Raymond Johansen om den nye byrådslederen: – Har bæsjet på leggen

1 week ago 21



Oslo kommune betalte for Eirik Lae Solbergs studietur til København. Tidligere byrådsleder Raymond Johansen mener han bør betale tilbake.

I oktober måtte Raymond Johansen gi fra seg nøklene til byrådslederens kontor. Nå går han hardt ut mot sin etterfølger Eirik Lae Solberg. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Publisert: 07.05.2024 05:10

Kortversjonen

– Når man har bæsjet på leggen på denne måten, synes jeg man bør beklage og betale tilbake, sier Raymond Johansen til Aftenposten.

Tidligere i vår skrev Aftenposten om byrådsleder Eirik Lae Solbergs (H) studietur til København.

Turen ble organisert av Høyres stortingsgruppe. Ingen fagpersoner fra byrådslederens administrasjon deltok på turen.

Likevel ble regningen sendt til Oslo kommune.

Også Bergens byrådsleder Christine Meyer (H) og Stavangers ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) deltok. Partiet har imidlertid betalt for de to turene.

Les også

Eirik Lae Solberg dro på Høyre-tur og lot Oslo kommune betale

Delte regningen

Aftenposten har bedt om en oversikt over alle gangene tidligere byrådsleder Raymond Johansen fikk reiser betalt av Oslo kommune uten at noen fra administrasjonen var med.

Gjennom de åtte årene Johansen styrte Oslo, skjedde dette to ganger:

  • I februar 2017 deltok Johansen på en arbeidslivskonferanse i Brussel. Konferansen var i regi av European Trade Union Confederation.
  • I desember 2018 var Johansen i Lisboa for å møte ordfører Fernando Medina med temaet European Green Capital. I Lisboa deltok han også i møte med Party of European Socialists (PES).

I oversikten kommer det riktignok frem at regningen for Lisboa-turen ble delt mellom Oslo kommune og Arbeiderpartiet.

– Jeg møtte ordføreren i forbindelse med at Oslo var europeisk miljøhovedstad, og det var jo greit. Men partiet og kommunen delte regningen på grunn av den Arbeiderparti-relevante delen av turen, sier Johansen.

– Vi landet på at vi syntes det hadde vært umusikalsk å la kommunen betale for partidelen av turen.

– Må ha et aktivt forhold til dette

Opposisjonsleder i bystyret Marthe Scharning Lund (Ap) var selv stabssjef på byrådslederens kontor fra 2015 til 2019.

– Jeg mener vi hadde et bevisst forhold til disse tingene. Da jeg var stabssjef, hadde vi mange diskusjoner om rutine for reiser, og Lisboa-turen viser jo hvilken vurdering vi gjorde.

Hun opplever at byrådslederen ikke har vært bevisst nok på problemstillingen.

– Byrådslederens kontor har opplyst at det var administrasjonen selv som vurderte det dithen at kommunen skulle ta regningen. Er det ikke da greit?

– Jeg vil si det sånn at man kan be administrasjonen om råd, men som øverst ansvarlige politiske leder, er det du som tar beslutningen.

– Riktig at kommunen betaler

Byrådsleder Eirik Lae Solberg slår fast at byrådslederens kontor har et bevisst forhold til hvilke reiser kommunen skal betale for. Han understreker at han i dette tilfellet reiste i kraft av å være byrådsleder.

– Administrasjonen vurderte programmet, med møter med kommunale myndigheter og ungdomstilbud i København, som svært relevant for meg som byrådsleder og for kommunens arbeid med ungt utenforskap og bekjempelse av ungdomskriminalitet.

Han mener derfor det er riktig at kommunen betalte turen.

Til uttalelsen fra Raymond Johansen sier han at han ikke har behov for å kommentere utsagn fra den tidligere byrådslederen, men:

– Jeg merker meg at Johansen blant annet har reist til Brussel på en LO- og fagforeningskonferanse som kommunen betalte for, uten at noen fra administrasjonen var med.

– Jeg er trygg på at administrasjonen gjorde de samme vurderingene for den reisen, som da jeg dro til København for å lære hvordan vi kan bekjempe ungdomskriminalitet og ungt utenforskap.

– Skivebom

Om Brussel-turen sier Marthe Scharning Lund følgende:

– Dette er helt skivebom fra Lae Solberg og vitner først og fremst om en byrådsleder fra Høyre som totalt mangler forståelse for fagbevegelsens rolle i å sikre trygge lønns- og arbeidsvilkår.

Hun sier Johansen var invitert som byrådsleder til et panel med ministere, politikere, næringslivs- og fagforeningsledere fra hele Europa, for å diskutere lønns- og arbeidsvilkår.

– Mens Solberg har reist på en ren partitur til København med TV2.

Read Entire Article