Reagerer sterkt på at Eirik Jensen slipper fengsel tross dom på 21 år: – Er det egentlig likhet for loven?

5 hours ago 3



Eirik Jensen ble dømt til lovens strengeste straff. Nå slipper han fengsel og får sone med fotlenke i stedet. – Er det likhet for loven, spør Waybacks leder Johan Lohte.

Leder i Wayback Johan Lothe. Foto: Stig B. Hansen

Publisert: 08.05.2025 20:15

Kortversjonen

Torsdag ble det kjent at den tidligere politimannen Eirik Jensen er blitt erklært varig soningsudyktigsoningsudyktigSoningsudyktighet vil si at en som er domfelt ikke er i stand til å gjennomføre sin straff på grunn av store psykiske eller fysiske helseutfordringer. . Det betyr at han av helsemessige årsaker ikke kan sone mer i fengsel. Jensen får i stedet sone de neste 16 årene av straffen med fotlenke. Dette kalles EKVAS.EKVAS.Elektronisk kontroll for varig soningsudyktige.

Det får lederen av den ideelle stiftelsen Wayback til å reagere.

– Dette skurrer veldig, ifølge min rettsoppfatning. Jeg kan ikke uttale meg om Eirik Jenssens psykiske helse, men han har ressurser rundt seg som gjør at han får dette gjennom.

Wayback jobber for å hjelpe innsatte tilbake til samfunnet etter soning. Om at Eirik Jensen får sone med fotlenke, spør Lothe:

– Dette er veldig spesielt. Er det egentlig likhet for loven?

Eirik Jensen i retten i juli 2020. Foto: Geir Olsen / NTB

– Urimelig

Eirik Jensen ble i 2020 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning gjennom ti år til innførsel av flere tonn hasj. Han sonet imidlertid bare i tre år før han i 2023 fikk straffavbrudd og ble sluppet ut fordi Kriminalomsorgen mente han var for syk til å sitte bak murene.

Nå er det altså bestemt at Jensen, som hele tiden har nektet straffskyld, skal sone resten av dommen med fotlenke. Det kom frem i en pressemelding fra hans advokat John Christian Elden torsdag. Vedtaket bygger ifølge advokaten på sakkyndige vurderinger som konkluderer med at videre soning ikke er mulig.

Lothe sier at han tenker på alle andre syke innsatte, som sendes frem og tilbake mellom fengsel, sikkerhetsceller og psykiatrien.

– Det er urimelig og gjør vondt å tenke på alle de som skulle vært erklært soningsudyktige. Det er så mange. De burde fått samme mulighet, sier Johan Lothe i Wayback.

John Christian Elden

Advokat

Jensens advokat John Christian Elden vil ikke kommentere utspillene fra Wayback.

– Dette er et riktig og rettferdig vedtak slik Jensens situasjon er, og det vil også gi ham ytterligere motivasjon til å arbeide på en forsvarlig måte for å få straffesaken gjenåpnet, skrev advokaten i pressemeldingen torsdag.

Vil ikke svare om det gjelder andre idømt 21 års fengsel

9 domfelte som ble erklært soningsudyktige sonet med fotlenke i 2022. Antallet i 2023 var 15, mens 7 domfelte sonet på denne måten i 2024, ifølge Kriminalomsorgsdirektoratet.

Aftenposten har spurt om hvor mange andre som er idømt 21 års fengsel og fått lov å sone gjennom denne ordningen. Kriminalomsorgsdirektoratet vil ikke svare konkret på dette. De oppir taushetsplikt som begrunnelse.

– På generelt grunnlag kan vi opplyse om at det finnes andre tilfeller hvor domfelte med lang straff har fått innvilget EKVAS, skriver kommunikasjonsdirektør Paal Espen Hambre i en e-post. Hambre oppgir ikke hva de legger i begrepet «lang straff».

Direktoratet vil ikke kommentere Eirik Jensens sak, men skriver i e-posten at det er flere grunner til at ikke alle domfelte med store helseutfordringer blir innvilget straffeavbruddstraffeavbruddGjennomføring av straff kan avbrytes dersom domfeltes helsetilstand tilsier det eller når det foreligger andre særlig tungtveiende grunner. Avbrudd kan gis i inntil 4 uker og senere forlenges. I særlige unntakstilfeller kan avbrudd innvilges for en ubestemt periode., altså blir erklært soningsudyktige som Jensen.

– Det kan for eksempel være sikkerhetsmessige årsaker, eventuelt vurderinger som tilsier at innsattes helsetilstand kan ivaretas i tilstrekkelig grad i fengsel, skriver Hambre.

Ifølge ham er terskelen for å innvilge midlertidige straffeavbrudd og fotlenke høy. Han avviser at noen får det fordi de har flere ressurser enn andre.

– Vi har fokus på å ivareta alle innsatte og domfelte, uavhengig av deres ressurssituasjon og hvorvidt de er representert av advokat, støttepersoner eller andre.

Hambre legger til:

– Vi deler Waybacks bekymringer knyttet til innsatte med store helseutfordringer. Etter vår mening burde de ikke være i fengsel, men ivaretatt av psykiatrien.

De nøyaktige vilkårene for Eirik Jensens fotlenkebruk, altså hvor og når han kan bevege seg mens han soner med den, er foreløpig ikke kjent.

Read Entire Article