– Høyre forventer at det kommer mer penger til øving. Øving er helt fundamentalt for å utdanne gode soldater, og det viktig å ta var på motivasjonen deres gjennom å kunne tilby nok øvingsdøgn. Jeg har selv vært på besøk hos brigaden i Nord -Norge, og de øver mindre enn forutsatt.
Det sier forsvarspolitisk talsperson i Høyre, Hårek Elvenes.
Hårek Elvenes (H)
Foto: Rodrigo Freitas / NTBTorsdag klokken 11.00 legger finansminister Jens Stoltenberg (Ap) frem regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.
Flere forventer en økt satsing på Forsvaret, sammenlignet med statsbudsjettet, som Arbeiderpartiet ble enige med daværende regjeringspartner Senterpartiet og budsjettpartner SV om.
Samtidig forventes en statusoppdatering for den militære storsatsingen i Ramsund i Sør-Troms, som ikke ser ut til å stå ferdig innen 2026, slik NRK nylig kunne avsløre.
Vil har fortgang
I juni 2024 ble samtlige partier på Stortinget enige om en ny langtidsplan for Forsvaret for perioden 2025–2036. I planen er det lagt opp til å bruke 1635 milliarder kroner på forsvar de neste 12 årene.
Selv om planen legger opp til en planlagt utvikling av Forsvaret, forventer Elvenes og Høyre at regjeringen er villig til å fremskynde noen av prosjektene som ligger inne.
– Behovet for oppbygging av Forsvaret har ikke blitt mindre siden planen ble vedtatt, tvert imot. Vi forventer her en offensivitet fra regjeringen.
Han får støtte fra Frps Per-Willy Amundsen. Han er enig i at mer penger til øving er sentralt.
– Det bør komme en betydelig styrking av Forsvaret utover statsbudsjettet, for at vi ikke skal komme i etterkant av Stortingets ambisjoner, sier Amundsen.
Per-Willy Amundsen (Frp).
Foto: Tora Jarnæs Vold / NRKVenstre-leder Guri Melby forventer at regjeringen nå informerer Stortinget om det er behov for økt finansiering innen forsvarssektoren.
– Vi har lenge etterlyst en stortingsmelding som gir status for langtidsplanen.
– Hvis Stortinget skal ha mulighet til å bevilge ekstra penger, må det skje nå. Jeg forventer at vi får en tydelig beskjed fra regjeringen dersom det er behov for finansiering.
Guri Melby (V)
Foto: NRK- Les også: Frp vil sette loven til side for å ruste opp Forsvaret.
Ny rapport: Forsvaret mangler penger, folk og utstyr.
Vertskommuner ber om penger
Når Forsvaret skal doble antall vernepliktige og øke antallet ansatte, er det ventet stor byggeaktivitet der hvor Forsvaret holder til.
Ordfører i en av forsvarskommunene i Troms, Martin Nymo (H), håper at finansministeren derfor gir dem ekstra midler.
– Det trenger vi for å kunne planlegge og ta unna saksbehandlinga som kommer av den økte forsvarsaktiviteten, sier målselvordføreren.
Martin Nymo (H) er ordfører i den største forsvarskommunen i Troms, Målselv. Her sammen med kommunedirektør Frode Skuggedal.
Foto: Kari Anne Skoglund / NRKFor vekst også gir økte arbeidsoppgaver og utgifter, også for dem.
Nymo bruker forsvarsbygda Skjold som eksempel.
– Det bor nå 243 mennesker der. Med langtidsplanen skal det bygges ut for 550 mennesker. Da er det klart at staten må inn med penger for at vi skal kunne bidra med tilrettelegging.
Mens entreprenører har klare forhåpninger om å kunne være med å konkurrere om byggeprosjektene, er lokale aktører i forsvarsindustrien mer lunken.
– Vi har ikke så store forventninger. Vi ser at det meste går på større rammeavtaler til store bedrifter.
Herman Myrvoll, daglig leder i Målselv-selskapet Tam AS.
Foto: Pål Hansen / NRKDet sier daglig leder i Tam AS, Herman Myrvold. Målselv-bedriften med ni ansatte leverer spesialbygde konteinere.
De har både laget produkter som blitt benyttet av Forsvaret til vinterøvelser i Indre Troms, og i utenlandsoperasjoner.
Men de har som regel levert det som underleverandør til langt større bedrifter.
– Det må en politisk ordre til for at Forsvaret skal bruke de lokale aktørene. For vår del går ofte avtalene til selskaper som holder til sørpå, mens vi leverer til dem.
Ønsker info etter avsløring
I slutten av april kunne NRK avsløre at Stortingets militære storsatsing i Ramsund i Sør-Troms høyst trolig er forsinket.
Etter planen skal det etableres en ny maritim innsatsstyrke, som skal bli en del av Marinejegerkommandoen.
Det skulle etter planen være klart innen 2026.
– Det har vært veldig tyst om hva årsaken forsinkelsen er. Her må det komme tydelig informasjon fra regjeringen om hva de har tenkt å gjøre. I dette tilfellet er det å realisere det vedtaket som Stortinget har gjort, sier Hårek Elvenes.
Melby påpeker at satsingen er en viktig for det norske Forsvaret i en urolig tid.
– En viktig forutsetning for at vi skal lykkes er at Stortinget holdes orientert om framdrift, og at vi får en mulighet til å gjøre tiltak dersom framdrift ikke går som forventet. Dette er tiltak som skal på plass, og vi forventer at statsråden gjør det som må til for at det skjer.
Publisert 14.05.2025, kl. 21.48