Regner med budkamp: – Et fantastisk spennende trofé-objekt

4 days ago 13



Christian Ringnes stiller seg i kø. Olav Thon ønsket seg bygget før han døde. Det ligger an til budkamp når et av Norges flotteste bygg skal selges.

Victoria terrasse er et landemerke fullt av historie. Det skal selges, og flere er klare for å kaste seg inn budrunder. Foto: Dan P. Neegaard

Publisert: 27.03.2025 15:41

Kortversjonen

– Plutselig kommer det en laksebaron hoppende. Eller en rik skipsreder. Kanskje John Fredriksen tenner. Stordalen kan meget vel være interessert.

Eiendomskongen Christian Ringnes tenker høyt om hvem som kan tenkes å kjøpe Victoria terrasse. Utenriksdepartementet skal flytte neste år, og praktbygningen skal selges.

Fredag ble hele anlegget formelt fredet av Riksantikvaren. Det skremmer hverken Ringnes eller andre potensielle kjøpere. Han viser til at fredningen gjelder eksteriør, fasader, trappeløp og gårdsrom. Og utsiden av den moderne delen, fra 1963.

– Det er ikke så voldsomt. Kortversjonen er at mange vil by på dette. Kanskje en rik skipsreder, sier Ringnes.

Og tilføyer:

– Vi håper på dårlig appetitt i markedet, så det blir enklere for oss å by. For her blir det budrunder!

Ringnes har som kjent nylig sikret seg Tryvannstårnet, en annen fredet bygning.

– Har du ikke nok gammelt å sette i stand der?

– Vi har kapasitet og en meget energisk organisasjon. Men vi må jo se et regnestykke som viser at det er økonomisk forsvarlig, sier han og tilføyer:

– Vi betalte 14 millioner for Tryvann. Det er begrenset hvor galt det kan gå.

Foto: NTB

Foto: Øyvind Tveter

Slik så det slottslignende komplekset ut på 40-tallet.

I dag ligger bygningen på toppen av den moderne Vikaterrassen.

Ikke svømmebasseng

Allerede i 2023 ble det klart at «palasset» i Vika skal selges. Det har rommet både Ibsens leilighet, Gestapos hovedkvarter og Utenriksdepartementet. Og er en av Norges desidert flotteste bygninger. Statsbygg har fått salgsoppdraget og merker interessen.

– Mange snakker om det. Men den formelle salgsprosessen starter først neste år, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

Hun mener både leiligheter, hotell, kontor og kanskje kulturtilbud kan passe. Men både Ibsens leilighet og Gestapos fengselsceller skal holdes åpent for publikum.

Espen Barth Eide kan bli siste utenriksminister med kontor i Victoria terrasse. Neste år flytter UD til nytt regjeringskvartal. Foto: Olav Olsen
I Sydkvartalet er flere av de gamle interiørene bevart. De er omfattet av fredningen. Foto: Trond Isaksen, Statsbygg

Når det gjelder hva som ikke er mulig, mener hun svømmehall kan spares til aprilspøken. Selv om de eksklusive leilighetene i sin tid hadde bad med saltvannsinntak.

At det blir dyrt, er derimot ingen spøk.

– Vi snakker «høy milliardklasse», sier hun.

Og legger ikke skjul på at det venter en omfattende jobb før løsninger for moderne bruk er på plass.

– Vi håper på utviklere som har både evnen og kapasiteten til å ivareta bygningene, lage interessante løsninger og skape byliv.

Fantastisk spennende trofé-objekt

Og flere enn Ringnes er på hugget. Aftenposten har snakket med flere store eiendomsaktører. Det er liten tvil om at mange «sikler» på den hvite bygningen.

Maren Bjerkjeng i Aspelin Ramm, som forvandlet Oslo Lysverker til Sommerro hotell, bekrefter at de følger med.

– Mange ser det som et fantastisk spennende troféobjekt, sier Knut Berget, partner og leder av transaksjonsavdelingen i Akershus eiendom.

Han legger ikke skjul på at det blir utfordrende å oppfylle moderne krav. Og at begrensningene i fredningen er litt uavklarte.

– Det blir spennende å se hvilke aktører som biter på. Men at kapitalsterke miljøer i Norge vil vise stor interesse, er sikkert, sier han.

Selv vet han allerede om flere som kan tenke seg å eie. Spørsmålet blir hvilken bruk det åpnes for. Og til hvilken pris.

I tillegg til fasadene er sidebygningen mot Drammensveien fra 1963 omfattet av fredningen. Foto: Dan P. Neegaard

Olav Thon: Ikke kjøpesenter

Og for å gå til en prisbevisst mann. Hva ville avdøde Olav Thon sagt? Konsernsjef i Olav Thon-gruppen, Kjetil Nilsen, bekrefter at de følger med.

– Et praktbygg som helt klart vil passe i vår portefølje. Men vi har ikke gått tungt inn i materien så langt.

Han avviser kontant at kjøpesenter er et alternativ. Et flott hotell er han derimot åpen for. Og eier allerede ett i nabolaget.

– Bygget er jo så fint at vi kanskje må flytte hele hovedkontoret, spøker han.

– Men dette er vel ikke noe Olav Thon ville hatt sans for?

– Jo. Vi rakk å snakke om det før han døde. Han sa at det ville vært et fint bygg å eie. Men vi gir ikke hva som helst!

Read Entire Article