Donoren er selv frisk, men bærer en sjelden genmutasjon som øker kreftrisikoen kraftig.
Onsdag 28. mai kl. 01:12En mann med en sjelden genmutasjon som øker risikoen for kreft, har fått minst 67 barn gjennom sæddonasjon i åtte europeiske land. Ti av barna har allerede utviklet kreft, melder CNN.
Barna ble født mellom 2008 og 2015, og flere har fått diagnoser som hjernesvulst og Hodgkins lymfom. Ytterligere 13 barn er bærere av genet, men har foreløpig ikke utviklet kreft.
– I kjernen av problemet ligger reguleringen, eller kanskje mangelen på regulering, av antall fødsler fra én enkelt donor, sier Edwige Kasper, biolog ved Rouen universitetssykehus i Frankrike.
Donoren, som selv er frisk, har en mutasjon i genet TP53 som sannsynligvis forårsaker Li-Fraumeni-syndrom. Dette er en sjelden tilstand som øker risikoen for kreftutvikling betydelig.
Mutasjonen var ukjent da donasjonen ble gjort. Barna som er født med genet, må nå gjennom regelmessige medisinske undersøkelser, inkludert MR-skanninger av hele kroppen.
Sæden ble distribuert av European Sperm Bank i Danmark. Selskapet sier de er «dypt berørt av saken» og påpeker at donoren ble grundig testet, men at det er umulig å oppdage alle potensielle genmutasjoner.
Reglene for antall barn per donor varierer sterkt i Europa. Frankrike tillater 10 barn per donor, Danmark 12 og Tyskland 15.
Eksperter etterlyser nå felles europeiske regler for å forhindre lignende tilfeller i fremtiden.
I Norge benyttes både importerte sæd- og eggceller. Hver sæddonor kan gi opphav til barn i maksimalt seks familier i Norge.
Publisert: 28.05.25 kl. 01:07Oppdatert: 28.05.25 kl. 01:12