Varm vår gir rekordtidlig blomstring:
Rekordtidlig vår betyr hastverk for fruktbøndene, men gartnere råder oss til å ha is i magen.

Publisert 27.04.2025 22:11 Sist oppdatert 15 minutter siden
I Byparken i Bergen har bymiljøetaten det travelt. I løpet av en dag skal Trude Jordal og hennes kolleger plante 3500 blå og hvite stemorsblomster rundt musikkpaviljongen.
– Det er veldig hektisk for oss når alt skal ut. Det kommer jo flere tusen planter som skal i jorda ganske kjapt, sier en svett seksjonsleder for bygartnerne.

Vårblomstene skal etter planen pryde byen frem til Sankt Hans, men nå betyr høyere temperatur og mye lys at de røde tulipanene allerede står i full blomst.
– Tidlig blomstring er veldig gøy og veldig fint, men tidligere blomstring betyr tidligere avblomstring. Nå håper vi jo at blomstene står seg til 17. mai, sier hun med håp i stemmen.

Rekordtidlig blomstring i Hardanger
I Lofthus, Norges største fruktbygd, har blomstene på plomme- og morelltrærne sprunget ut for flere dager siden.
Der har Thomas Harris sin fulle hyre som stasjonsleder for NIBIO i Hardanger.
– Jeg har jobbet i hagen døgnet rundt i tre uker. Hvis du ikke er à jour før blomstringen, er det for sent, sier Harris.

Han er fruktbonde, birøkter, og forskningstekniker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) som fører løpende statistikk over utviklingen.
Fire ukers forsprang

– Blomstringen som vi i år hadde 20. april, har vi tidligere sett 20. mai. Så vi er jo egentlig en måned i forkant!
Det er den tidligste registreringen på de 20 årene NIBIO har registrert fruktblomstring for plommer, moreller og epler i Hardanger.
Forskeren er litt bekymret for om villbiene rekker blomstene i tide for pollinering.
– Biene tar litt lengre tid å våkne, enn det trærne tar på å blomstre. Nå må biene på plass!

For uten pollinering, blir det dårlig med frukt til høsten.
– Det er litt kaldt om natten for våre ville bier, så vi får ikke optimal pollinering. Det kan nok bli litt mindre plommer og litt mer epler. Det er et sjansespill, og landbruk er et kasino, mener Harris.

Selv om vårvarmen kom brått på, sier direktør Kikki Kleiven ved Bjerknessenteret for klimaforskning at rekordvarmen ikke overrasker forskerne som har sett oppvarmingen over tid.
Varmeste på 175 år
– De siste ti årene har vært de varmeste årene vi har opplevd siden 1850! 2024 var det varmeste året. Januar, februar og mars i år har satt nye temperaturrekorder. Med veldig varm luft og et varmt hav utenfor kysten av Norge, så er det ikke uventet at vi får en varm og tidlig vår, forklarer Kleiven.

Klimaforskeren kaller seg et hagemenneske, og hun gleder seg over å kunne plante blomster rundt huset mens solen varmer.
Det bør hun og alle andre med grønne fingre vente med, advarer planteforskerne:
– Vent til 17. mai med å plante sommerblomster! Det gamle rådet om å vente til etter nasjonaldagen gjelder fortsatt, for det er alltid en viss fare for nattefrost, sier Erling Fløistad i NIBIO.

Kleiven er mer bekymret for hvordan klimaendringene påvirker kloden.
– Fruktblomstringen starter tidlig med en mild vår og en mild fjord. Men er alle insektene på plass? Når insektene produserer larver, er da fugleungene klare? Det er flere ting i økosystemet som bekymrer oss når våren kommer veldig tidlig.
Håp om fantastisk sommer
Nå krysser Harris fingrene for at vi får oppleve det samme som forrige gang våren kom ekstra tidlig.
– I 2014 fikk vi et rekordår. Da ble den milde våren etterfulgt av en fantastisk sommer. Vi får håpe på en ny jubel-frukthøst.
Til alle som vil nyte synet av blomstrende frukttrær i Hardanger, begynner det å haste:
– Dere bør komme til Hardanger før 17. mai! Oppfordrer fruktbonden.
