Regjeringen vil gi inntekt til unge som prøver å komme seg i arbeid

4 weeks ago 21



 Ole Berg-Rusten / NTBTonje Brenna mener at unge mennesker trenger å bruke evnene og kreftene sine i fellesskap med andre, og at Norge trenger dem i arbeidslivet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Et nytt ungdomsprogram skal sørge for at unge som ikke har hatt en jobb og heller ikke har diagnoser, skal få en inntekt mens de prøver å komme inn på arbeidsmarkedet.

Søndag 23. mars kl. 10:28

Kortversjonen

  • Et nytt program skal gi unge arbeidsledige en inntekt mens de søker jobb.
  • Forslaget ble sendt på høring fredag.
  • Over 100.000 unge står utenfor arbeid og utdanning, ifølge statsråd Tonje Brenna.
  • Programmet er for unge uten diagnoser og skal sikre inntekt via Nav.
  • Deltakerne må oppfylle strenge aktivitetskrav og delta i arbeidsmarkedstiltak.

Forslaget ble sendt på høring fredag.

–⁠ Over 100.000 unge står i dag utenfor arbeid og utdanning. Det er et tap både for den enkelte og for samfunnet, sier arbeids- og inkluderingsminister, Tonje Brenna (Ap), i en pressemelding.

– Disse unge menneskene trenger å bruke evnene og kreftene sine i fellesskap med andre, og vi trenger dem i arbeidslivet.

Målet er å nå en gruppe unge som står utenfor arbeidslivet og som faller mellom flere stoler.

Vil motivere til jobbsøking

Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver at mange unge som står utenfor arbeidslivet, aldri har vært i jobb.

– De har derfor ikke rett til dagpenger. For å få penger til å leve av er de avhengig av sosialhjelp eller ytelser som er knyttet til at de har en diagnose, som arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd.

Les også: Droppet ut av skolen: – Til slutt kom det til et bunnpunkt

De unge som er aktuelle for det nye programmet, vil få inntekt fra Nav som ikke er knyttet til at de har en diagnose, men at de er i aktivitet.

– Inntektssikringen vil være på samme nivå som minstesatsen for arbeidsavklaringspenger (AAP). De som har barn, vil få et tillegg, skriver departementet i en pressemelding.

Programmet, som blir satt i gang som forsøk fra høsten, skal ha strenge aktivitetskrav og inneholde arbeidsmarkedstiltak.

– Ungdommene må få vise hva de kan i stedet for å bevise at de er syke. Når deltakerne vet at de har en grunnleggende inntekt gjennom programmet, så kan de bruke tiden og energien sin på å lære, utvikle seg og søke jobb, sier Brenna.

Read Entire Article