RU-lederen beklager: – Det ble en avsporing

1 week ago 17



Saken oppdateres.

Reaksjonene har vært sterke og mange etter at lederen for Rød Ungdom, Amrit Kaur, publiserte en video på Tiktok fredag. 

– Terrorister, de bruker dress og slips. Og terrorister heter Netanyahu, Biden, Støre, Stoltenberg eller Tangen, sier hun i videoen, og viser til at Norge ikke gjør nok for å hindre Israels krigføring på Gazastripen. 

Lørdag formiddag beklager hun ordbruken på Facebook.

– Det ble en avsporing å kalle noen terrorist, og ved å gjøre det bagatelliserte jeg de overlevende og pårørendes opplevelser. Det beklager jeg for, vit at det var absolutt ikke hensikten.

Likevel mener hun det er nødvendig å kritisere regjeringen, med Støre i spissen.

– Det blir helt feil å snakke om Norge som et lite land som sitter på utsiden og ser på, Norge er en aktiv pådriver i folkemordet mot det Palestinske folk, skriver Kaur. 

Får ikke konsekvenser

Generalsekretær i RU, Syver Kleve Kolstad, forteller til TV 2 at han skjønner at bruken av terrorbegrepet har blitt omdiskutert. 

– Jeg mener det var litt uheldig å kalle Støre terrorist, men stiller meg bak at Norge støtter terroristiske handlinger ved å støtte Israel.

Lørdag ligger innlegget til Kaur fortsatt på Tiktok. 

– Synes du Amrit Kaur burde få noen konsekvenser for disse uttalelsene?

– Nei, i utgangspunktet ikke. Amrit har allerede gått ut og sagt det var synd å kalle Støre for terrorist, men jeg synes likevel hun får frem budskapet, sier Kolstad.

 Rød Ungdom
FORSTÅR KRITIKKEN: Syver Kleve Kolstad i RU sier han skjønner at bruken av terrorbegrepet har skapt reaksjoner. Foto: Rød Ungdom

AUF-leder Astrid Hoem var en av dem som reagerte sterkt på videoen fredag. 

– Når så mange av oss i partiet har overlevd terror er det ordentlig sårende når hun kaller våre øverste ledere terrorister. Breivik er en terrorist, Jonas og Jens er det ikke, sa hun til TV 2 da. 

Generalsekretær Kolstad i RU mener på sin side at det er en avsporing å dra inn Utøya i debatten om Gazastripen. 

– Det som skjedde 22. juli var forferdelig selvfølgelig, men kritikken handler om at oljefondet og skattepengene våre støtter opp om terroren til Israel, sier han til TV 2.

Kaur kommenterer også selv reaksjonene.

– Terrorangrepet mot AUF var helt forkastelig. Barn ble drept for å ønske en bedre verden, og jeg har selvfølgelig forståelse for at dette er vondt for Astrid og AUF å snakke om.

Forventet beklagelse

Rød Ungdom får også refs fra moderpartiet etter uttalelsene fredag. 

I en epost til TV 2 før Kaurs uttalelse, skrev partileder Marie Sneve Martinussen at hun forventet at Rød ungdom skulle beklage. 

– Rødt har tidligere tatt og tar fortsatt sterk avstand til alle forsøk på å koble Arbeiderpartiet til terrorhandlinger. Det gjør jeg også nå, forteller hun. 

 Magnus Nokland \ TV 2
REAGERER: Marie Sneve Martinussen i Rødt er kritisk til retorikken til ungdomspartiet. Foto: Magnus Nokland \ TV 2

– I min levetid har Arbeiderpartiet blitt utsatt for grusom terror, og slike sammenligninger eller insinuasjoner hører ingen sted hjemme, legger partilederen til. 

Martiniussen understreker samtidig at Rødts syn om Gaza-konflikten ligger fast – nemlig at Oljefondet må trekke investeringene ut av Israel, og at Norge må gjøre mer for å stanse bombingen av Gazastripen. 

Kaur skriver i Facebook-innlegget at hun er lei av tomme løfter fra staten.

– Det pågår et aktivt folkemord, familier blir ødelagt og barn blir drept hver dag i Gaza, og det eneste som har blir gjort er å heve investeringene i selskap som selger våpen til apartheidstaten Israel.

Hun mener også at det er på tide å løfte debatten om statens investeringer og norske politikeres holdninger.

– Det er på tide å snakke om hvordan Norge tjener seg søkkrik på å terrorisere hele tredje verden, det er på tide å snakke om hvordan norske politikere anser brune liv som mindre verdt samtidig som de stolt kaller seg antirasister, det er på tide å ta ansvar.

– Rasende

Stortingspolitiker for Rødt, Mímir Kristjánsson,  skrev på Facebook lørdag formiddag at han var rasende etter å ha sett TikTok-videoen. 

– Nå er jeg flau og sint – faktisk vil jeg si at jeg er rasende – fordi lederen i Rød Ungdom går i Listhaugs fotspor.

Han siktet til Listhaugs Facebook-innlegg fra 2018, der den daværende justisministeren skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Innlegget førte til at Listhaug måtte gå av som justisminister – etter et mistillitsforslag fremmet av Rødt. 

 Sorosh Sadat / TV 2
RASENDE: Nestleder Mímir Kristjánsson i Rødt. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

– Jeg har mange venner i AUF og Arbeiderpartiet. Jeg er stolt over at Rødt ledet an i å kaste Sylvi Listhaug fordi hun beskylder dem for å være terrorister, skriver Kristjánsson.

Rødt-politikeren hadde lørdag ikke anledning til å utdype innlegget sitt på Facebook overfor TV 2.

TV 2 har lørdag vært i kontakt med Statsministerens kontor. De ønsker ikke å kommentere saken. 

Read Entire Article