Raser mot støyende motorsyklister: – Finnes en egen plass i helvete for dem

5 days ago 12



Kortversjonen

  • SVs Andreas Sjalg Unneland vil slå ned på støy fra biler og motorsykler med bøter og støy-fotobokser.
  • Han bor på Grünerløkka i Oslo og mener trafikkstøy ødelegger nattesøvnen og skaper store plager.
  • Motorsyklister og interesseforeninger kritiserer forslaget som generaliserende og urettferdig.

Lyden av smell og brumming fra en passerende Harley Davidson skjærer i ørene på SVs Andreas Sjalg Unneland. Han forsøker å nyte en håndbrygget kopp kaffe på en uteservering på Grünerløkka i Oslo – men støyen gjør det umulig.

– Hva tenker du om lyden?

– Den er ekstremt plagsom. Når jeg vekkes på natten av folk som bråker med motorsykkel eller bil, så tenker jeg at det finnes en helt egen plass i helvete for de menneskene, sier han.

Unneland har bodd på Grünerløkka de siste fem årene, men kommer egentlig fra tettstedet Sotra på Vestlandet. Han ber nå regjeringen om at Grünerløkka skal bli et testområde for å slå ned på bråk i trafikken med bøter – blant annet med fotobokser som skal fange opp lyd.

 Andreas Sjalg Unneland plages av støy fra biler og motorsykler. Finnes det noen fred for ham?  Foto: Gisle Oddstad / VGGI MEG FRED: Andreas Sjalg Unneland plages av støy fra biler og motorsykler. Finnes det noen fred for ham? Foto: Gisle Oddstad / VG

– Lakk og lær

Han forklarer at han gjerne hører på lyd og støy fra uteliv, mennesker og urban forlystelse. Men privatbilister og motorsyklister som ruser motorene sine, får håret til å reise seg på ryggen til den ellers glattbarberte SV-politikeren.

– Min frustrasjon er med dem som bruker gatene som sin private lekeplass – særlig på kvelds- og nattetid. De ødelegger for alle andre. Folk må få ha de hobbyene de vil. Hvis det innebærer å kle seg i lakk og lær, og ri i vei på en sykkel, så må de gjerne gjøre det. Men må det bråke så inn i helvete? Det er dét jeg har et problem med.

– Lyd plager meg ikke – vanligvis. Jeg går på dans, og har vært vokalist i et heavy metal-band, så høy lyd er jeg vant med. Men når folk plager andre eller vekker meg midt på natten, så blir jeg forbanna, sier han.

I dag er det lovverk som regulerer hvor mye støy som kan komme fra biler og motorsykler. SV-politikeren viser til at halvparten av alle motorsykler som ble kontrollert av Statens vegvesen i 2021 bråkte ulovlig høyt. Flere av motorsyklene fikk bruksforbud på grunn av støyen.

– Det er helt uakseptabelt – og fryktelig plagsomt. 200.000 nordmenn sliter med søvnproblemer, også har du en gruppe mennesker som gjør det verre for dem, fordi de insisterer på å plage alle med hobbyen sin.

 Gisle Oddstad / VGHATER STØY: Andreas Sjalg Unneland synes krig og urettferdighet er fælt – men det er jaggu galt med bråk i nabolaget også. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Dårlig utstyrt?

Unneland sender noen skarpe blikk mot nok en stor motorsykkel som freser forbi.

– Man kan jo undre seg hva den store eksospipen skal kompensere for.

– Vent – antyder du det jeg tror du antyder?

– Jeg antyder ingenting.

– Sikker? Det høres ut som om du antyder at de som bråker med motorsykkel har liten tiss?

– Du skal få tolke det akkurat som du vil. Jeg stiller bare noen betimelige, åpne spørsmål, sier han med et megetsigende blikk.

Mens Unneland tømmer hjertet sitt for frustrasjon kommer Erik Netskar kjørende på en svær doning av en Harley Davidson. Han har lite forståelse for Unnelands utblåsning mot støy fra harde trafikanter.

 Gisle Oddstad / VGHEI HARLEY: Erik Netskar har både elbil og motorsykkel – begge deler er blitt altfor dyrt i Oslo, mener han. Foto: Gisle Oddstad / VG

Harry med bråk

Netskar sier at støyen først og fremst kommer fra folk som har trikset med eksosrøret for å få høyere lyd fra sykkelen – og han er ikke en av dem, og forteller at han ikke bråker unødig med motorsykkelen.

– Nei, det er så harry. Og jeg synes det er blitt mye mindre bråk enn før, så jeg deler ikke hans oppfatning.

– Det hjelper ikke for Unneland, han sitter like fullt hjemme og irriterer seg over lyden.

– Ja, men han har jo åpenbart en diagnose, svarer han.

Netskar mener problemet er langt større med elsyklister som kjører som villmenn i trafikken – og suser gjennom lyskryss på rødt. Han mener SV-politikeren har sarte ører, og gir ham følgende avskjedskommentar:

– Lykke til med traumene!

 Gisle Oddstad / VGBLIR IKKE ENIGE: Unneland og Netskar argumenterer med hverandre – men ingen blir overbevist. Foto: Gisle Oddstad / VG

Lovløse tilstander

Unneland avviser at han er spesielt sart – og minner igjen om at han har vært vokalist i et heavy metal-band.

– Ingen – og jeg mener ingen – jeg har tatt dette opp med har sagt «nei, det er ikke et problem». Denne støyen er noe alle har følt på.

Han mener også bestemt at bråket har blitt verre de siste årene.

Unneland ber samferdselsministeren gripe inn – og etablere fotobokser for støy i Norge – og han vil gjerne ha Grünerløkka som et prøveområde.

– Fotobokser for støy er allerede innført i både England og USA. Det er fotobokser som har mikrofoner og teknologi som plukker opp hvilke biler som bryter lovverket for støy, og gir dem bøter, forklarer han.

– For per i dag er det lovløse tilstander. Det kan vi ikke godta.

  Produsentens hjemmeside / dBFlashFANGER OPP STØY: Slike mikrofoner og kameraer som fanger opp støy ønsker Unneland å installere i Norge. Foto: Produsentens hjemmeside / dBFlash

Har stor eksospotte

Arvid Lind er daglig leder i Norsk Motorcykkel Union, en interesseforening for motorsyklister.

Han blir stille en kort stund etter å ha fått referert SV-politikerens utspill.

– Jøss. Her var det mye kraftig skyts fra en stortingspolitiker. Dessverre skyter representanten fra hofta og stigmatiserer alle motorsyklister når man peker på en gruppe og ikke enkeltindivider.

Han har følgende svar til Unnelands «åpne spørsmål» om hva motorsyklistene prøver å kompensere for.

– Jeg har kjempestor eksospotte. Den er original, sier han lattermildt, uten å utdype ytterligere.

 PrivatKJEMPE-POTTE: Arvid Lind er daglig leder i Norsk Motorcykkel Union. Her foran sin egen motorsykkel, som etter sigende har stor eksospotte. Foto: Privat

Lind forteller at alle som kjøre motorsykkel skal gjøre det innenfor lovverket, også når det kommer til støy. Han er også kritisk til om det finnes gode nok løsninger for å måle støy gjennom såkalte støyfotobokser.

– Grenseverdiene for ulovlig støy finner man i forskrift om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy §§ 24-7,-8 og-9. Subjektive meninger om hva som er lovlig og ulovlig støy når man er i grensesonen holder ikke. Om man skal fastslå at et kjøretøy på to eller fire hjul bryter grenseverdiene må hvert enkelt kjøretøy testes individuelt.

– Halvparten av alle kontrollerte motorsyklene bråket ulovlig mye i 2021? 

– Det betyr at den andre halvparten holdt seg innenfor lovverket i 2021.

Read Entire Article