Henvendelsene renner inn etter enda en skuffelse fra Norges Bank.

Publisert 28.03.2025 07:20
Skuffelsen er stor blant de som håpet at Norges Bank i dag endelig ville komme med det første rentekuttet siden mai 2020.
Etter 14 rentehevinger er styringsrenten fortsatt på 4,5 prosent – slik den har vært siden desember 2023.
Daglig leder i KIL Fond, Monika Schelander, beskriver «en helt enorm økning av henvendelser» de siste dagene fra mennesker som ber om å få matkasser og andre nødvendige varer.
Tung start
– Nå får vi henvendelser fra fortvilte mennesker som har ventet på rentenedgang, og ikke ser løsningen de har ventet på. I to nyttårstaler har statsministeren snakket om at vi skal få bedre økonomi, men 2025 har startet veldig tungt, sukker hun.

Foruten matkasser, deler den veldedige organisasjonen ut klær, kjøkkenutstyr og hygieneartikler ved behov.
– Hvis det går så mye bedre i Norge, hvorfor øker henvendelser om hjelp?
Hun forteller at flere faller utenfor hjelpesystemet til Nav.
Ingen hjelp fra Nav
– De tjener gjerne for mye for å ha rett på bostøtte, sosialhjelp eller lignende. De har gjerne barn som bor hjemme og mottar stipend som regnes som inntekt på huset.
Blant de som ber om hjelp til nødvendige matvarer, hygieneprodukter, og klær er det familier, enslige, pensjonister og kommunalt ansatte.
– Jeg blir så rasende sint over at mennesker med god lønn og økonomi ikke evner å sette seg inn i hvordan andre kan ha det i Norge 2025. Det er mange mørketall, og mange ting som blir tøft når matvareprisene stiger, fortsetter Schelander.

Prisene steg 3,6 prosent fra februar i fjor til februar i år, viser de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå.
– Vi har hatt bølger av folk som trenger hjelp før, men den tsunamien vi ser nå, den har vi ikke ventet.
Skuffet og fortvilet
– I håp om en «lovet» rentenedgang i mars 2025 gjorde noen strengt nødvendige investeringer som vaskemaskin eller bil. Noen gikk fra å leie til å kjøpe, andre kjøpte større bolig, sier Schelander.
Kun de færreste bandt renten, for mange trodde på snarlig rentekutt.
– Selv om en rentenedgang ikke nødvendigvis utgjør de store summene, er det et symbol på at «nå blir det bedre». For en familie som har ventet på at ting skal bli bedre, er dette tungt.

Jack Granat jobber i barnehage og har delt ansvar for to barn. Han trodde på statsminister Støres ord om at vi gikk lysere tider i møte med bedre økonomi for folk flest, men er nå skuffet og oppgitt og føler seg lurt.
– Det er horribelt å gå i butikken. Det er matkassen som holder meg flytende.
Andre som har fått hjelp de siste ukene er en lærer som, på vegne av en 12-åring som trengte det, ba om hårbørste og hygieneprodukter, og en verge som ikke hadde råd til å kjøpe det 19-åringen trengte.
– En kommunalt ansatt spurte om vi hadde barneutstyr å gi, for det dekket ikke kommunen, forteller Schelander, og viser noen av henvendelsene KIL har fått de siste dagene.
Verre og verre
«Jeg skriver til dere i håp om å kunne motta støtte gjennom deres matkasseprogram for meg og mine tre barn. Det siste året har vært spesielt krevende økonomisk for oss. Hver eneste måned kommer vi mer og mer på underskudd», skriver en trebarnsmor.
«Ønsker oss å ha matkassen siden lønn strekker dessverre ikke til med alle utgifter som vi har», skriver en tobarnsmor.
«Jeg har prøvd å finne en jobb, men har ikke fått den rette ennå. Livet er veldig vanskelig for tiden, og jeg håper å få hjelp», skriver en arbedsledig.
«Det er vanskelig å få kjøpt inn mat på grunn av dårlig helse og økonomi», skriver en enslig ufør.

«Vi er en familie med ikke så veldig masse midler og ofte sliter med å få endene til å møtes. Jeg er usikker hva jeg skal si eller gjøre», skriver en annen.
«Ekteskapsbrudd. Store advokatutgifter. Økning i kommunale avgifter og innføring av eiendomsskatt i kommunen. Sliter med å betale regninger», forteller en annen.
– Knallhardt!
KIL undersøkte om det var noen av brukerne som ikke lenger trengte hjelp, slik at deres matkasse kunne gå til andre. Svarene var nedslående:
«Vi gjør harde prioriteringer hver måned for å få alle våre utgifter betalt. Regningen på kommunale utgifter har doblet seg til 2800 hver måned. Det er knallhardt.»
«Jeg mistet min leilighet som var rimelig, og måtte flytte til en plass der jeg fikk 4500 kroner mer i husleie per måned. Så jeg ber dere om å la meg beholde kassen som får hverdagen til å gå rundt», svarer en tobarnsforelder.

Schelander utelukker ikke at det kan være noen som ber om gratis mat, selv om de ikke er økonomisk trengende, men hun er trygg på at de aller fleste virkelig trenger støtten de trygler om.
– Når et voksent menneske kommer hit og ber om en grønn matkasse, da har de trådt over en terskel. Det spiller ingen rolle hva de hadde før; hvis en familie nå har mer utgifter enn inntekter, får de ikke pengene til å gå rundt.