Raser mot mulig vraking av Holmenkollen: – Vanvittig

1 week ago 10



I et høringsforslag fra kulturdepartementet vrakes Holmenkollen som nasjonalanlegg for nordiske grener i ski.

 Therese Johaug i sitt foreløpig siste renn i Holmenkollen i 2022. Skistjernen bor ikke langt fra arenaen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
  • Jostein Overvik, VG

    Jostein Overvik, VG

Publisert: 03.09.2024 21:02

Norges Skiforbund reagerer. Det gjør også Oslo kommune.

– Det er vanvittig at regjeringen ønsker å frata Holmenkollen posisjonen som nasjonalanlegg for langrenn, hopp og kombinert, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg til VG.

– Holmenkollen er det mest kjente anlegget for vinteridrett i verden og har en helt spesiell posisjon i norsk skiidrett. Dette er som om England skulle bestemme at Wembley ikke lenger skulle være nasjonalstadion for fotball, mener Høyre-toppen.

Han legger til at han på sikt frykter for Holmenkollens posisjon om forslaget blir vedtatt. Det besluttes eventuelt tidligst til vinteren.

Eirik Lae Solberg

Byrådsleder Oslo

Høringsforslaget fra Kulturdepartementet inneholder ifølge Norges Skiforbund to alternativer:

  1. Dagens ordning med nasjonalanlegg videreføres med noen justeringer.
  2. Nasjonalanlegget for nordiske grener i Holmenkollen avvikles. Det samme skjer med alpint i Hafjell og Kvitfjell. Nasjonalanlegget for skiskyting fortsetter. Det samme gjelder for skiflygning i Vikersund og for skøyter i Vikingskipet på Hamar.

Kultur og likestillingsdepartementet bekrefter dette overfor NRK.

– Dagens ordning for nasjonalanlegg er forbeholdt et fåtall idretter og anlegg. Vi må finne gode løsninger for å ivareta toppidretten for flere idretter i årene som kommer. Derfor foreslår vi nå justeringer i dagens nasjonalanleggsordning, i tillegg til en helt ny ordning med tilskudd til mesterskapsanlegg, sier Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister, til NRK

 Bildet er fra det første hopprennet i Holmenkollen i 1892. Foto: NTB / NTB

Marit Gjerland i Norges Skiforbund sier at forbundet er overrasket over forslaget om å legge ned nasjonalanleggene for nordiske grener og alpint.

– Vi må ta forslagene til etterretning, men vi har i forarbeidet til høringen vært tydelige på at vi ønsker er videreføring av ordningen slik den foreligger i dag. Den har tjent oss godt, sier Gjerland, anleggsansvarlig i skiforbundet.

– For oss er dette enkelt. Vi ønsker en videreføring av dagens ordning, understreker hun.

– Hva betyr det for Skiforbundet at anleggene mister status som nasjonalanlegg?

– Det er for tidlig å si. Nå skal vi sette oss ned med anleggseierne og arrangørselskapene i Holmenkollen, Kvitfjell og Hafjell for å se på konsekvensene.

Marit Gjerland

Anleggsansvarlig Norges Skiforbund

– Skal det da ikke være nasjonalanlegg for nordiske grener?

– Vi tolker det slik at det blir en sidestilling mellom world cup-arenaene vi har for nordiske grener. Altså Trondheim, Lillehammer og Holmenkollen. De vil ikke ha status som nasjonalanlegg i tilfelle dette blir vedtatt, men muligens bli regionale anlegg. Det må vi eventuelt gå dypere inn i, svarer Gjerland.

– Det foreslås at det opprettes tilskudd til anlegg som skal arrangere store mesterskap. Det betyr at hvis Holmenkollen for eksempel skal arrangere VM i 2038 så kan de få støtte til å ruste opp anlegget til den tekniske standarden som kreves, opplyser Gjerland.

– For eksempel er neste vinter-VM på ski på Granåsen i Trondheim, ikke i Holmenkollen. Derfor foreslår vi å erstatte avtalene for ski nordiske grener og alpint med en ny ordning der vi investerer i de anleggene hvor det skal arrangeres store internasjonale mesterskap, sier Lubna Jafferey til NRK.

Høringsfristen er 1. desember. Dagens ordning med nasjonalanlegg skal gå ut til sommeren.

– Det er to forslag her. Det er ikke slik at noe er hugd i stein, mener Marit Gjerland i Norges Skiforbund.

Roar Gaustad

Styreleder Kollenhopp

Holmenkollrennet i hopp har aner helt tilbake til 1892.

– Jeg skjønner ikke helt hva de holder på med. Holmenkollen er både i Norge og internasjonalt skisportens mekka. Det gir egentlig ikke noen mening. Dette har vært oppe før. Det landet på Holmenkollen den gangen også, sier styreleder i Kollenhopp, Roar Gaustad.

Han mener å stå i spissen for Norges ledende lag for hopp og kombinert.

– Sånn jeg kjenner FIS er Holmenkollen det siste stedet de kutter ut å arrangere world cup, sier Gaustad.

Holmenkollen har langt fra vært fullsatt under verdenscuprennene de siste årene.

– I Oslo har det vært altfor mange arrangementer på en gang, mener Roar Gaustad. Han er spent på kommende vinters hopprenn i Holmenkollen. Det inngår i Raw Air og arrangeres på torsdag uten at det foregår langrenn samme dag.

Lillehammer arrangerer verdenscupåpningen for både menn og kvinner i november, VM går i Trondheim, mens det også skal arrangeres verdenscup i skiflygningsbakken i Vikersund.

Read Entire Article