Nå blir det regnet som voldtekt å ha seksuell omgang uten samtykke. Det nye kravet er at man må ha samtykke «gjennom ord eller handling».
Publisert: 01.07.2025 06:04
Tirsdag trådde den såkalte samtykkeloven i kraft. Dermed utvides voldtektsbestemmelsen i straffeloven.
– Loven bygger på en «bare-ja-betyr-ja»-modell. Den markerer samfunnets holdning og klare forventning om at all seksuell handling skal være basert på frivillighet, sa saksordfører Ragnhild Male Hartviksen (Ap) til NTB da loven ble vedtatt.
Strafferammen er foreslått satt til fengsel i inntil seks år.
Endrer voldtektsbestemmelsen
Inntil nå har voldtekt blitt definert i straffeloven som å skaffe seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd, eller med noen som er bevisstløse eller ute av stand til å motsette seg handlingen. Dette er fortsatt regnet som voldtekt i den nye bestemmelsen, men regelverket er i tillegg utvidet med betingelser om samtykke.
– Det handler om samtykke i ord eller handling. Det betyr at man må kunne forklare hva det var som gjorde at man trodde den andre samtykket til det. I stedet for dagens lov, der det handler om hva gjorde du for å kjempe imot. Det er en vesentlig forskjell, sa Hartviksen til NTB da loven ble vedtatt 6. juni.
Det regnes nå som voldtekt å ha seksuell omgang med noen som i ord eller handling ikke har uttrykt at de vil det – eller har uttrykt at de ikke vil. Seksuell handling med en person som forholder seg passiv er dermed ikke tillatt, uten at det er gitt et samtykke for dette.
Ulike meninger om konsekvensene
En bred kvinnebevegelse feiret vedtaket i stortinget tidligere i juni. Selma Flo-Munch i Norges Kvinnelobby sa da at hun håper at loven får samme konsekvenser i Norge som i andre steder i Norden hvor en har gjort tilsvarende lovendringer. Erfaringene er at flere anmeldes og dømmes for voldtekt.
Mette Yvonne Larsen, leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen, var kritisk til regjeringens forslag.
– Vi tror det bare vil gjøre en allerede svært vanskelig sakstype enda mer komplisert. Og jeg mener flere vil bli frifunnet, sa Larsen til TV 2 i april.
Hun stilte spørsmål ved hva samtykke gjennom ord eller handling innebærer.
– Med «ja betyr ja»-modellen blir bevisbildet enda vanskeligere, og derfor tror jeg vi vil få flere frifinnelser, sa hun Larsen.