Befolkningen i Barcelona fortviler. Eva Vilaseca (38) føler seg til bry for turistene.

Publisert 10.07.2025 00:16
– Det føles som om nabolaget mitt har blitt en fornøyelsespark, sier Eva Vilaseca til nyhetsbyrået Reuters, og legger til at overfylte busser og økende priser tvinger lokalbefolkningen bort.
38-åringen bor i nærheten av den kjente turistattraksjonen Park Güell, også kjent som Gaudíparken, i Gràcia-distriktet i Barcelona.

Et landemerke
Parken, som er godt kjent for sin ikoniske arkitektur designet av den katalanske arkitekten Antoni Gaudí, er et trekkplaster for byens mange turister.
Men for beboerne som bor i skyggen av Gaudí sine mesterverk, har hverdagen blitt en prøvelse.
– Mange av de lokale er avhengig av å ta i bruk bussen for å komme seg hjem. Disse bussene er konstant overfylte i turistsesongen, sier Vilaseca.

Kjemper tilbake
Eva Vilaseca mener at Barcelonas turismemodell er i ferd med å kveles. Den er utdatert og funker ikke lenger.
Tanken om at flere turister er uønsket blir stadig mer utbredt i byen. Også på steder som Mallorca forteller lokalbefolkningen at de har nådd smertegrensen.
I sommer arrangeres det en rekke demonstrasjoner mot masseturisme i Spania og andre deler av turist-Europa.
Blir presset ut
Turist-tsunamien har ført til boligkrise flere steder i landet, der utleie til turister prioriteres på grunn av utleiernes ønske om rask profitt gjennom korttidsutleie.
– Masseturismen fører til at lokalbefolkningen blir presset ut av sine egne hjem og nabolag. Konsekvensen er at det blir umulig å leve i byen med dagens høye priser, sier Vilaseca.

De høye prisene som Vilaseca viser til er blant annet et resultat av at mange bosteder leies ut til turister via utleieplattformer som Airbnb.
Den store syndebukken
I fjor tok Barcelona med sine 1,7 millioner innbyggere imot 15,5 millioner turister. Utleieindustrien synes at de selv urettferdig pekes ut som årsak til utfordringene.

– Jeg tror flere av politikerne våre har funnet en enkel syndebukk å legge skylden på for ineffektiv bolig- og turistpolitikk de siste 10, 15, 20 årene, sa Airbnbs direktør i Spania og Portugal, Jaime Rodríguez de Santiago, til AP nylig.
Men blant Barcelonas innbyggere får argumentet til Rodríguez de Santiago lite gehør. Slagordet «Din Airbnb var mitt hjem» kan skimtes på mange av demonstrantenes plakater.
Har tatt grep
Turistnæringen i Spania står for 12 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, og balansegangen mellom å beholde inntektene fra turistnæringen og å gjøre egne innbyggere fornøyde er utfordrende.

Likevel overrasket Barcelonas lokalstyre mange da de i fjor gikk inn for å avvikle over 10.000 lisenser for korttidsutleie i byen innen 2028.
Må vike for turistene
Men for Eva Vilaseca er det å vente på en endring en påkjennelse i hverdagen.
Hun beskriver en vanskelig situasjon:
– Jeg føler jeg er til bry, at jeg er et problem. I mitt eget nabolag, i gaten min, i byen min.

Vil halvere antallet billettsalg
Følelsen av å stå i veien for turistene deles av flere i nabolaget hennes, forteller Vilaseca. De har klare meninger om hva som skal til for å forbedre situasjonen:
– Vi har en rekke krav, men hovedkravet vårt er at antall besøkende til Gaudíparken må reduseres. Mer spesifikt ønsker vi at det daglige billettsalget skal reduseres med 50 prosent.
Vilaseca selv mener at masseturisme ikke skaper rikdom, men heller fattigdom, og at det gjør landets økonomi lite bærekraftig.
– Vi vil ikke bli et nytt Ibiza.

KALD DUSJ: Flere turister får seg en vannsprut av demonstranter under en demonstrasjon i Barcelona, Spania. Foto: Bruna Casas / Reuters / NTB

REAGERER: En hotellansatt reagerer med sinne idet demonstranter spruter med vannpistoler og farget røyk under en demonstrasjon i Barcelona. Foto: Bruna Casas / Reuters / NTB