplysninger. 

Nato har ikke bekreftet opplysningene. Men også svenske SVT melder at en større operasjon er på gang, og at den svenske marinen vil delta med flere fartøy.

Forsvarsdepartementet her hjemme kan onsdag ettermiddag ikke bekrefte eller kommentere denne operasjonen, og viser til Nato. Men fagleder Marita Isaksen Wangberg sier det ikke er planer om å sende norske skip per nå.

– Bidrag til Nato og Østersjøen må balanseres mot tilstedeværelse i egne nærområder og sikring av egen infrastruktur, som også er viktig for våre allierte, skriver Wangberg i en epost.

Det norske logistikkfartøyet Maud KNM deltar i Natos stående maritime styrke 1.

– Det vil snart bli gjennomført en rotasjon i denne styrken, og Maud KNM vil gå ut av styrken, opplyser Wangberg.

Flere mistenkte sabotasjer

I november ble to telekabler kuttet i svensk territorialfarvann, og det ble rettet mistanke mot det kinesiske skipet Yi Peng 3.

1. juledag ble strømkabelen Estlink 2 mellom Estland og Finland kuttet. 

 Jussi Nukari / AFP / NTB
TRAPPER OPP: Både Finland og Estland har trappet opp patruljeringen i Finskebukta etter den mistenkte sabotasjeaksjonen i romjula. Foto: Jussi Nukari / AFP / NTB

Fire kommunikasjonskabler i Finskebukta ble også ødelagt. Finland mener dette skyldes grov sabotasje fra oljetankeren Eagle S. Oljetankeren er registrert på Cookøyene, men finske myndigheter knytter den til Russland.

Forberedt på aksjoner mot Norge

– I dagens sikkerhetspolitiske situasjon må vi være forberedt på at det vi ser i Østersjøen også kan skje i våre nærområder. Både vi og våre allierte ser en økning i alvorlige, hybride hendelser, skriver forsvarsminister Gram til TV 2.

Han legger til at Norge jobber med konkrete tiltak både nasjonalt og i samarbeid med allierte for å sikre kommunikasjon og energiforsyning til Europa.

– Forsvaret har økt årvåkenhet og informasjonsdeling med allierte, spesielt når det gjelder mistenkelig aktivitet inn og ut av Østersjøen fra våre nærområder, sier Gram.

Kraftig finsk respons

Da den antatte sabotasjen i Finskebukta ble oppdaget, gikk Finland til aksjon mot skipet og eskorterte det til havn. 

 Den finske grensevakten / NTB
BORDET SKIPET: Bevæpnede styrker fra politiet og Kystvakten bordet skipet 26. desember. Foto: Den finske grensevakten / NTB

En domstol har forbudt oljetankeren å forlate Finland så lenge etterforskningen pågår. Åtte besetningsmedlemmer på Eagle S er mistenkt i saken. De nekter straffskyld.

Onsdag ble det kjent at skipet har så alvorlige mangler at det ikke får seile før disse er utbedret. Det opplyser det finske transport- og kommunikasjonsverket til Hufvudstadsbladet.

Finland mener kablene ble ødelagt da skipet dro et anker langs havbunnen over mange kilometer. Oljetankeren mangler et anker, men dette ble hentet opp fra havbunnen av et svensk spesialfartøy tirsdag. 

 Den finske grensevakten / NTB
FUNNET: Her blir ankeret hentet opp fra havbunnen av den svenske marinen, som bistår Finland i saken. Foto: Den finske grensevakten / NTB

Finske myndigheter håper undersøkelser av ankeret skal føre etterforskningen et viktig skritt videre.

Read Entire Article