Reagerer kraftig på håndball­forbundets million­regning: – Respektløst

5 hours ago 2



I midten av mai ble håndballtinget avholdt på Holmenkollen Park Hotel.

Her ble både landslagssjef Thorir Hergeirsson og president Kåre Geir Lio takket av for lang og tro tjeneste.

Showet lørdag kveld ble ledet av John Brungot som konferansier. Fra scenen sørget Morten Abel for allsang til håndballslageren «Tore Tang». Budsjettposten var på 850.000 kroner, men var da en pakkepris til alt av scene og arrangement.

De totale utgiftene for hele håndballtinget passerte 2,3 millioner kroner i løpet av de tre dagene.

– Det er faktisk helt vilt at de tillater seg å bruke disse summene på alkohol, fest og seg selv når klubbene der ute sliter med å få det til å gå rundt, sier Oda Sjøvoll i Linderud Linje 5 Håndball.

Morten Abel OverOslo på Grefsenkollen i Oslo.

OPPTREDEN: Morten Abel framførte blant annet Tore Tang som har blitt en monsterhit i håndballkretser.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det er mye penger

NRK har søkt om innsyn i kvitteringene, og har blant annet funnet bilag som viser at det under et vorspiel for forbundsstyret ble bestilt sjampanje til 1195 kroner flaska.

Da kortet ble trukket i restauranten klokka 01:16, natt til søndag – hadde deltakerne på tinget blitt påspandert mat og drikke for over 300.000 kroner i løpet av gallamiddagen på lørdag.

Gjennom helga i sin helhet ble det brukt mer enn 250.000 kroner på alkohol.

– Er det greit sånn dere ser det?

– Ja, det er mye penger, det er helt rett. Men igjen, vi kjenner på at vi har gode retningslinjer som organisasjon har vi gjort vedtak om hvor mange enheter (alkohol) hver enkelt skal få på fellesskapets regning, sier 1. visepresident i håndballforbundet, Øyvind Indrebø, til NRK.

Håndballtinget fant sted på Holmenkollen Park Hotell. Deltakerne fikk aperitiff før middagen både fredag og lørdag, og kunne totalt innta åtte enheter alkohol de to kveldene.

Forbundet opplyser at alkoholforbruket var innenfor det de hadde godkjent på forhånd.

På lørdag alene ble over 150 000 kroner brukt på alkohol.

Forbundet opplyste først til NRK at de hadde godkjent to enheter fredag kveld og fire enheter lørdag. Dette har de i en senere korrespondanse justert opp til henholdsvis tre og fem, inkludert aperitiff før middagene.

– Lørdagens middag var tilknyttet Håndballens hederskveld, med bordsetning som varte i fem-seks timer for 203 personer, sier Øyvind Indrebø i NHF og bemerker at mengden er i tråd med det som ble forhåndsgodkjent av president Lio i forkant av tinget.

– Med hans godkjenning var det i forkant gitt aksept for at hver deltaker kunne nyte tre enheter på fredag, og fem på lørdag.

Flere reagerer – andre tier

Flere miljøer i Håndball-Norge reagerer på pengebruken. Den siste uka har NRK vært i kontakt med et titalls håndballklubber i Norge, både på topp- og breddenivå.

Flere reagerer kraftig på pengebruken, men de fleste ønsker ikke å stille til intervju. Det er på det rene at flere klubber sliter med å få det til å gå rundt rent økonomisk.

«Jeg var sjokkert da jeg var der».

Hederskvelden på Håndballtinget kostet i overkant av 300.000 kroner.

KVITTERING: Regninga på middagen på hederskvelden til Håndballforbundet kom på over 300.000 kroner.

Foto: NRK

«Det er en vanvittig pengebruk. De artistene kommer ikke gratis. Det er mye annet vi kan bruke penger på», sier en tingdeltakerne til NRK.

Blant de som velger å ytre seg fritt, befinner Oda Sjøvoll seg. Hun er nestleder i Linderud Linje 5 håndball, en klubb som blant annet har opplevd å måtte reservere herrelaget fra opprykk til 1. divisjon denne sesongen.

Rett og slett fordi det økonomisk ikke lar seg gjøre i klubben fra Groruddalen.

– Oppleves respektløst

Hun reagerer blant annet på den totale prislappen på arrangementet til håndballtoppene.

Nestleder i Linje 5 håndball, Oda Sjøvoll

REAGERER: Oda Sjøvoll mener pengebruken på håndballtinget var i overkant.

Foto: Privat

Det oppleves respektløst overfor grasrota og oss i bredden som jobber hver dag for å få ting til å gå rundt. Det er ganske mye vi kunne ha gjort for 2,3 millioner kroner. Det er nesten hele budsjettet vårt. Man kunne nesten ha drevet en håndballklubb på budsjettet for håndballtinget alene, sier Sjøvoll til NRK.

– Denne kvelden skulle navn som Kåre Geir Lio og Thorir Hergeirsson takkes av, er det ikke da forståelig at de tar seg en fest?

– Jo, jeg tenker at de må få lov til å ta seg en fest. Kåre Geir Lio skal få lov til å bli takket av på en OK måte, men alkoholen kan han få betale selv. Å bruke penger i millionklassen på en fest, hører ikke hjemme i idretten, mener Sjøvoll.

– Vi som jobber ute i klubbene fortjener ikke at de øser ut pengene på den måten, sier Sjøvoll til NRK.

– Unødvendig pengebruk

Bjarne Lervang fra Vikhammer Håndball var blant de 203 deltakerne på tinget. Han mener pengebruken framstår som unødvendig.

– At man trenger å bruke mye penger på kjente artister og konferansierer, samt at det serveres så rikelig med enheter til maten, synes jeg er uheldig og det bidrar til å svekke troverdigheten til idretten.

– Jeg synes det var spesielt at den avtroppende presidenten (Kåre Geir Lio) skulle ha et eget band med seg på scenen under sin avslutningstale. Dette fremstår for meg som helt unødvendig bruk av fellesskapets midler, sier sportslig leder Lervang til NRK.

Lio har fått muligheten til å svare på flere spørsmål fra NRK, men ønsker ikke å kommentere og henviser til kommunikasjonssjef Lars Hojem Kvam i stedet.

Tar sjampanje-selvkritikk: – Bør vi spare oss for

Visepresidenten sier at forbundet tar kritikken i denne saken til etterretning.

– Samtidig kan vi forsikre om at dette overhodet ikke handler om mangel på respekt for grasrota, sier han.

Thorir Hergeirsson Kåre Geir Lio

TAKKET AV: Både Thorir Hergeirsson og tidligere håndballpresident Kåre Geir Lio ble takket av i mai.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Indrebø påpeker at målet med håndballtinget var å stake ut en ny kurs for norsk håndball gjennom gode diskusjoner på tinget. Flere av de NRK har snakket med i arbeidet med denne saken trekker frem det samme: At det var gode diskusjoner om håndballens fremtid.

– Håndballtinget er norsk håndballs øverste myndighet. Det er lovpålagt å gjennomføre tinget hvert tredje år, og i den grad det er snakk om «millionbeløp», så dreier det seg i tilfelle om de samlede utgifter brukt gjennom helga – som var mye mer enn fest, underholdning og hyllester av enkelte solide bidragsytere fra topp og bredde.

– Dere mener nesten 1200 kroner flaska er greit for en avslutningssamling for det avtroppende forbundsstyret?

– Det er mye penger, og det er totalen for den kvelden som vi tenker vi kan stå inne for og markere for forbundsstyret, svarer han.

– Når det er sagt, er det sikkert utgifter vi kunne ha unngått. Sjampanje til den prisen det refereres til, bør vi for eksempel spare oss for. Og som nevnt – vi tar med oss alle reaksjoner som kommer i etterkant av tinget. Både de kritiske og de positive, sier Indrebø.

– Vanskelig å forsvare

Tilbake på Linderud og Oslos østkant lar ikke Oda Sjøvoll seg berolige av svarene fra toppen av norsk håndball.

– De 250.000 kronene som er brukt på alkohol på dette tinget, er like mye som vi går i overskudd i kiosken hos Linderud IL. Det er veldig mye aktivitet vi kunne ha fått til ute i klubbene for den summen som er brukt til å sponse alkohol til de som var på håndballtinget, sier hun.

På en samling før middag fredag, drakk styret i Norges Håndballforbund alkohol for over 6000 kroner.

STYRESAMLING: Styret i Håndballforbundet var samlet før middagen fredag. Da drakk de alkohol for over 6000 kroner. Styret teller elleve personer.

Foto: NRK

– Når du hører om bestilling av flasker med sjampanje til nesten 1200 kroner flaska, lar du deg provosere av det?

– Det er vanskelig å forsvare det overfor foreldre i klubben som må punge ut til lisenser som går til overskuddet i forbundet, når det viser seg at pengene sitter så løst på toppen. Men jeg har også sluttet å la meg provosere. Dette har vært en gjenganger i så mange år. Vi har prøvd å si ifra i mange år og ikke nødvendigvis blitt hørt på det.

– Jeg har vært i disputt med Kåre Geir Lio gjentatte ganger knyttet til å kutte i lisensen, for vi opplever den er en kostnadsdriver for ungdom i den bydelen vi driver klubb i, men vi har fått beskjed om at håndballforbundet ikke har råd til å kutte i prisen. Da synes jeg det er meget spesielt at man tar seg råd til sjampanje til 1200 kroner flaska, svarer hun.

 Finale Kroatia - Danmark

I PLUSS: Håndball-VM i Norge, Sverige og Danmark endte opp i pluss. Ute i klubbene er økonomien mer anstrengt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Norges Håndballforbund svarer følgende konfrontert med kritikken fra grasrota i norsk håndball, i forbindelse med den stadig tilbakevendende tematikken om lisensutgifter som økonomisk barriere innenfor håndballen.

– Kan du forstå at det kan være folk som reagerer på denne alkoholbruken?

– Det er helt berettiget å stille spørsmål knyttet til det, det er jeg enig i. Men igjen, håndball er en billig idrett. Vi har tilskuddsordninger der de som har behov for å søke støtte kan gjøre det for å drive håndballaktivitet, påpeker Indrebø.

PS: NRK har vært i kontakt med managementet til både Morten Abel og John Brungot. De ønsker ikke å opplyse hva slags honorarer de mottok i forbindelse med håndballtinget i midten av mai.

Hei!

Takk for at du leste artikkelen vår!

Har du tips til andre saker som retter fokus mot penger og ressursbruk innenfor idretten, så ta gjerne kontakt med oss!

Publisert 08.07.2025, kl. 14.17

Read Entire Article