Rygge inn i kampen om ny, nordisk luftkommando

1 month ago 29



Hvis Nato bestemmer seg for at Norge skal få en ny, nordisk luftkommando, kommer Rygge i Østfold til å være med i kampen.

AWACS-fly med radar og sensorer på Rygge flystasjon under øvelsen Nordic Response denne måneden. Hundefører fra Ørland passer på. Foto: Kim Atle Kleven/Forsvaret
  • Gunnar Johnsen

Publisert: 21.03.2024 07:28

Kortversjonen

I formiddag besøker forsvarsministeren Rygge flystasjon og fjellanlegget der. Han er invitert av ordførerne i Råde og Våler på vegne av regionen, Østfold fylkeskommune og østfoldbenken på Stortinget.

Det er et tverrpolitisk initiativ. Budskapet fra vertene til Bjørn Arild Gram er enkelt:

Rygge flystasjon oppfyller de krav Nato og Forsvaret vil stille til et luftoperasjonssenter.

Råde-ordfører René Rafshol (H) er ikke i tvil om at Rygge er det riktige alternativ dersom Norge får oppdraget.

Han har argumentene klare.

Bombesikkert

– Vi har et unikt og ubrukt fjellanlegg som er bombesikkert og helt intakt. Det betyr små investeringer, sier Rafshol til Aftenposten.

  • Det er nok av boliger og god infrastruktur i hele regionen.
  • Utenlandsk ansatte har kort vei til hele Norden via Gardermoen.
  • Det er rett ved svenskegrensen, med kort vei til Danmark.
  • Internasjonale skoler finnes både i Oslo, Østfold og Akershus.
  • Rygge ligger nær Göteborg. Sveriges nest største by er tiltenkt en viktig rolle som mottakshavn for allierte forsterkninger.
  • USA investerer stort i Rygge.

Han nevner også for spøk et militært Rygge-munnhell som sier at «det er kortere fra Moss til Russland enn fra Moss til Trondheim».

René Rafshol (h)

Ordfører i Råde kommune, Østfold.

Comeback for Rygge

Rygge flystasjon var en gang hovedflystasjon og jagerflybase. Den ligger én mil fra Moss sentrum. Kommunegrensen mellom Moss og Råde går gjennom flyplassområdet. Nå er den base for helikoptre som brukes av spesialstyrkene. Norges kampflybase er forlengst lagt til Ørland utenfor Trondheim.

Men nå skjer det ting. Rygge er blitt ett av i alt tolv «omforente områderomforente områderFasiliteter og områder i Norge som kan brukes av amerikanske styrker til blant annet trening, og utplassering av styrker og materiell og byggevirksomhet. Amerikanske styrker har rett til uhindret tilgang til og bruk av de omforente områdene. Ordningen er blitt kritisert for å være et brudd på norsk basepolitikk.» hvor USA kan operere militært i Norge.

De nærmeste årene skal amerikanerne bruke to milliarder kroner på Rygge. Blant annet skal det bygges kampflybeskyttelse, gjøres grunnarbeider til forlegninger, bygges lagerhaller og mer rom for å lagre ammunisjon. Sikkerheten skjerpes.

Tror på norsk alternativ

Rolf Folland er generalmajor og sjef for luftforsvaret. Han tror Norge er aktuelt som vertsland for et nordisk luftoperasjonssenter. Det vil være i så fall være underlagt Natos styrkekommando i Norfolk på den amerikanske østkysten.

Et slikt operasjonssenter kan teoretisk sett ligge hvor som helst, gitt moderne telekommunikasjon. Men i praksis er det visse krav som må innfris. Det er snakk om en arbeidsplass for omkring 400 personer.

Stiller krav

Tidligere denne måneden fortalte Folland til Aftenposten om noen av kravene som må stilles til et luftoperasjonssenter av denne typen.

Kort sagt dreier det seg om:

  • Høy grad av sikring og beskyttelse av lokalene.
  • Nærhet til en militær flystasjon med militært vakthold – uavhengig av sivil luftadministrasjon.
  • 400 ansatte fra ulike land trenger boliger, skoler (også internasjonale) og annen infrastruktur i rimelig nærhet.

Gitt at et hovedkvarter skal dekke hele Norden, vil geografi også spille inn. Østersjøen, Finland og Sverige er viktig for et utvidet Nato.

Folland var nøye med å understreke at beslutningen ligger hos Nato. Og at den ennå ikke er tatt. Selv vil han ikke ta stilling til eventuell norsk lokalisering.

Det er ventet en avgjørelse i Nato før toppmøtet i Washington i juli.

Rolf Folland

Generalmajor og sjef for Luftforsvaret.

Read Entire Article