Vil gi 50.000 flatt til alle som fullfører høyere utdanning

3 hours ago 4



Venstre-nestleder og tidligere kulturminister Abid Raja (V) vil gi et flatt engangskutt på 50.000 kroner i studielånet til alle som fullfører et studium.

Stortingsrepresentant Abid Raja vil gi en håndsrekning til studenter som fullfører studiene sine. Foto: Stig B. Hansen
  • Robert Gjerde

Publisert: 23.09.2024 17:47

Kortversjonen

Studentenes gjeldssituasjon kan bli et hett tema frem mot stortingsvalget i 2025.

I forrige uke dro statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum ens ærend til Hellesylt på Sunnmøre for å annonsere at regjeringen vil kutte studielånet. Men bare for innbyggere bosatt i distriktskommuner.

Tiltaket kommer i statsbudsjettet for neste år. Regjeringen vil at studenter i landets minst sentrale kommuner skal få slettet studielånet med 25.000 kroner årlig, helt frem til lånet er nedbetalt.

Kriteriet et at man er bosatt i en av landets 212 minst sentrale kommuner212 minst sentrale kommunerKommuner som er i kategori 5 og 6 i SSBs sentralitetsindeks. i minst ett år, og er yrkesaktiv.

Parallelt med regjeringens forslag var Abid Raja allerede i gang med sitt eget forslag for å lette gjeldsbyrden for norske studenter. Nå tar Raja til orde for et kraftigere tiltak – et flatt engangskutt på 50.000 kroner til alle som fullfører en høyskoleutdanning.

Han presenterte forslaget sitt på Venstres landskonferanse på Lillestrøm i helgen, til stormende jubel. Han har spilt forslaget inn til andreutkastet av Venstres nye stortingsvalgprogram som skal vedtas på landsmøtet til våren.

– En håndsrekning

– Dette skal være en håndsrekning, en ekstra påskjønnelse for at du tar den utdanningen som Norge trenger, sier stortingsrepresentant Abid Raja.

Han mener Venstre er partiet å stole på i utdanningspolitikken.

– Da vi satt i regjering sist utvidet vi studiestøtten fra å gjelde i 10 av årets 12 måneder, til å gjelde i 11 måneder. Nå vil jeg at Venstre går til valg på å gjennomføre dette gjeldskuttet.

Han peker på at mange har en halv million i studiegjeld når studiene er fullført og jakten på egen bolig starter.

– Ja, enkelte starter yrkeslivet med 700.000 i studiegjeld, med skyhøy rente. Jeg ønsker å gi et bidrag til disse som fullfører og skaffer seg en grad, sier han.

Han peker også på USA. Raja trekker frem presidentkandidat Kamala Harris og president Joe Bidens initiativ for å slette amerikanernes svimlende studiegjeld. Så langt har fem millioner amerikanere fått slettet 168,5 milliarder dollar i gjeld.

– Når Kamala Harris og Joe Biden greier å prioritere dette i en økonomisk krevende tid for amerikanerne, så bør vi, med vår økonomi, også greie det, sier Raja.

Vil øke stipendandelen

Venstre-nestlederen vil også øke stipendandelen av studiestøtten for dem som fullføre en akademisk grad, som også vil bidra til et lavere studielån for den enkelte.

Venstre vil øke studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (1 G = 124.028 kroner). Det ville i dag ha utgjort 186.000 kroner. I dag er studiestøtten på like over 150.000.

Ifølge Raja vil forslaget – med dagens rente i Lånekassen på ca. 5,25 % – for en student med 500.000 i studielån, gi et kutt i årlig utgift til studielån på ca. 5000 kr.

– Mens regjeringen vil prioritere dem som bor lengst ute i distriktene, så vil dette forslaget omfatte alle, uavhengig av bosted. Det er også spesielt viktig å treffe dem som bor i byene. De har ofte mye høyere utgifter og mindre sjanse for å få stort boliglån hvis studiegjelden er høy.

Read Entire Article