Seher Kaya etter vennens dødsfall: – Vet ikke om jeg kan støtte dette lenger

1 month ago 30



Norske Seher Kaya (26) vurderer å avslutte satsingen på Crossfit Games etter at Lazar Dukic (28) omkom under konkurransen.

Foto: Amanda McCoy / AP / NTB
  • Yasmin Sunde Hoel, VG

    Yasmin Sunde Hoel, VG

Publisert: 13.08.2024 22:27

– Det føles bare tomt. Jeg tenker mye på broren og familien hans og hvordan de har det, sier Seher Kaya.

I helgen deltok 26-åringen, som mange husker fra andreplassen i NRK-programmet «Norges tøffeste», i Crossfit GamesCrossfit GamesTilsvarer VM i Crossfit. Verdens største og mest prestisjerike turnering for crossfit-utøvere i Texas.

Hun er sterkt preget av dødsfallet til serbiske Lazar Dukic, som druknet og omkom under utendørssvømmingen i konkurransen torsdag.

 Seher Kaya, en av verdens beste crossfit-utøvere og tidligere deltager i «Norges tøffeste», er sterkt preget etter vennens dødsfall – og kritisk til sikkerheten i årets Crossfit Games. Foto: Marius Verite / Truth Films

Kaya var selv en av mange utøvere som svømte forbi ulykkesstedet bare minutter etter Dukic, uten å vite at han lå under vannet.

– Da jeg kom i mål hadde jeg ennå ikke hørt noe, men i ettertid har jeg fått vite at kjæresten hadde skjønt at noe hadde skjedd, og hadde forsøkt å få tak i vakter, forteller Kaya.

Lazar Dukic

28-åringen som omkom.

Dukic lå an til en femteplass da han havnet under vannet, og var derfor en av de fremste i feltet. Men det tok tid før noen oppdaget at han var borte, og deretter dykket etter ham.

– Vannet var kjempeskittent. Jeg kunne ikke se noe i det, forteller Kaya.

– Da jeg hørte at han var død, kunne jeg ikke tro det. Jeg vet hvor god han er til å svømme. Han var en av de beste til det.

 Dukic ble hedret under konkurransen. Foto: Marius Verite / Truth Films

Hun og flere andre utøvere retter nå skarp kritikk mot arrangøren av Crossfit Games. Kaya sier flere har sagt fra om dårlig sikkerhet under konkurranser tidligere, og i år reagerte hun spesielt på at det ifølge henne var få vakter som passet på under svømmingen.

– De passet ikke på oss, og det kunne vært hvem som helst av oss det skjedde med, sier hun.

Utøveren Cole Learn beskriver de fatale minuttene slik i et intervju med WFAA:

– Jeg så at han begynte å kjempe (i vannet). Det var da vi begynte å rope på livvaktene om at han trengte hjelp. I løpet av sekunder var han under vannet og kom aldri opp igjen. Da vaktene ikke så at han forsvant under vannet, visste jeg at det ikke var noe vi kunne gjøre. De hadde ikke oppmerksomheten sin på svømmerne.

I ettertid har flere utøvere dessuten reagert på at arrangøren raskt bestemte at konkurransen skulle fortsette som planlagt.

Den svenske utøveren Emma Tall er en av dem.

– Jeg står ikke for den dårlige organiseringen som førte til Lazars død. Jeg står heller ikke for hvordan situasjonen ble håndtert, hensynet til utøverne og hvordan konkurransen fortsatte, skriver hun på Instagram.

Seher Kaya savner at arrangøren tar ansvar for at dødsfallet kunne skje.

– Jeg skulle ønske at jeg hadde droppet ut av konkurransen selv, og ikke støttet Crossfit Games. Hele måten de håndterte dette på var ikke greit, sier Kaya, som til slutt ble nummer 21.

 Kaya sier det var svært vanskelig å fortsette konkurransen etter dødsfallet. Foto: Marius Verite / Truth Films

Hun vurderer nå å avslutte hele satsingen på Crossfit Games som følge av hendelsen.

– Akkurat nå er det mye følelser, men det er det jeg kjenner nå. At jeg vet ikke om jeg kan støtte dette mer, sier hun, og utdyper:

– Det eneste vi kan gjøre, er å bruke stemmen. Jeg håper det kommer endringer. Det er tragisk at dette skjedde, og vi har ikke råd til å miste et eneste liv til. Sikkerheten må opp, det mye bli mye bedre. Det virker som de prøver å pushe oss til grader de ikke ser selv, og det har blitt dratt altfor langt. De må endre synet sitt på hva crossfit skal være.

VG har ikke lyktes i å få en kommentar fra Crossfit Games.

Lazar Dukic minnes hun som en gledesspreder i crossfit-miljøet.

– Han var bare den typen som bare startet en samtale med deg, uansett hvem du er. Veldig morsom, en som fikk deg til å føle deg veldig bra.

Ifølge nyhetsnettstedet CBS sa talsperson Craig Trojacek i det lokale brannvesenet at brannvesen og politi kom til stedet etter en person havnet under vann og ikke kom opp igjen.

Den samme talspersonen sa til CBS at dykkere og droner bidro til å finne den livløse kroppen, som ble hentet opp av vannet en time etter varslingen om hendelsen.

Hendelsen skjedde i Fort Worth, Texas.

Read Entire Article