Regjerende OL-mestere får poengstraff for dronespionasje

1 month ago 16



OL er så vidt i gang, men det har og fortsetter å storme rundt de canadiske fotballkvinnene.

New Zealands Katie Kitching (til venstre) og Canadas Jade Rose i duell i kampen som Canada vant 2–1 torsdag. Canadas angivelige bruk av drone for å spionere på motstanderen er blitt en stor sak under OL. Foto: Silvia Izquierdo / AP / AP

Publisert: 27.07.2024 19:41 | Oppdatert: 27.07.2024 19:59

Kortversjonen

Canadas olympiske komité har allerede utestengt Bev Priestman, trener for landets fotballkvinner, for resten av OL. Bakgrunnen er at laget hennes brukte en drone for å spionere på en motstander.

Saken granskes også av Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Lørdag melder Fifa at Priestman, samt assistentene Jasmine Mander og Joseph Lombardi utestenges fra all fotballaktivitet i ett år for brudd på fairplay-reglene.

Videre trekkes det canadiske landslaget seks poeng i gruppespillet.

Assistenttrener Andy Spence skal lede de regjerende mesterne resten av turneringen, opplyste Canadas olympiske komité (COC) fredag.

– I løpet av det siste døgnet har vi blitt oppmerksomme på ytterligere informasjon om tidligere bruk av droner mot motstandere, også før De olympiske leker 2024 i Paris, forteller Kevin Blue, generalsekretær i Canadas fotballforbund.

Forbundet er ilagt en bot på om lag 2,4 millioner kroner.

Det var under en trening i forkant av kampen mot New Zealand at Canadas støtteapparat skal ha brukt drone for å spionere på motstanderen.

Priestman har benektet å ha vært involvert, men sto frivillig over lagets åpningskamp mot New Zealand. Hun har imidlertid beklaget overfor de newzealandske spillerne og sagt at det øverste ansvaret ligger hos henne. Canada vant for øvrig den aktuelle kampen 2-1.

Med det ligger de regjerende mesterne sist i sin gruppe med -3 poeng, og syltynne sjanser for avansement i OL.

New Zealands olympiske komité klaget saken inn for IOC. I en pressemelding skrev de at droneoperatøren, som det viser seg at er Lombardi, ble pågrepet av franske myndigheter og identifiserte seg som en analytiker knyttet til Canadas kvinnelandslag.

Read Entire Article