Rennlederen i Janteloppet mener det ikke er stor nok bredde i kvinnelangrenn til å lokke med store premiepenger for seier.
Publisert: 19.04.2025 12:10
Damene fortvilte etter at langrennsikonet Petter Northugs showrenn Janteloppet tok fra dem mulighet til å vinne 200.000 kroner for seier på 40-kilometeren helgen som var.
Mens herrene kunne kjempe om storpremien, ble damenes løp avlyst og de ble plassert i mosjonistløpet.
Astrid Øyre Slind brant startnummeret i protest og stilte ikke til start, mens svenske Ebba Andersson følte seg lurt.
Skiarrangørveteranen Torbjørn Broks Pettersen var hyret inn som rennleder og jurymedlem i Janteloppet.
Han mener mye gikk galt for ledelsen av rennet, men at de ikke har brutt noen regler.
– Det er tragisk dårlig kommunikasjon fra Janteloppet og feil metodikk å friste løpere med 200.000 kroner. De tilnærmet seg damene på en feil måte. De skulle aldri markedsført rennet med pengepremie for seier på den måten for damene, sier Broks Pettersen til VG.
Torbjørn Broks Pettersen
Rennleder Janteloppet
– Jeg skulle gjerne løst dette på en bedre måte. Jeg håper Janteloppet, i dialog med miljøet, klarer å finne løsningen for å ha et konkurransedyktig startfelt for kvinner neste år, fortsetter han.
Håvard Moseby vant herreløpet. Torbjørn Broks Pettersen mener konkurransen er mye skarpere i herreklassen enn blant kvinnene.
– Om det bare er en håndfull damer som kan vinne og de melder seg på, så er det ikke noe poeng for andre å møte opp og kjempe om pengepremien, konkluderer Broks Pettersen.
Derfor mener han markedsføringen mot damene gikk feil allerede for et halvt år siden. Han forstår at Slind og Andersson er sinte.
Det var opp til juryen å avgjøre om damene skulle gå om premiepengene. Der satt altså Broks Pettersen.
– Vi fikk en henvendelse fra Reda El ChaarReda El ChaarGründeren som er Janteloppets hovedsponsor og majoritetseier og Petter Northugs samarbeidspartner. om at det ikke var økonomisk ansvarlig, vi stemte enstemmig for å avlyse, sier jurymedlemmet.
Reda El Chaar
Gründer og Janteloppets hovedsponsor
– Så du og juryen kunne «reddet damene» og latt dem kjempe om 200.000 kroner om dere hadde stemt annerledes?
– Ja, det er riktig, vi i juryen kunne falt på en annen avgjørelse. Men mitt ansvar var å ta vare på sikkerheten. Mitt ansvar var det sportslige, fra startstreken til målstreken, svarer Broks Pettersen.
Øyer/Tretten Idrettsforening var teknisk arrangør av Janteloppet. Også Norges Skiforbund har godkjent arrangementet. Daglig leder Cathrine Instebø og arrangementsansvarlig Erik Husby har vært i møter med Janteloppet i forkant.
Men avgjørelsen om å avlyse dameløpet med 200.000 kroner til vinneren hadde ikke Skiforbundet noe med, ifølge Husby.
– Det er veldig kjedelig. Bare kjedelig. Men det er opp til juryen å avgjøre, sier Erik Husby til VG.
Erik Husby
Arrangementsansvarlig i skiforbundet
Janteloppets hovedsponsor og Petter Northugs samarbeidspartner Reda El Chaar har tidligere støttet arrangørens avgjørelse om å endre pengepremiene.
– Mitt poeng er at vi reduserte ikke prispengene på 40 kilometerløpet for kvinner. Vi kansellerte løpet, og så bestemte vi oss for å sette prispenger på 20 kilometerløpet for kvinner, noe vi aldri har gjort før. Så vi har ikke redusert prispengene, fastholder Reda El Chaar overfor VG.
– Det som kanskje ikke virker like åpenbart, er hvorfor prispengene dere satte på 20-kilometeren ikke var like mye som det som var på 40-kilometeren?
– Det er faktisk et veldig godt spørsmål, for jeg har tenkt mye på det. Vi satt her og diskuterte det lenge, vedgår Janteloppet-toppen.
Han forklarer at det ikke gikk opp med 20-kilometeren for menn, som også er en del av Janteloppet. Dette er også mosjonistklassen.
– Hvordan skal jeg kunne rettferdiggjøre det for mennene? spør El Chaar.
– Hvis poenget er at dere ikke kan gjøre forskjell mellom løpene, hvorfor satte dere ikke da 60.000 i prispenger også på 20-kilometeren for menn?
— Ja, og det sier jeg – dette er noe vi gjorde feil. Jeg mener vi burde ha gjort det. Og vi har fått reaksjoner på det også. Det er jeg helt enig i. Jeg tror den virkelige feilen var i det hele tatt å sette penger på 20-kilometerløpet. Vi burde vært tydelige på at dette er et mosjonsløp, vedgår Reda El Chaar.
Forelagt kritikken fra Broks Pettersen om markedsføringen overfor kvinnene, svarer El Chaar:
– Jeg synes det er leit å høre at han har sagt det, men det går fint. Ingen grunn til bekymring. Men skal jeg da skape ulikhet i markedet mellom hvordan jeg markedsfører sport til kvinner versus hvordan jeg gjør det til menn? Skal det liksom være bedre å gjøre det på den måten - å gjøre det annerledes for kvinner? Jeg trodde det handlet om likestilling, og det er det vi gjør.
El Chaar understreker at han ikke ønsker å behandle kvinner annerledes og synes saken er blåst ut av proporsjoner:
– Hykleri er problemet. Janteloppet er ikke problemet. Jeg mener Janteloppet er – og kommer alltid til å være – en fantastisk plattform for langrenn. La oss da jobbe sammen og finne en måte å håndtere det på – i stedet for at ulike folk bare sitter og har meninger om hvordan vi skal markedsføre til kvinner versus for menn.