Putin tar i bruk et nytt symbol: – Har ikke vært særlig nøye

3 weeks ago 31



Russerne bruker symbolet for «Gungnir» - Odins spyd - som nytt krigssymbol. Det samme kalte Anders Behring Breivik riflen han brukte under terrorangrepet.

Observasjon av et russisk kjøretøy med et nytt symbol. Nå går diskusjonen om hva det kan bety. Foto: Telegram/t.me/milinfolive/121960

Publisert: 24.05.2024 21:36

Hvem er venn, og hvem er fiende? Det er ikke like lett å vite i en krigssituasjon. Særlig ikke i Ukraina, der begge sider har uniform og utstyr som ligner på hverandre.

Da kan det være praktisk med et lett synlig merke som gir signal om hvilken side man tilhører.

Da Vladimir Putins menn gikk til fullskala angrep på nabolandet i 2022, var det russiske utstyret malt med bokstaven «Z».

Det var ikke tilfeldig, ifølge Palle Ydstebø, oberstløytnant ved Forsvarets høyskole.

– Den beryktede Z-en var taktisk merking for den operasjonelle gruppen som gikk mot Kyiv vinteren 2022, forklarer han.

Siden den gang har Z-en blitt assosiert med den russiske angrepskrigen. Senere har også russerne brukt symbolet V og et omvendt triangel.

Nå ruller altså et nytt symbol over grensen til Ukraina.

Men hva betyr disse symbolene egentlig?

Norrøn rune?

Et svar kom fra det russiske forsvarsdepartementets egen Instagram-side, omtalt av flere russiske medier. Der skriver russiske myndigheter at Z-en og V-en betyr:

  • For seier
  • Styrke og sannhet
  • Oppgaven vil bli gjennomført

Foreløpig har ikke russiske myndigheter kommentert det siste symbolet. Men det har ikke stoppet russiske militære bloggere å publisere bilder og teorier.

Telegram-kanalen under navnet Porteføljen til generalstaben mener at symbolet ligner på symbolet for «Gungnir» - Odins spyd. Det skal symbolisere spydet til den norrøne guden Odin, som har magiske krefter. Spydet bommer aldri, gjennomborer de tykkeste skjold og rustning, ifølge bloggeren.

Nærbilde av symbolet som nå pryder flere russiske stridsvogner nord i Ukraina. Foto: Telegram/t.me/genshtab24/57355

Det er i så fall ikke første gang russiske soldater lefler med norrøn mytologi. De høyreekstreme soldatene i den russiske gruppen «Rusitsj» har for eksempel tidligere uttalt at de ser seg som Odins soldater og at de drømmer om Valhall.

Massemorderen Anders Behring Breivik risset også inn «Gungnir», Odins spyd, på riflen han brukte under terrorangrepet 22. juli.

Bildet fra rettssaken mot Anders Behring Breivik som viser frem riflen til massemorderen. Foto: Heiko Junge / NTB

En ting er at symbolet kan være en norrøn referanse.

Noe langt viktigere er at et nytt symbol først og fremst markerer noe nytt i krigen.

En ny fase

Krigen raser med full styrke langs fronten i Ukraina, og denne våren er det Russland som er på offensiven.

Det nye symbolet er trolig en taktisk merking for utstyr som deltar i den nye offensiven i nord, ifølge Ydstebø.

– Den kan være at det bare er et lett gjenkjennelig merke, sier han.

Det samme påpeker Michael Pursell. Han er en pensjonert oberstløytnant i USA som nå underviser ved George Washington University.

– Endringen kan stamme fra et ønske om å forbedre synlighet og effektivitet, særlig da med tanke på bruk av drone. Men akkurat i dette tilfellet ser det ut til at implementeringen ikke har vært spesielt nøye, sier han til Newsweek.

Forvirringen rundt et eventuelt nytt symbol gjenspeiles også i situasjonen ved fronten. Russerne er på fremmarsj, men bildet er ikke entydig.

Tre tendenser

Selv om hovedfortellingen fra fronten er at Russland er på fremmarsj og Ukraina sliter, viser tallene at det ikke er fullt så enkelt. Her er tre utviklingstrekk den siste uken:

1. Russiske fremrykninger har i hovedsak stoppet opp i Kharkiv-offensiven.

– Ukrainerne klarte å stanse offensiven og bringe inn forsterkninger. Nå står de russiske styrkene overfor et dilemma.

Slik beskriver militæranalytiker Mykola Bjeljeskov situasjonen ved fronten i podkasten «Ukraine Russia war talk». Han mener at hvis russerne vil rykke videre fremover, trenger de flere soldater. Det innebærer å flytte soldater fra Donetsk-regionen til lenger nord i Kharkiv.

2. Russland har rykket litt frem i Donetsk-regionen, fra noen hundre meter til 1,5 kilometer enkelte steder, den siste uken.

– Mens russerne klarte å tvinge ukrainske styrker til Kharkiv-området, klarer de ikke å bryte gjennom det svekkede ukrainske forsvaret i Donbas. Til tross for langt større ressurser har også Russland sine begrensninger, skriver analytikerne fra Frontline Intelligence.

3. Ukraina angriper Krymhalvøya med amerikanske ATACMS-missiler.

Den siste uken har Ukraina gjennomført flere missilangrep mot den russisk-annekterte Krymhalvøya. Minst fire jagerfly og flere luftvernsystemer og radarstasjoner ble truffet, viser satellittbilder og videoer tatt på stedet. Missiler traff også - og senket - det nybygde missilskipet Syklon.

Samtidig som situasjonen ved fronten er både skiftende og uforutsigbar, fortsetter de sivile lidelsene. Putins menn har hentet ut gamle sovjetiske bomber fra lagrene og satt vinger og styringsmekanisme på dem. Resultatet er brutalt.

Senest torsdag tok et russisk angrep mot den ukrainske byen Kharkiv livet av minst seks personer. Minst 16 ble såret i angrepet der russerne sendte 15 missiler på 20 minutter, skriver den russiske uavhengige avisen Meduza.

Read Entire Article