Sammen mot Støre: - Usant og uærlig

5 days ago 16



Kortversjonen

  • Sylvi Listhaug og Erna Solberg anklager statsminister Jonas Gahr Støre for uærlighet.
  • Listhaug og Solberg mener Støre sprer feilinformasjon om blant annet reallønnsvekst og klimapolitikk.
  • Solberg lover at sykelønnen ikke skal kuttes under en Høyre-regjering.
  • Støre slår tilbake.

– Vi har et felles mål; å kaste Støre og den sittende regjeringen, sier Listhaug.

– Enig, sier Solberg og legger til:

– Det aller viktigste er å få en ny politikk i Norge. Å kaste Støre ser det ut til at Arbeiderpartiet holder på med selv.

Vi møter to selvsikre damer, mest selvsagt Listhaug, som har tatt partiet til topps, med en rekke målinger som viser at Frp før jul er landets største parti.

Men også Solberg er godt fornøyd, ikke på grunn av eget partis oppslutning for tiden, som har falt, men fordi de to partiene nesten har flertall på Stortinget sammen – og tar man med Venstre og KrF så er det et solid borgerlig flertall.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGPå vei til sitt første fellesintervju etter at de har blitt de to ledende skikkelsene i norsk politikk. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

På kafé

Vi sitter på en kafé i kjelleren på Steen & Strøm i Oslo.

Når de to setter i gang, går det hardt utover en allerede hardt prøvet statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre og litt utover Sp-leder finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi lever i en verden hvor polariseringen blir større og større, men at vi ofte snakker om at Norge er et annerledes land. Da kan vi ikke ha en regjering som finner opp ting om andre partier, sier Solberg.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGSolberg anklager Støre for å være uærlig. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

– Hva mener du med å finne opp?

– Når Vedum sier at vi skal legge ned to av tre kommuner, så finner han opp det. Vi har aldri sagt det og har ingen planer om det. Hvis folk skal ha tillit til politikerne og unge skal ha tillit til demokratiet, så må politikerne være ryddige. Særlig en finansminister, sier Solberg.

Vedum svarer slik:

– Mitt leserinnlegg kom på bakgrunn av et utspill fra Høyre, der Solbergs egen fylkesordfører i Buskerud pekte på 100 til 150 kommuner. Både Høyre og Frp går inn for å legge ned fylkeskommunene. De vet at en forutsetning for dette er en kraftig reduksjon i antall kommuner i Norge.

Han sier at «Om Solberg mener det er feil bør hun gå i rette med sin egen fylkesordfører og si tydelig hvor mange kommuner hun mener det bør være i Norge».

Liste

Solberg sier at «jeg skjønner at Ap og Sp sliter».

– Men jeg hadde håpet at vi kunne slippe å vise frem denne listen vi sammen har laget, sier Solberg.

Listen har seks punkter.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGHer er listen: - Den kunne vært lenger, sier Solberg, men VG ba dem prioritere. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

– Uærlig

– Under finansdebatten nylig sa Støre at «for første gang på snart 10 år får folk i år tydelig «reallønnsvekst», sier Listhaug.

– Det var reallønnsvekst i syv av åtte da Høyre og Frp var ved makten fra 2014 til 2021. Det er usant og uærlig, sier hun og viser til at to ganger var den på 1,8 prosent, sier Solberg.

Bilde av Jonas Gahr StøreJonas Gahr Støre

Statsminister og leder av Arbeiderpartiet

Støre kontrer:

– Etter 2013 flatet veksten i kjøpekraften ut, selv om det var svingninger mellom år. Statistisk sentralbyrå (SSB) tar ikke feil når de skriver at «det fra 2015 til 2023 knapt har vært reallønnsvekst i Norge». Kjøpekraften i 2015 og 2023 er nemlig på omtrent samme nivå. Det er derfor gledelig at det nå ser ut til å ha snudd.

– Bommet på tidsperiode

– Så har Støre drevet oversalg av regjeringens klimapolitikk, sier Listhaug:

I Stortingets spørretime 9. oktober kom Støre med følgende påstand: «Vi kommer med tiltak som kommer til å kutte 5–6 millioner tonn til neste år, mer til å få store kutt innenfor tungtransport, hurtigbåter, matsvinn og så videre».

– Regjeringens forsterkede klimapolitikk skal kutte 5–6 millioner tonn CO₂ mellom 2021 og 2030, ikke til neste år, sier Frp-lederen.

Støre svarer:

– I motsetning til det Frp ønsker, fører regjeringen en ambisiøs klimapolitikk der vi kutter utslipp og skaper jobber. Grønn bok for 2025 vil gi ytterligere utslippskutt, og, som presisert i VG samme dag, beregnes disse samlet for perioden.

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGListhaug mener de tar Støre i feil når det gjelder klimautslipp. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

Ventetid

Det neste duoen trekker frem er ventetider.

– Regjeringen hevder stadig at ventetidene går ned. For eksempel på Facebook 17. september skrev Støre at «Ventetidene går ned – Ventetidsløftet virker», sier Solberg og fortsetter:

– Ventetidene for helsehjelp har gått betydelig opp siden Støre-regjeringen tiltrådte. Støre måtte i etterkant av Facebook-innlegget selv erkjenne at ventetidene for helsehjelp har gått betydelig opp siden han overtok som statsminister.

Støre på sin side peker på at helsekøene begynte å øke i 2017, og fortsatte å øke som følge av at mange behandlinger som ikke hastet, ble utsatt under pandemien.

– Regjeringen har derfor tatt kraftfulle grep gjennom ventetidsløftet. Satsingen er i ferd med å gi resultater. Det var seks prosent flere som fikk påbegynt helsehjelp i oktober i år sammenlignet med samme måned i fjor. Vi ser fortsatt, i tråd med det vi tidligere har varslet, at den gjennomsnittlige ventetiden for påbegynt helsehjelp samlet sett øker, fordi mange langtidsventende nå går inn i statistikken. Det betyr at køene tas ned. Det tror jeg egentlig Høyre og Frp vet godt, sier Støre.

Solberg og Listhaug viser også til det de mener er feilaktige påstander fra Støre om utviklingen i norsk næringsliv, antallet politifolk og hva Høyre vil gjøre med selskapsskatten.

Les mer om det her

Utviklingen i norsk næringsliv

Listhaug og Solberg: – Støre har gjentatte ganger hevdet at det er overskuddsrekord og investeringsrekord i norsk næringsliv. Tallet han fremstiller som overskudd (driftsresultat i nasjonalregnskapet) inkluderer også penger bedriftene må betale i skatt og renter. Tallet er heller ikke justert for inflasjon. Bruker man bedriftenes regnskaper, som analysebyrået Dun og Bradstreet har gjort, viser tallene at norske aksjeselskapers lønnsomhet er den laveste på ti år. Det var et oppsving i investeringene rett etter pandemien på grunn av etterslep. Men på Støres vakt har næringsinvesteringene falt, og de er nå lavere enn før pandemien.

Støre: «I diskusjonen om hvordan det går i norsk næringsliv må vi ta utgangspunkt i fakta. Når jeg snakker om god lønnsomhet, så ser jeg på SSBs tall, det samme som blant annet partene i lønnsoppgjøret. De viser at norsk næringsliv har svært god lønnsomhet. Høyre og Frp ser ut til å lete febrilsk i alternative kilder. Næringsinvesteringene økte i 2022 og 2023, men har hatt en svakere utvikling i år. Nivået er nå like høyt som i 2019, og investeringene er fortsatt høyere enn i 7 av 8 år da Erna styrte. Det at nivået er så høyt selv etter 14 renteøkninger og betydelige utfordringer i verdensøkonomien, viser at vi har et næringsliv som satser på en fremtid i Norge.»

Polititall

I Partilederdebatten fra Arendal 15. august i år sa Støre at «Det er kommet 370 flere politifolk ut nå i de områdene av de byene som er mest berørt.»

Listhaug og Solberg: – Dette er talltriksing av to grunner. For det første viste det seg at 315 av de 370 politifolkene Støre skrøt av, var sommervikarer. For det andre, selv medregnet alle sommervikarene Støre trakk frem, hadde det vært en nedgang på flere hundre politifolk i politidistriktene siden Støre-regjeringen overtok.

Støre: «Regjeringen vil ha flere politifolk på jobb, og bevilgningen i revidert budsjett har gjort det mulig å ansette flere faste politifolk og vikarer. Per 30. september 2024 var nesten 90 prosent av de som var nyutdannet våren 2024 ansatt i politistilling. Under den forrige regjeringen var antall nyutdannede i politistilling per 30. september 2020 og 2019 henholdsvis 19,2 prosent og 28,8 prosent.»

Selskapsskatten

I finansdebatten 5. desember påsto Støre følgende: «Høyre og Fremskrittspartiet vil for det første øke selskapsskatten for over 200 000 norske bedrifter».

Listhaug og Solberg: – Dette stemmer ikke. Fremskrittspartiet og Høyre har åpnet for en form for skatteveksling forutsatt at formuesskatten reduseres kraftig, men ikke budsjettert med eller sagt at de vil øke selskapsskatten, sier Solberg.

Støre: «Det er tydelig at høyresiden ønsker å underkommunisere at noen må finansiere lettelsene i formuesskatten. Å fjerne formuesskatten på aksjer og driftsmidler koster 21 mrd. kroner. Over 80 prosent av dette, 17 mrd. kroner, vil gå til de 1 prosent mest formuende i landet. I flere utspill har høyresiden pekt på økt selskapsskatt som en finansieringskilde. Dette bryter med faglige anbefalinger, svekker verdiskapingen, undergraver spleiselaget og gir en fordeling som kun tjener de med aller mest fra før.»

– Når dere prioriterer angrep på Støre i deres første fellesintervju: Er det for å bidra til å få Ap enda lenger ned på målingene?

– Utfordringen er først og fremst den politikken de fører som tar Norge i helt feil retning, men vi har kommet til at det er nødvendig å si ifra når vi opplever at de ikke er redelige, sier Listhaug.

– Det er ofte ping-pong med tall, som dere slår hverandre i hodet med, så påstår begge parter at de har rett?

– Det kan hende at vi alle skal tenke litt på det. Men når vi lett kan tilbakevise tall, med offisielle fakta fra organer som regjeringen selv er ment å styre, da må de slutte å fremme den feilaktige påstanden, sier Solberg.

– I Norge har vi hatt tøffe debatter og er uenige om saker, men hvor grunnlaget er redelig diskusjon, hvor fakta er utgangspunktet, sier Listhaug.

Bilde av Jonas Gahr StøreJonas Gahr Støre

Statsminister og leder av Arbeiderpartiet

Støre sier:

«Det kan virke som både Høyre og Frp skulle ønske at det gikk dårligere i norsk økonomi enn det som faktisk er sant. De bruker i alle fall mye tid og krefter på å snakke ned situasjonen. Men diskusjonen må ta utgangspunkt i fakta og det som er sant. Det skulle man kunne forvente av to partiledere som er opptatt av å bli statsministere begge to».

 Endre Alsaker-Nøstdahl / VGFoto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

– Vennskapelig kamp

Vi bytter tema.

– Frp er største parti på de fleste målinger i det siste, foran Høyre, med Ap på tredje. Kan du forklare hvorfor, Solberg?

– Jeg tror at når folk er veldig misfornøyd, så går de lengst vekk fra dem de har støttet. Jeg tror Frp har fanget opp stor misnøye med regjeringen. Min jobb er å bidra med vennskapelig kamp med Frp om velgerne. Det viktigste er at vi greier å sikre borgerlig flertall.

– De fleste som har kommet over til Frp kommer fra Høyre?

– Det er ni måneder igjen, og den utviklingen skal vi snu. Hvis vi skal få en ny regjering med handlekraft til å sette en ny politisk kurs, så trenger vi et stort og sterkt Høyre. Det er vi som kan senke skattene, få ned helsekøene, prioritere opp skolen – og styre trygt i urolige tider.

– Har du sovet, Solberg?  Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG– Har du sovet, Solberg? Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl / VG

– Har du sovet i timen mens Listhaug har kapret velgere i hopetall fra dere og andre partier?

– Nei, vi har ikke sovet, men vi er et helhetsparti, som går skrittvis frem. Vi tror ikke vi skal gjennomføre alle store endringer over natten, fordi så mange berøres. Vi mener som et ansvarlig parti at den linjen er riktig.

Hvem av de to blir statsminister ved borgerlig seier? Les deres svar her

– Hvis Høyre og Frp får flertall alene eller dere danner regjering alene, hvem blir statsminister?

– Velgerne avgjør. Målet vårt er en Frp-Høyre-regjering, sier Listhaug.

– Er du enig i at Venstre ikke bør være med en ny borgerlig regjering, hvis det blir borgerlig flertall?

Vi ser over bordet mot Solberg.

– Vi tror valget blir jevnt og at vi kommer til å trenge både Høyre, Frp, Venstre og KrFs stemmer for å få flertall i Stortinget. Men det er ikke sikkert alle fire partiene skal sitte i regjering. Det må forhandlinger etter valget avgjøre, hvis velgerne gir oss tillit.

På målinger i det siste har Frp vært største parti, med størst forskjell i Dagbladets og Vårt Lands måling, som endte med 27,4 prosent Frp-oppslutning og 21,5 prosent til Høyre.

– Hvis det blir valgresultatet hadde det ikke være noe tvil om at Frp for første gang i historien får landets statsminister?

– Vi mener at det naturlige er at det største partiet får statsministeren. Det viktigste er at vi får en ny kurs som sikrer folk mer frihet og økt trygghet i hverdagen, stanser sløsingen og prioriterer kjerneoppgavene, sier Frp-lederen.

– «Statsminister Listhaug» hvordan høres det ut?

– Det er ikke noe jeg går rundt og tenker på. Det jeg tenker på er at vi skal få statsminister Støre og finansminister Vedum ut av kontorene. Vi trenger ny kurs, der det settes pris på verdiskapning og hvor vi får ned skattene og avgiftene.

Solberg gir ikke Listhaug stort håp.

– Det viktigste er politikken, så bør den personen med totalt størst støtte bak seg på hele borgerlig side bli statsminister, sier Solberg.

Sagt med andre ord så er det Venstre og eventuelt KrF som avgjør hvem som blir statsminister hvis de to partiene må til for å sikre borgerlig flertall. Og Solberg kan føle seg ganske trygg på at de to partiene ikke vil ha statsminister fra Frp:

Statsminister Listhaug er bare realistisk ved at rent flertall for Frp og Høyre og Frp blir største parti.

Read Entire Article