Sent tirsdag kveld i forrige uke «kokte det litt over» for Benn Eidissen.
Kommunedirektøren i Andøy kommune, Andreas Jordell, hadde nemlig foreslått et vedtak Eidissen ikke likte.
Det førte til at Eidissen sendte ham en rekke hissige meldinger:
Nå angrer mangemillionæren.
– Jeg har beklaget til kommunen ved ordfører, i det offentlige rom og overfor Jordell direkte, sier han til NRK.
– Det ble skrevet ting som ikke burde vært skrevet, men selve saken beklager jeg ikke. Hvis saksfremlegget til kommunedirektøren hadde blitt vedtatt, ville det betydd kroken på døren for «The Whale».
Det som gjorde at Eidissen fyrte seg opp handler altså om The Whale, et planlagt hvalmuseum og kunnskapssenter som skal bygges på Andenes.
Det kan du lese mer om her:
– Mangel på respekt
Andøy-ordføreren reagerer kraftig på Eidissens uttalelser og kalt dem «uakseptabel» oppførsel. Han har også uttalt at han forventer også en beklagelse overfor kommunedirektøren.
Også Norsk Kommunedirektørforum reagerer. Daglig leder Gudrun Haabeth Grindaker understreker at hun kjenner saken fra Andøy kun fra media.
– Slike uttalelser knyttet til utøvelsen som kommunedirektør er absolutt ikke akseptabelt. Det er det mangel på respekt. Man må gjerne komme med kritikk, men da skal det være i en respektfull og ordentlig form.
– Det er bra at ordføreren i Andøy har strammet inn og sagt at den type omtale og tiltale skal man ikke ha, sier Gudrun Haabeth Grindaker i Norsk kommunedirektørforum.
Foto: Norsk rådmannforum– Burde en slik utskjelling blitt politianmeldt?
– Det avhenger hvor alvorlig man oppfatter situasjonen. Enkelte situasjoner eller saker kan være så alvorlige at man må gjøre det. Men om man kommer noen vei med en anmeldelse, det er jeg usikker på.
Norsk kommunedirektørforum er på generelt grunnlag bekymret for debattklimaet i norske kommuner.
– Det finnes flere eksempler på folkevalgte som trekker seg fra politikken fordi de ikke orker å bli utsatt for sjikane. Det samme gjelder for kommunedirektører. Det kan ikke være sånn, mener Grindaker.
Hun sier at kommunedirektører har plikt til å sikre at saker som legges fram til politisk behandling, er forsvarlig utredet.
– Ser man at et politisk organ er i ferd med å fatte et vedtak som kommunedirektøren mener er uforsvarlig, skal man si fra. I en Robek-kommune er det ekstra kritisk. Da skal han være ekstra oppmerksom.
Hun er glad for at også Andøy-ordføreren har uttalt at Eidissens oppførsel er uakseptabel, og at kommunen skal sette av tid for å diskutere etiske retningslinjer rundt slike hendelser.
Fikk sparken mandag
Mandag ble det kjent at kommunedirektør Andreas Jordell i Andøy fikk sparken og forlot jobben med umiddelbar virkning.
Det koster kommunen minst 1,6 millioner kroner å bli kvitt kommunedirektøren.
Allerede i mars vedtok kommunestyret i Andøy å avslutte arbeidsforholdet med kommunedirektøren. Men at en sluttavtale var nært forestående var ikke varslet på forhånd, da kommunestyret møttes mandag denne uka.
Nordlandskommunen havnet på Robek-lista i fjor. Ifølge flere kilder NRK har snakket med skal administrasjonen og politikerne ha vært uenige om hvordan kommunen skal komme seg ut av Robek-lista.
– Sure penger
At kommunedirektørens sluttpakke svir for en fattig Robek-kommune, innrømmer ordfører Kjell-Are Johansen (Ap).
– Det er aldri hyggelig å være nødt til å bytte kommunedirektør. Men tidvis er slikt nødvendig. Da må vi stå inne for den økonomiske konsekvensen det har for oss.
Andøy-ordfører Kjell Are Johansen understreker at kommunens sluttavtale med kommunedirektøren ikke har noe med The Whale-saken å gjøre. – Vi ser jo at media spekulerer i det. Vi ser også at sosiale medier spekulerer i det. For oss er det viktig å poengtere at det er ikke det.
Foto: LARS-BJØRN MARTINSEN / NRKJohansen sier han helst skulle unngått å bruke 1,6 millioner kroner på å kaste kommunens administrative leder.
– Men slik det har blitt. Det var en riktig beslutning for å få god arbeidsro i den krevende økonomiske situasjonen Andøy kommune befinner seg. Vi er en fattig Robek-kommune, og da koster dette sure penger. Men det var helt nødvendig, sier han.
At den politiske behandlingen sammenfalt med bråket rundt The Whale-prosjektet, er en tilfeldighet, ifølge ordføreren.
– Vi har brukt en måned og en uke på å forhandle fram avtalen. Vi hadde kunne ventet til neste møte i juni eller kalle inn til et ekstraordinært møte. For alle parter var det viktig å få dette avgjort innen rimelig tid. Så kom det fatale utspillet fra Eidissen. Men det er viktig for oss å understreke at disse to sakene ikke har noe med hverandre å gjøre, sier ordføreren.
For ordens skyld avviser Benn Eidissen at han har lagt press på ordføreren for å få kommunedirektøren sparket. Også han understreker av avgangen ikke har noe med The Whale å gjøre.
– Kjemi og arbeidsforhold
– Hvorfor det var så viktig å sparke ham?
– Punkt én handler om kjemi og arbeidsforhold mellom kommunedirektøren og kommunestyret. Det har nok ikke vært godt nok, og det er vi to parter som er ansvarlige for. Kommunestyret har gått mange runder har etterlyst oppfølging av politiske vedtak som ikke har blitt levert på etter flere purringer.
Johansen utdyper:
– Det er en del slike områder som har gjort at vi kom til det punktet at vi fant det riktig å gjennomføre forhandlinger for å komme i mål med en sluttavtale.
– En demokratisk prosess
Jordell er heller ikke alene om å forlate kommunen. På kort tid har tre sentrale personer, kommunedirektør, økonomisjef og teknisk sjef, forlatt sine stillinger.
– Hva sier det om arbeidsforholdene i Andøy kommune?
– Det er klart det er krevende å være leder i Andøy kommune. Jeg håper det er andre grunner til at økonomisjef og teknisk sjef har sagt opp enn at vi har avsluttet arbeidsforholdet med kommunedirektøren. Det ville vært uheldig.
Johansen legger til:
– Det er en demokratisk prosess at politikerne velger å bytte ut sin kommunedirektør ut fra arbeidsmessige forhold.
Publisert 07.05.2025, kl. 20.47