Reddet briter i total «whiteout»: – Du ser ingenting

8 hours ago 4



 Alta Røde Kors Hjelpekorps Foto: Alta Røde Kors Hjelpekorps

Britenes nødvarsel gikk gjennom flere ledd – og land.

Lørdag 12. april kl. 15:56

Fredag kveld gikk det et nødvarsel fra en Garmin-klokke på Finnmarksvidda. Varselet blir sendt hele veien til England.

Det var nemlig to britiske kitere som har sendt ut varselet. Og kort tid etter at nødsentralen i England mottar varselet, blir det iverksatt en redningsaksjon i Norge.

For den britiske nødsentralen sendte nødvarselet videre til Hovedredningssentralen i Nord-Norge. Derfra ble politi og Røde Kors varslet, og et redningsteam ble sendt ut.

Redningsteamet, bestående av Dan Roger Karlsen, Sandra Beckmann og Morten Kaaby, møtte et voldsomt snøvær da de skulle inn til britene.

Bilde av Sandra BeckmannSandra Beckmann
Bilde av Morten KaabyMorten Kaaby

De måtte navigere i det som kalles «whiteout».

– Når det er whiteout, så er det bare hvitt. Du ser ingenting. Det er umulig å se hvor bakken slutter og himmelen begynner, forteller Dan Roger Karlsen, operativ leder i Alta Røde Kors Hjelpekorps.

 Thomas EckhoffFoto: Thomas Eckhoff

Redningsaksjonen startet fra oppmøtestedet rundt halv åtte på kvelden. De ekstreme værforholdene gjorde fremkomsten vanskelig.

– Vi må kjøre litt sakte så vi ikke slår oss i hjel på eventuelt kanter eller humper. Selv om du har langlys på eller nærlys på, så klarer du ikke å se konturene av noe, sier Karlsen.

Etter å ha fulgt GPS-en nådde de til slutt fram til britene rundt klokken 20.45.

 PrivatFoto: Privat

– Da måtte vi spjelke foten hennes, som var brukket etter kiteulykken. Etter det var det å hjelpe dem med å pakke hele campen deres, forteller Karlsen.

De britiske turistene hadde allerede vært på fjellet i flere dager, og hadde planlagt å være på fjellet til tirsdag. De hadde derfor med seg mye utstyr som måtte pakkes ned.

Foto: Alta Røde Kors Hjelpekors

– De var selvfølgelig ganske takknemlige for at vi kom og hentet dem. Vi følte egentlig at vi brukte lang tid, men de syntes ikke vi brukte så lang tid, sier Karlsen.

Han forteller at turistene var godt forberedt på turen:

– I og med at de skulle være så lenge på fjellet, var de veldig godt utstyrt med ordentlig vinterutstyr, vintertelt og sovepose. Så de var i god forfatning og ikke kalde da vi kom.

Først halvveis på tilbakeveien ble sikten bedre. For da mørket senket seg, ble det mulig å se konturene rundt seg.

Også på sjøen må folk reddes:

Klokken 23 var teamet tilbake ved parkeringsplassen der de startet. Derfra kjørte de den skadede kvinnen til legevakten, hvor de ankom ti over tolv natt til lørdag.

Karlsen er imponert over teknologien som gjorde det mulig for turistene å tilkalle hjelp.

– Det er fantastisk teknologi som fins nå. Det er veldig fint å vite at det funker. Det er et fantastisk verktøy, sier han og påpeker at dette gir en ekstra trygghet for folk som ferdes i fjellet.

Ikke bare i Norge det er redningsaksjoner. I mars ble et par hentet etter fler dager på fjellet i USA:

Read Entire Article