Ryerson stilnet Mbappé: Dortmund til finale i Mesterligaen

1 week ago 18

Borussia Dortmund er bare nummer fem i Bundesliga, men i Mesterligaen har de imponert stort.

Det tyske laget gikk seirende ut av «Dødens gruppe» med PSG, Milan og Newcastle, før de i tur og orden har slått ut PSV Eindhoven, Atlético Madrid og nå PSG på vei til finalen i Mesterligaen.

TV 2s Jesper Mathisen er full av beundring for Ryersons bidrag i semifinalene.

– Har Ryerson gjort en eneste feil i løpet av disse to kampene? Han har vært utrolig solid i alt han har foretatt seg. Brutt foran, vunnet dueller, bidratt offensivt og vært trygg med ballen. Ganske sliten de siste minuttene her nå, men for en leveranse i sine to største kamper, skriver Mathisen på X tirsdag kveld.

– Julian Ryerson - for en helt ! Det er vrient å spille veldig mye bedre enn han gjorde som back i kveld. Fantastisk fortjent framgang han opplever nå, skriver Viaplay og Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

I Paris leverte Julian Ryerson og Dortmund en strålende bortekamp, hvor de også hadde marginene på sin side. For gang på gang traff PSG-stjernene stengene og tverrliggeren.

Totalt endte de med hele seks skudd i metallet i løpet av de to kampene mot Dortmund, men med null mål. Dermed ble det avansement til Mesterliga-finalen for Dortmund, som scoret ett mål i begge kampene.

For Dortmund blir det deres første Mesterliga-finale siden 2013. Da tapte de finalen mot Bayern München – noe som også kan bli finalemotstanderen på Wembley 1. juni.

I den andre semifinalen møtes Real Madrid og Bayern München onsdag kveld, i et oppgjør hvor det står 2–2 etter første kamp.

Dortmund

JUBEL: Nico Schlotterbeck feiret etter Dortmunds scoring.

Ryerson vs. Mbappé

Borussia Dortmund vant hjemmekampen 1–0 i forrige uke og hadde dermed med seg et fint utgangspunkt før returmøtet i Paris.

Der fikk Julian Ryerson den kanskje største utfordringen til nå i karrieren: Stoppe Kylian Mbappé.

PSG startet best i tirsdagens kamp, men uten å skape store sjanser. Gradvis kom Dortmund mer inn i kampen og Ryerson yppet seg med et skudd fra skrått hold etter 18 minutter.

Lyngdølen måtte se at ballen gikk i nettveggen på utsiden av målet, men Dortmund fortsatte å yppe seg. Karim Adeyemi fikk den største sjansen til da i kampen etter 35 minutter.

Vingen tok ballen med seg i 50–60 meter og kom inn i PSGs 16-meter, men PSG-keeper Gianluigi Donnarumma var lynraskt nede og reddet avslutningen.

– Utilgivelig

Dermed sto det 0–0 til pause. I den andre omgangen ble det full fyr fra start.

18-åringen Warren Zaïre-Emery skulle bare spasere inn ballen på bakre stolpe etter et hjørnespark, men fra noe skrått hold sendte PSG-spilleren ballen i stolpen, ut i egen kropp og over dødlinja.

To minutter senere sørget en slurvete pasning fra PSG-kaptein Marquinhos for et hjørnespark til Dortmund. Den sjansen utnyttet de til det fulle.

Mats Hummels steg til værs og headet Dortmund i ledelsen. Og Dortmund et langt stykke mot en finale i Mesterligaen.

– Beraldo mister Hummels fullstendig. Det er utilgivelig, sa TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland om Hummels scoring.

Fremdeles gjensto det 40 minutter av ordinær tid, og presset fra PSG økte i minuttene som fulgte. Det sang i metallet bak Dortmund-keeper Gregor Kobel flere ganger, men scoringene uteble og Dortmund tok seg til finalen.

Der får de muligheten til å vinne Mesterligaen for første gang siden 1997. Den gang var en annen sørlending, Steinar Pedersen, med på å vinne Mesterligaen for den tyske storklubben.