Riksadvokaten ser alvorlig på at forsvarsadvokater ikke har levert tilbake sensitivt materiale som kommer fra skjulte etterforskningsmetoder.
Onsdag 2. april kl. 21:56Kortversjonen
- Riksadvokaten reagerer på at flere forsvarsadvokater ikke har levert tilbake sensitivt materiale fra skjulte etterforskningsmetoder.
- Seks forsvarerkopier forsvant i 2024, ifølge Riksadvokaten.
- Nye rapporteringsrutiner fra 2024 skal bedre kontrollen.
- Advokater som gjentatte ganger bryter reglene, kan miste fremtidige oppdrag.
Seks såkalte forsvarerkopier med materiale fra skjult etterforskning forsvant i 2024, ifølge tall fra Riksadvokaten
.Når politiet tar i bruk skjulte metoder
under etterforskning, kan det dreie seg om innsamling av sensitiv informasjon fra kommunikasjonskontroll , romavlytting og dataavlesing .– Riksadvokaten ser alvorlig på dette, sier statsadvokat Tone Aase ved Riksadvokaten.
Problemet med forsvarerkopier som kommer på avveie, har vært kjent i flere år.
Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll
har gjentatte ganger påpekt problemet overfor Justis- og beredskapsdepartementet og Riksadvokaten.Skjerpet rutinene
Fra 1. januar 2024 innførte Riksadvokaten en ny rapporteringsplikt for å få bedre kontroll med situasjonen.
Politidistriktene og særorgan som Økokrim og Kripos må nå rapportere om tapte forsvarerkopier hvert kvartal.
– Arbeidet på feltet er intensivert og mer formalisert ved riksadvokatens brev fra i høst, så vi forventer at tallene vil bedre seg fremover, sier Aase.
I flere av tilfellene hevder forsvarerne at kopiene allerede er destruert eller innlevert til politiet, uten at dette er blitt registrert.
Men i en del tilfeller vet man ikke sikkert hva som har skjedd med forsvarerkopien etter at den ble levert ut til advokaten, opplyser Riksadvokaten.
Kan miste oppdrag
I et skriv til landets politidistrikter har Riksadvokaten nå klargjort hvilke tiltak som kan iverksettes mot advokater som gjentatte ganger ikke leverer tilbake sensitivt materiale.
Politidistriktene kan rapportere forsvarerne til Disiplinærnemnden for advokater under henvisning til at vedkommende opptrer i strid med god advokatskikk.
– Riksadvokaten er ikke kjent med at det nå vurderes å melde konkrete advokater til Disiplinærnemda, men ved gjentatte eller alvorlige brudd bør politidistriktet vurdere dette, forklarer Aase.
I ytterste konsekvens kan påtalemyndigheten motsette seg at advokater som gjentatte ganger bryter reglene, blir oppnevnt som forsvarere i fremtidige saker. Alternativt kan de kreve at materialet kun gjennomgås på politistasjonen.
Riksadvokaten understreker likevel at materialet er kryptert og passordbeskyttet.
– Informasjonen er derfor i utgangspunktet ikke tilgjengelig for uvedkommende, selv om forsvarerkopien ikke er registrert tilbakelevert til politiet, forteller Aase.
Av hensyn til den strenge taushetsplikten på feltet, vil ikke Riksadvokaten dele detaljer om hvilke typer saker eller hvilke politidistrikter de tapte forsvarerkopiene stammer fra.
– Men Kontrollutvalget for kommunikasjonskontroll vil motta oversikt fra riksadvokaten om dette, opplyser Aase.