Regjeringen trekker millionbeløp fra Rogaland: – Brudd på alle spilleregler

1 week ago 19



– Rogaland fylkeskommune kan ikke både få statlige midler for tilby gratis ferje, og samtidig ta inn ferjebilletten, sier distrikts- og kommunalminister Erling Sande (Sp) til NRK.

Siden 2022 har regjeringen bevilget ekstra penger til fylkeskommunene, slik at bilistene kan reise gratis på flere ferjesamband.

Men et flertall av fylkespolitikerne i Rogaland har gått inn for å droppe gratis ferje og betaling ble gjeninnført i midten av april.

Erling Sande på Finnøy

Kommunalminister Erling Sande tok en tur ut til Finnøy for å snakke med øy-beboerne om hvor viktig gratis ferje var dem.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Kutter millionbeløp

Men vedtaket har ikke falt i god jord hos Sande.

Han ga fylkespolitikerne i Rogaland frist til 1. mai med å gjøre om på vedtaket. Ellers ville de trekke beløpet som var innvilget til gratis ferje.

Men vedtaket ble stående og nå bekrefter statsråden til NRK at de vil trekke Rogaland fylkeskommune med 9,2 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett i år.

– Dette er et viktig tiltak for å få til vekst langs hele kysten vår. Alle andre fylker gjør det, så jeg vil oppfordre lederne i Rogaland om å gi øyboerne gratis ferje, sier han.

– Brudd på alle spilleregler

Fylkesordfører i Rogaland fylkeskommune, Ole Ueland fra Høyre mener dette er et brudd på alle spilleregler.

Ole Ueland

Fylkesordfører i Rogaland, Ole Ueland forteller til NRK at de blant annet har støtte fra KS om at nå bryter regjeringen alle spilleregler.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det å trekke frie midler som en fylkeskommune har til å finne gode løsninger, det er å overkjøre lokaldemokratiet. Men staten er sterkere enn oss, de kan gjøre dette og vi må forholde oss til det, forteller han.

Ifølge Ueland vil de først se hva som kommer i revidert budsjett, før de fatter et nytt vedtak.

– Vi har prøvd å unngå å måtte kutte i hurtigbåtruter og dersom vi ikke har denne muligheten lenger, så er det en ny diskusjon vi må ta, hvordan vi skal unngå kutt.

Dette har dem lov til, men ...

Etter at fylkeskommunen ble varslet fikk KS som jobb å undersøke om regjeringen hadde lov til å gjøre dette.

Og ifølge Helge Eide, områdedirektør for samfunn, velferd og demokrati så er dette lovlig.

Helge Eide, områdedirektøren for samfunn, velferd og demokrati i KS.

Distriktsredaktør i KS, Helge Eide, presiserer sterkt overfor NRK at fylke selv, bør få lov til å bestemme hva midlene skal brukes til.

Foto: KS

– Det kan regjeringen gjøre dersom de har flertall i Stortinget for å gjøre det. Men det er Stortinget som bestemmer om et sånt trekk i rammetilskuddet skal gjøres.

De poengterer at pengene aldri var øremerket og står på at fylkeskommunen bør selv bestemme hvordan man skal disponere pengene selv.

– Vi mener at frie inntekter til kommunene og fylkeskommunene, skal fylkeskommunene og kommunene kunne bruke mest mulig fornuftig ut fra sine lokale vurderinger, sier ham.

Publisert 07.05.2024, kl. 21.33

Read Entire Article