Putin-rop vekker harme i fotball-EM

1 week ago 13



Taktfaste rop på «Putin» og et prorussisk flagg skaper harme etter Ukrainas åpningskamp i EM.

Serbiske supportere på gaten i Gelsenkirchen før kampen mot England. De kom blant annet med Putin-rop. Foto: Reuters

Publisert: 17.06.2024 17:49

Uavhengige russiske medier har videoer og bilder av provokasjonene fra det som trolig er rumenske supportere.

Søndag vakte det oppsikt da serbiske supportere hadde med seg russiske flagg og ropte «Vladimir Putin» og «serbere og russere er brødre» i forbindelse med kampen mot England.

UEFA melder mandag ettermiddag at de oppretter sak mot Serbias fotballforbund for «provokative meldinger som ikke er passende på et sportsarrangement» og for at supportere har kaster objekter. UEFAs disiplinærkomité skal ta avgjørelse om mulig straff. Det er uklart om dette skyldes Russland-støtten eller har sammenheng med Serbia/Kosovo-konflikten.

Samtidig melder uavhengige russiske medier om det som skjedde i forbindelse med kampen mellom Romania og Ukraina.

Astra på Telegram har en video som er tatt før kampen og som viser fans iført rumenske trøyer som roper «Putin, Putin!».

Shot, også det på Telegram, har bilde av flagget til den såkalte «Folkerepublikken Donetsk» blant publikum. Dette er okkupert ukrainsk område, og Donetsk ble høsten 2022 annektert av Putin.

I august 2022 ble Fenerbahçe straffet av UEFA etter at deres fans ropte Putins navn i Champions League-kvalifiseringen mot Dinamo Kyiv. De fikk en bot på drøyt en halv million kroner og hjemmearenaen ble delvis lukket i neste kamp.

Samtlige ukrainske spillere var drapert i det ukrainske flagget da nasjonalsangene ble spilt før matchen.

En banestormer med T-skjorte til støtte for Ukraina blir tatt hånd om. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP / NTB

Ifølge nyhetsbyrået AP var det russiske flagget forbudt under mandagens kamp i München.

Før mandagens kamp var det en kombinert demonstrasjon og supportermarsj til støtte for Ukraina på Münchens gater.

– Takket være Ukrainas forsvar av sitt land er dette idrettsarrangementet mulig, så det er viktig å oppfordre det internasjonale samfunnet til seier, het det i invitasjonen ifølge Aftonbladet.

I Serbia har folk tatt til gatene til støtte for Russlands krig i Ukraina.

Under mandagens kamp mellom Ukraina og Romania klarte en mann å storme banen. Han hadde en støtte til Ukraina som tekst på T-skjorten sin.

Det ukrainske fotballforbundet la før kampen mandag ut en melding på X der de skrev om at «11 mann kan være på banen takket være én million soldater på slagmarken»:

Russland ble utestengt fra alle UEFA-turneringer kort tid etter at Putin beordret fullskala krig i Ukraina i februar 2022. Russiske supportere kan fortsatt kjøpe billetter, og ifølge AP har det russiske flagget blitt sett på flere kamper til nå.

https://@vgno/vgtv-stories? playlistId=TMellxr6IIkJsGjnxo5vmceB
Read Entire Article