Se og Hørs redaktør om dekningen av Høiby: – Vi har kanskje vært for snille

1 week ago 20



Mange har vært kritiske til medienes samlede trykk og enkeltredaksjoners publiseringsvalg. Har mediene gått for langt i dekningen av saken mot Marius Borg Høiby?

Representantene fra VG, NRK og Se og Hør forsvarte egne publiseringer. Men de anerkjente alle sammen at det er en utfordring med det totale medietrykket. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Publisert: 04.09.2024 20:12

Kortversjonen

Onsdag var det duket for debatt på Pressens hus. Saken: Norsk presses dekning av siktelsen mot Marius Borg Høiby.

Mediedekningen har vært et tema helt siden det ble kjent at Høiby ble pågrepet og siktet for kroppskrenkelse og skadeverk 4. august.

Siktelsen har senere blitt utvidet til også å gjelde trusler etter at VG og Aftenposten publiserte deler av et lydopptak fra samtaler mellom Høiby og ekskjæresten. Publiseringen av lydopptakene var blant temaene som ble diskutert.

– Vi mener det er autentisk dokumentasjon av etterspillet etter hendelsen. Man får innsikt i hans ordbruk rundt hva han mener skjedde. Ser man dette i sammenheng med uttalelsen til Høiby, er det en ganske betydelig kontrast jeg tenker er veldig relevant å belyse.

Det sa VGs avdelingsleder for nyheter Eva-Therese Loo Grøttum.

Hun understreker at fornærmede hverken er en offentlig person eller identifisert, og at de derfor har hensyntatt henne ved å blant annet ikke inkludere hennes stemme i lydklippene som er publisert.

Se og Hørs redaktør Ulf André Andersen sier de ventet med å publisere lydopptak, fordi man ikke vet hvilken setting samtalene er gjort i. Videre steg i straffesaken, som at Høiby er ilagt besøksforbud, gjorde at de også til slutt publiserte, sier Andersen.

Men det er ikke bare lydklipp som er blitt kritisert.

Forsvarer «kniv i vegg»-bildet

Se og Hør har blant annet publisert bilder fra kvinnens leilighet på Frogner der hendelsen fant sted. Det ene viser en kniv stående ut fra veggen.

På spørsmål om hva han tenker om at fornærmede selv har sagt at det var et stort svik at bildet ble lekket, sier Andersen:

– Vi forstår at det kan vekke sterke følelser, men når saken er så alvorlig mener jeg at det må veie tyngre.

De har også publisert bilder av Høiby på vei ut porten på Skaugum med det som skal være den fornærmede kvinnen. Kvinnens bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen kalte det snikfotografering.

Det aviser Andersen. Han sier de identifiserte seg på Skaugum og mener det var rett å ta bildet ettersom de ikke hadde vært i avhør ennå. Han peker på at det er en sterk og mektig familie, og at det er en risiko for at fornærmede kunne blitt påvirket.

Også bilder og videoer av Høiby i Italia ble diskutert.

NRKs fagdirektør Marius Tetlie mener det at VG dokumenterer at han er kommet til Italia med bilder fra flyplassens ankomsthall, er noe helt annet enn å oppsøke han på restauranter og barer, slik Dagbladet og Se og Hør har gjort.

– Der tenker jeg at det går en linje. Han som er siktet i en straffesak, har også anledning til å hygge seg. Å ettergå hans bevegelser i Italia, det tenker jeg ikke er riktig.

Se og Hør-redaktør Ulf André Andersen innrømmer at de har visst mye om Høibys livsstil før siktelsen mot han ble kjent. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Har mediene vært for snille?

Det ble også stilt spørsmål ved om Høiby tidligere har vært «untouchable» i norsk presse, etter at en kommentar i Nettavisen pekte på at flere medier har sittet på tips om Høibys livsstil de siste årene.

– Jeg må være helt ærlig og si at vi har visst mye om Marius Borg Høiby de siste årene. Vi har valgt å ikke skrive om det, for vi har ment at det har vært privat, sier Andersen.

Selv om Se og Hør har skrevet mye om Høiby opp igjennom årene, mener Andersen at de har «vært snille» med Høiby.

– For snille? spurte Veiby.

– Ja, kanskje. Men vi mente at det ikke var en sak før hans eventuelle rusproblem gjorde at andre ble skadelidende. Og det er det nå.

Det totale medietrykket: – Ser ingen løsning

Også det totale trykket er blitt kritisert. Advokat Mette Yvonne Larsen mener alle redaksjoner har operert i en gråsone.

– Jeg tenker at vi står ansvarlig for vår egen publisering, men at det også er viktig å tenke gjennom den totale belastningen, sier Grøttum.

Se og Hørs redaktør mener å finne en felles løsning med alle medier vil være vanskelig:

– Dette skal vi være best på, og vi kommer til å publisere mye. Jeg klarer ikke å se hvordan man skal løse dette. Jeg kan ikke ringe til andre og si at «dere må holde dere unna denne saken».

Read Entire Article