Rektor reagerer på elsparkesykkel-kaos. Advarer foreldre: – Vi blir livredde.

1 day ago 8



Denne våren har antall elsparkesykler i Oslo doblet seg. Rektor er skremt over scenene på hennes skole og har sendt bekymringsmelding til foreldrene.

Cathrine Torsvik Thingnes følte et behov for å henvende seg til foreldrene. Hun har merket en liten endring i bruken etter bekymringsmeldingen. Foto: Stein J. Bjørge

Publisert: 23.05.2025 21:30

Kortversjonen

– Vi på skolen blir livredde og tenker at det kun er flaks som gjør at ikke svært alvorlige ulykker har skjedd til nå.

Det skriver rektor Cathrine Torsvik Thingnes ved Apalløkka skole i en bekymringsmelding til foreldrene. Hun slår alarm om elevenes bruk av elsparkesykler.

Saken ble først omtalt på groruddalen.no.

Aldersgrensen hos selskapene Voi og Ryde er 15 år. Men veldig mange yngre elever bruker elsparkesyklene, ifølge Thingnes.

Hun mener resultatet er uoversiktlig – og farlig.

Beskriver kaotiske scener

Apalløkka skole ligger i bydel Grorud. Rektoren viser Aftenposten en armada av elsparkesykler parkert like ved skolen.

I april doblet antall elsparkesykler i Oslo seg, til 16.000. I tillegg slapp de ut i ytre by. Da forandret mye seg, ifølge Thingnes.

Rett før skolestart preger elsparkesyklene trafikken. Thingnes og andre ansatte ser av og til to eller tre barn på samme elsparkesykkel. Elevene kan komme i veldig høy fart, sier hun.

– De beveger seg som en blanding av trafikant og ikke-trafikant. Ofte følges ikke regler. Plutselig kan de svinge uten forvarsel, sier Thingnes.

Hun legger til at barna ofte ikke bruker hjelm.

Cathrine Torsvik Thingnes følte et behov for å henvende seg til foreldrene. Hun har merket en liten endring i bruken etter bekymringsmeldingen. Foto: Stein J. Bjørge

Voi: Foreldrene oppretter konto for barna

En stor andel av elevene på skolen er yngre enn 15 år. Men også mange av disse leier elsparkesykler, ifølge Thingnes.

– Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at reglene er satt av en grunn. Det er krevende for dem å oppfatte trafikkbildet.

Kommunikasjonskontakt i Voi Øystein Sundelin sier det er et problem at foreldre bruker sin BankID til å opprette konto for barna. Slik får selskapet brukere under 15 år.

– Jeg vil advare foreldre sterkt mot å gjøre det. For går det galt, gjelder ikke forsikringen.

– Rektoren sier hun er livredd for at det skal skje alvorlige ulykker. Kjenner ikke du på et ansvar når hun bruker så sterke ord?

– Jo da. Hvis vi ser en enorm bruk ved en ungdomsskole, bør vi gjøre en analyse av brukerne. Viser det seg at det er veldig mange voksne, er det barn som bruker voksenkontoer. Da bør vi sende advarsler. Det krever en del manuelt arbeid. Men når vi får en sånn bekymringsmelding, bør vi gå inn og se på det.

Bør folk under 15 år få lov til å kjøre elsparkesykkel?

Kritisk til ekspandering

Thingnes synes det er krevende å være vitne til utviklingen.

– Både du og jeg er noen år eldre enn disse barna. Vil det ikke alltid være en skepsis til noe som er nytt?

– Jeg skjønner hvor du vil. Men her bruker noen et fremkomstmiddel som et leketøy uten at de skjønner hvor farlig det er.

Hun er kritisk til at bystyret i fjor besluttet å tillate inntil 16.000 elsparkesykler til utleie. Mange av dem preger de ytre bydelene.

Samferdselsbyråd Marit Vea (Venstre) mener elsparkesyklene tetter «hull» i kollektivtilbudet.

– Dette gjelder særlig i ytre by, der avstanden mellom holdeplasser er større. Her kan elsparkesykler være et nyttig og miljøvennlig alternativ som gjør det lettere å få hverdagen til å gå opp, sier Vea.

– Derfor har kommunen valgt å åpne for utleie også i ytre by, med streng regulering på antall sykler, parkeringsregler og aldersbegrensninger.

Hun legger til at «villmannskjøring hører ingen steder hjemme».

Read Entire Article