Raymond Johansen møtte Hamas-lederen i 2007: – Fremsto som en moderat person

1 month ago 34



På oppdrag fra daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Raymond Johansen den nå avdøde Hamas-lederen Ismail Haniyeh. – Det har bokstavelig talt rent mye blod i Midtøsten siden den gang, sier Johansen i dag.

Raymond Johansen var statssekretær for utenriksminister Jonas Gahr Støre da han møtte Ismail Haniyeh på Gazastripen i 2007. Foto: ADEL HANA / AP / NTB

Publisert: 31.07.2024 20:57

Kortversjonen

Natt til onsdag ble det klart at Hamas-leder Ismail Haniyeh var drept i et angrep i Irans hovedstad.

Israel har ikke bekreftet at de står bak, men hintet til dette gjennom poster i sosialer medier og gjennom en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahu.

Hamas har hatt makten på Gazastripen siden 2007, og var sto bak det massive angrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

Fra 2005 til 2009 var Raymond Johansen (Ap) statssekretær i Utenriksdepartementet, der Jonas Gahr Støre (Ap) var utenriksminister.

Støre var som utenriksminister i kontakt med Hamas-ledelsen. Formålet var å tilrettelegge for en utvikling i fredsprosessen i regionen.

– Han fremsto som en moderat person

I 2007 møtte Raymond Johansen Ismail Haniyeh i Gaza. På den tiden var han Palestinas statsminister.

– Det hadde vært et etterlengtet valg i palestinske områder. Hamas fikk veldig høy oppslutning. Vi jobbet for en samlingsregjering mellom Hamas og Fatah, sier den tidligere Ap-byrådslederen.

Han er nå generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Les også

Håpet om fred svinner

– Mitt inntrykk var at han hadde en sterk støtte i Gaza, men mye har skjedd siden.

Haniyeh er til dags dato den eneste som er blitt palestinsk statsminister etter å ha fått velgernes tillit, skriver CNN.

– Han fremsto som en moderat person i møtet. Men det har bokstavelig talt rent mye blod i Midtøsten siden 2007, sier Johansen.

Frykter eskalering

Han mener det kun er forhandlinger som kan løse problemene.

– Nå skal den ene hevne den andre. Det blir en voldsspiral. Situasjonen er eksplosiv.

Han understreker at våpenhvile og å sende humanitær hjelp til Gazastripen er det viktigste på agendaen for Norsk Folkehjelp.

Støre har så langt ikke uttalt seg om drapet på Hamas-lederen, men utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier det er stor risiko for motreaksjoner fra Hamas, Hizbollah eller Iran etter drapet på Hamas-toppen.

– Vi oppfordrer alle parter til å deeskalere situasjonen og utvise maksimal tilbakeholdenhet. Sivilbefolkningen i alle berørte land trenger en våpenhvile nå. Det internasjonale samfunnet må sette alle krefter inn på å unngå en regional krig, sier Eide i en uttalelse til NTB.

Read Entire Article