Bellingham herjet da England fikk en drømmestart på EM

1 week ago 16

(Serbia – England 0–1) 20 år gamle Jude Bellingham innfridde de enorme forventningene i EM-åpningen.

1 av 6Foto: Martin Rickett / Pa Photos / NTB

Publisert: 16.06.2024 22:54 | Oppdatert: 16.06.2024 23:25

Real Madrid-juvelen scoret kampens eneste mål da England vant 1–0 over Serbia i Gelsenkirchen.

– Jude er en utrolig spiller. Han fortjener all hyllesten – selvtilliten han spiller med og måten han påvirker spillet. Det er viktig for spillere i hans posisjon til å få mål og målgivende. En flott avslutning, sier lagkaptein Harry Kane om sin 20 år gamle lagkamerat.

Også den tidligere målkongen Alan Shearer, tidenes Premier League-toppscorer, snakket i store ord om det som faktisk kunne vært en typisk Shearer-goal for 30 år siden:

En stupheading på bakre stolpe der oppasseren ble gjort til en smurf.

– Timingen hans (Bellingham) inn i boksen var perfekt. Keeperen hadde ingen sjanse. Han har gjort det hele sesongen for Real Madrid, oppsummerte Shearer i BBC-studio.

I forkant hadde Bukayo Saka blitt spilt fri på høyrekanten og slått inn via en serbisk spiller. Bellingham hadde startet et løp dypt fra midtbanen, dunket ballen i mål med hodet – og sendte England-fansen til himmels.

Alan Shearer

Tidligere England- og Newcastle-spiss. Tidenes Premier League-toppscorer med 260 mål.

– Vi startet med å dominere fullstendig. De første tolv minuttene frem til målet var enveiskjøring. Selvtilliten og kvaliteten vi spilte med er det mest sammensatte jeg har sett England spille med på en stund, sa tidligere Manchester United- og England-stopper Rio Ferdinand i BBCs studios pauseprat.

Etter sidebyttet kom serberne ut på banen med ny giv, og spilte seg mer inn i kampen.

Likevel var det England og Harry Kane som var nærmest kampens andre mål. Bare en enorm redning fra Serbia-keeper Predrag Rajkovic hindret England å doble ledelsen i det 76. minutt.

– Verdensklasse, utbrøt TV 2s ekspertkommentator Jesper Mathisen etter redningen.

Kampen mellom Serbia og England ble vurdert som en høyrisikokamp og det var satt inn ekstra sikkerhetstiltak i forbindelse med kampen. Flere supportere ble arrestert i timene før kampstart:

Noen fakta fra statistikktjenesten Opta:

• Ofte var åpningskampen en akilleshæl for England i mesterskap. Under Gareth Southgate har de nå vunnet premieren i alle sine fire store turneringer (EM 2021 og 2024, VM 2018 og 2022).
  • England holdt nullen i alle sine siste fem gruppespillkamper i EM – den lengste rekken i EMs historie.
  • Serbia har tapt 10 av sine 13 kamper i store turneringer som en selvstendig nasjon.
  • Jude Bellingham (VM 2022 og EM 2024) ble bare den andre spilleren noensinne til å score i både VM og EM før han fylte 21 år, etter landsmannen Michael Owen (VM 1998 og EM2000).

Et annet sikkerhetstiltak før kampen var å nekte supporterne å kjøpe vanlig øl:

Før mesterskapet har det blitt stilt enorme forventninger til Jude Bellingham. 2003-modellen noterte seg for 19 nettkjenninger og seks målgivende i sin første sesong i La Liga og var med å vinne blant annet Champions League og La Liga.

Engelskmannen blir verdsatt til å være verdens dyreste fotballspiller – med en verdi på 2,88 milliarder kroner– sammen med sin tidligere lagkamerat Erling Braut Haaland, ifølge CIES (Internasjonalt senter for sportsstudier).

Neste hinder for Bellingham & co. er Danmark 20. juni, før England møter Slovenia 25. juni i siste gruppespillkamp.

Mandag møtes Romania og Ukraina kl. 15:00, Belgia og Slovakia kl. 18:00 og Østerrike og Frankrike kl. 21:00. Alle kampene kan du følge i VG Live.