Denne bilen skal være utbytte fra en kriminell handling. Nå skal det blir lettere å ta beslag fra gjengene.

5 hours ago 6



– Stopper vi pengestrømmen, gjør vi Norge tryggere, sier Trygve Slagsvold Vedum. Et nytt lovforslag sendes ut på høring i dag.

Publisert: 20.09.2024 05:40

Kortversjonen

En knallgul Lamborghini Gallardo som omsettes brukt for godt over 1 million kroner. 80.000 sølvmynter til en verdi på godt over 17 millioner kroner eller en klokke til nesten 1 million kroner:

Dette er eksempler på beslag gjort av Økokrim den siste tiden. De mener verdiene stammer fra kriminelle handlinger, noe de har brukt mye ressurser på å bevise. Men snart skal det bli enklere å gjøre slike beslag.

– Vil gjøre Norge tryggere

– Mye av drivkraften bak den kriminaliteten vi ser, er penger. Klarer vi å stoppe pengestrømmen, så gjør vi Norge tryggere, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Aftenposten møter ham sammen med justisminister Emilie Enger Mehl i lokalene til Økokrim. De er her for å fortelle om et nytt lovforslag som sendes på høring fredag. Forslaget er utarbeidet av en ekspertgruppe regjeringen satte ned før sommeren.

Utvalget vil senke kravene til bevis for å gjøre det enklere å ta beslag i verdier som stammer fra kriminalitet.

Mens det i dag må være bevist utover enhver tvil at verdiene stammer fra en kriminell handling, mener utvalget at det holder at det er sannsynlig.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, justisminister Emilie Enger Mehl diskuterer lovforslaget med Økokrims sjef Foto: Dan P. Neegaard

I utvalget er det til og med et medlem som mener at det må være opp til den tiltalte å bevise at pengene eller verdiene er lovlig ervervet.

– Det vil være å gå enda lenger. Vi er åpne for det. Men nå skal vi sende forslaget på høring og så skal vi ta stilling til det endelige lovforslaget etter det, sier Mehl.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) Foto: Dan P. Neegaard

Verktøy mot gjengene

Justisminister Mehl mener dette vil være et viktig verktøy mot organisert kriminalitet, gjenger og kriminelle nettverk.

– Det er veldig ofte en sammenheng mellom den mer skjulte kriminaliteten en ikke kan se med det blotte øyet og den volden og utryggheten man ser ute i gaten, sier hun.

Ifølge justisministeren er det eksempler fra både Norge og Sverige på at kriminelle ungdommer mellom 17 og 20 år rekrutterer enda yngre ungdommer med å vise frem dyre klokker og luksuriøs livsstil.

– Dette er noe vi må ta på det største alvor, sier Mehl, som satser på å få en endring i lovverket på plass innen sommeren 2025.

– Hvorfor er det nødvendig å stramme inn? Det har jo vært mulig å beslaglegge verdier fra kriminalitet tidligere?

– Ja, men vi ser at det skal så mye til for å få noen dømt. Det stiller store krav til politiet og Økokrim for å klare å fylle beviskravene, mener Mehl.

– Vil de nye reglene være et brudd med rettsprinsippene vi har i dag?

– Det har vært gjort en vurdering i arbeidet om hvor grensen opp mot menneskerettighetene går. EMK EMK Den europeiske menneskerettighetskonvensjonenhar jo sagt at det å ha en sivilrettslig bevisterskel for inndragning er forsvarlig, så lenge man har sikkerhetsmekanismer rundt det.

Økokrim-sjef Pål Lønseth Foto: Dan P. Neegaard

Støttes av Økokrim

Økokrimsjef Pål Lønseth sier de som har verdier sjelden har utfordringer med å dokumentere at de er skaffet på lovlig vis.

– Har du en gevinst på Oslo Børs, arv eller høy inntekt så vil du lett kunne dokumentere det, mener han.

Lønseth mener endringene som sendes på høring er nødvendige for å kunne inndra verdier fra kriminalitet mer effektivt.

– Det er ingen hemmelighet at vi ønsker dette velkommen, sier han.

Read Entire Article