Reagerer på Musk-uttalelse: – Skadelig

1 month ago 32



I et intervju med den mye omtalte psykologen Jordan Peterson, kommer Elon Musk (53) med en rekke uttalelser som har skapt reaksjoner. Det skriver flere amerikanske medier, deriblant TMZUSA Today og Fox News.

– Jeg mistet min sønn, i bunn og grunn. De kaller det «deadnaming» av en grunn. Min sønn Xavier er død – drept av «woke-viruset», sa Musk i intervjuet.

I 2022 sto datteren frem som transkvinne, og byttet navn fra Xavier Alexander Musk til Vivian Jenna Wilson (20).

Hva betyr «deadnaming» og «woke»?

Mange transpersoner velger å bytte navn, og ønsker ikke at noen bruker det gamle navnet deres.

Begrepet «deadnaming» brukes når andre refererer til en transperson eller ikke-binær ved å bruke navnet de hadde før.

Selv om «deadnaming» ikke trenger å være gjort med intensjon om å såre, kan det også være et forsøk på å benekte, håne eller ugyldiggjøre en persons identitet.

Begrepet «woke» er betegnelsen på en tilstand av kritisk årvåkenhet og motstand mot rasisme og diskriminering av minoriteter.

En person kan dermed være «woke» dersom vedkommende er opptatt av identitetspolitikk og av å være politisk korrekt, spesielt om vedkommende reagerer negativt på tilstander, handlinger og ytringer som rammer minoriteter særlig hardt.

Kilde: Store norske leksikon

Etternavnet Musk, som hun hadde etter faren, ble byttet ut med morens pikenavn, angivelig på grunn av et anstrengt forhold til faren.

I søknaden om navnebytte skal hun blant annet ha skrevet at hun «ikke ønsket å være i slekt med faren på noen som helst slags måte».

– Del av en vrangforestilling

Elsa Almås er utdannet psykolog, familieterapeut og spesialist i klinisk sexologi. Hun og ektefellen Esben Esther Pirelli Benestad ble i 2012 utnevnt til Nordens første professorer i sexologi.

Hun sier til TV 2 at det først og fremst er veldig trist at noen med så mye penger og makt går inn i debatten og støtter oppunder det hun mener er vrangforestillinger.

– Det er en del av en vrangforestilling som har bredt seg veldig utover verden. Jeg forstår det som en protest mot å bli forstyrret i det man tror er grunnleggende sannheter om kjønn – at man må holde fast på tradisjonelle forestillinger om kjønn, men også kjønnsroller, i veldig stor grad.

 Terje Bendiksby
FØRST: Ekteparet Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås var de første i Norden til å bli utnevnt som professorer i sexologi. Her avbildet under Pride-festival i 2014. Foto: Terje Bendiksby

Hun sier at dette er utbredt i de mest reaksjonære, fundamentalistiske miljøene rundt om i verden.

– Det er klart det er skadelig når en med så mye makt og som påvirker så mange som han gjør, velger å uttale seg på den måten, sier Almås.

Psykologen mener det er viktig å huske på at slike uttalelser kommer av redsel og mangel på kunnskap.

– Han er jo selvfølgelig lei seg, fordi han, som han selv sier, har mistet en sønn – som nå er en datter. Det er jo mye smerte i det.

Hun forteller at hun har møtt flere foreldre som blir veldig aggressive og frustrerte fordi de ikke forstår hva som skjer.

– Så skylder de på «woke»-kulturen eller kaller det vrangforestillinger, og sier at barna ikke vet hvilken verden man lever i. Det er veldig mange skjellsord i den debatten der.

– Veldig provoserende

Professoren mener det fremdeles gjenstår en kjempestor jobb med å opplyse folk om at det finnes flere måter å leve ut kjønn på, og at det først og fremst er en faglig oppgave.

– Jeg tenker at det er viktig å informere, opplyse, forklare og begrunne hvorfor vi tenker at kjønn må forstås annerledes enn den tradisjonelle binære kjønnsmodellen.

Almås sammenligner det å finne en god forklaring på hvorfor noen opplever seg selv som kjønn på en annen måte, er omtrent like vanskelig som å forstå hvorfor noen mennesker er musikalske, eller hvorfor noen er intelligente.

– Vi har noen nevrobiologiske eller genetiske egenskaper som bare fordeler seg på forskjellig vis mellom folk. Så det er jo egentlig ikke noe særlig mystisk, men akkurat det med kjønn er tydeligvis veldig, veldig provoserende fordi det ligger så mye makt, tradisjon og kultur i det, forklarer hun.

«Fortjener fengselsstraff»

I intervjuet med Peterson, hevdet Musk at han hadde blitt «lurt» til å signere papirer for at datteren skulle få begynne på pubertetsblokkere, uten at han egentlig forsto hva det innebar.

Hva er pubertetsutsettende behandling?

Pubertetsutsettende behandling – eller pubertetsblokkere – gis til personer som er tidlig i puberteten og som opplever uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og fødselskjønn (kjønnsinkogruens, journ.anm).

Dette for å forhindre at puberteten fortsetter, slik at kroppen ikke skal forandre seg i en retning som ofte ikke er hensiktsmessig hos noen med kjønnsinkongruens.

Kilde: iChatten – En chat om kjønnsidentitet og kjønnsmangfold som drives av helsestasjon for kjønn og seksualitet (HKS) i Oslo.

Ifølge 53-åringen ble han fortalt at Wilson kunne ta sitt eget liv dersom hun ikke fikk behandlingen.

Videre mente han at de som promoterer slik behandling «bør havne i fengsel», og påsto blant annet at «pubertetsblokkere i realiteten er steriliseringsdop». 

Han sa også at kjønnsbekreftende behandling er «en forferdelig eufemisme».

Psykolog Almås mener disse uttalelsene bunner i mangel på kunnskap.

– Det er jo bare tull, sier hun, og forklarer at pubertetsblokkere har blitt brukt helt siden 70-tallet, i forbindelse med ungdom som går for tidlig inn i puberteten.

Hun sier at det heller ikke er meningen at man skal gå på det over lang tid, men at det er et hjelpemiddel i en periode for å unngå at kroppen utvikler seg stikk i strid med det kjønnet man føler seg som.

– Og så må man gå over på hormoner for å få en ønsket pubertetsutvikling. Så det er jo rett og slett kunnskapsløshet han snakker ut fra. Men jeg tenker at manglende kunnskap ikke er noe man kan moralisere eller argumentere så mye med, men man kan prøve så godt man kan å gi informasjon. Og det er det veldig mange som jobber med. 

Konsekvensene kan være fatale

Psykologen forteller at konsekvensene for et barn som ikke blir akseptert av sine egne foreldre når de åpner seg opp om kjønn, seksualitet eller identitet, kan være mange.

– Opplevelsen av å bli avvist, ikke anerkjent og nærmest føle at man ikke finnes – det er jo en forferdelig smertefull følelse. Noen reagerer med sinne, mens andre reagerer med depresjon, angst eller suicidale tanker.

Hun sier imidlertid at hun har lagt merke til en positiv endring i reaksjonsmønsteret 

– Jeg møter flere og flere som protesterer mot den avvisningen, og som finner en tilhørighet i kulturen og dermed utvikler seg til å bli sterke individer som klarer seg fint videre i livet.

Almås tror at noe av grunnen til at flere reagerer så sterkt i denne debatten, er at LHBT-bevegelsen har blitt så stor og fått så mye støtte de siste årene.

– Det er jo enormt å oppleve hvor positive folk er. Jeg kan møte nesten hvem som helst, mennesker jeg egentlig ikke kjenner så veldig godt, som har positive, fine holdninger. Det er jo blitt mye mer av det nå i det siste.

– Føler du at samfunnet er på vei i riktig retning?

– Jeg vil gjerne tro det. Jeg tenker vi har det best med å tro på de positive kreftene, og at det blir bedre. Men vi må jo fortsatt jobbe for det, selvfølgelig. 

Read Entire Article