Regjeringen vil ha sterkere nasjonal kontroll for å styrke det norske familiesamfunnet på Svalbard

1 month ago 53



I meldingen vil regjeringen styrke det norske familiesamfunnet i Longyearbyen, og ta et sterkere statlig grep om viktig infrastruktur.

– Svalbard er en viktig del av Norge. I en tid med store endringer skal forvaltningen av Svalbard fortsette med forutsigbarhet og stø kurs. Vi vil styrke nasjonal kontroll og bygge opp under norsk tilstedeværelse på øygruppen, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Den forrige svalbardmeldingen kom i 2016. Siden har verden endret seg mye – spesielt sikkerhetspolitisk i nordområdene. Antall innbyggere på øygruppa har også økt siden det.

– Tiltakene vil særlig støtte opp under målet om norske samfunn på øygruppen og målet om bevaring av områdets særegne villmarksnatur, og vil i sum ytterligere styrke graden av nasjonal kontroll over aktiviteten på øygruppen, sier Mehl.

Stortingsmeldingen presenteres også av ministeren på en pressekonferanse på Unis i Longyearbyen klokka 13.30 fredag. Den sendes direkte her på nrk.no.

Noen av punktene i svalbardmeldingen:

  • Regjeringen vil fortsette med å legge til rette for et lavt skattenivå
  • Boligmassen skal ikke utvides utover nivået fra før skredene i 2015 og 2017
  • Satsen på arbeidsgiveravgift, som er på null, skal videreføres. Men de vil vurdere om den skal økes for norske arbeidsgivere

Lekkasjer: Energiforsyning og tarifflønn

I begynnelsen av mai sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at de i meldingen blant annet vil sende et signal om at staten skal ta et større ansvar for energiforsyningen i Longyearbyen.

Der får Store Norsk en viktig rolle.

– Den erfaringen Store Norske har fra drift på Svalbard, og at det er et heleid statlig selskap, gjør at selskapet kan overta ansvaret for å omstille energiforsyningen, sa Støre.

Torsdag kom nyheten om at regjeringen vil ha en ny lov for å sikre tarifflønn på Svalbard.

– Arbeidslivet vårt endrer seg stadig – og det gjeld kanskje spesielt i Longyearbyen, sa arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) til NRK torsdag.

Publisert 31.05.2024, kl. 11.47 Oppdatert 31.05.2024, kl. 12.00

Read Entire Article