Putin har funnet en ny taktikk. Slik prøver han å splitte Europa.

2 days ago 12



Russland styrker sin militære rolle i Libya. Hva betyr det for Europa?

Den russiske missilkrysseren Varyag og fregatten Marshal Shaposhnikov fotografert ved marinebasen i Tobruk i Libya 18. juni. Foto: Libyan National Army
  • Afshin Ismaeli

Publisert: 25.06.2024 22:13

Kortversjonen

Flere russiske krigsskip lå i april til kai i den libyske havnebyen Tobruk. De var lastet med tonnevis av militært utstyr. Forsendelsene inneholdt artilleri, pansrede kjøretøy og rakettutskytingsramper, melder det libyske nettstedet Fawasel Media.

Måneden etter kom minst 1800 russiske spesialsoldater til Libya. Noen av dem ble sendt videre til nabolandet Niger. Russiske pansrede kjøretøyer ble også sett i øvelser med den libyske hæren, ifølge den prorussiske telegramkanalen Military Informant.

Russland har gradvis økt sin militære tilstedeværelse i det krigsherjede Libya.

Afrika forblir en viktig brikke i Vladimir Putins globale strategi. Hva driver Putins soldater med der?


Kart viser de russiske militærbasene som er etablert i Libya. Foto: All Eyes on Wagner

Russland bygger militærbaser i Libya

Russland har allerede bygget opp minst ti militærbaser i Øst-Libya. Området kontrolleres av Khalifa Haftar. Han leder den libyske nasjonale hæren og støttes av Russland og den russiske militsen kjent som Wagner-gruppen. Gruppen, som nå blir fullstendig kontrollert av Kreml, har vært i Libya siden 2018.

Russlands militser i Afrika har endret navn til Africa Corps, skriver den franske avisen Le Monde. Det nye African Corps drives av en underavdeling i den russiske etterretningsorganisasjonen GRU, under ledelse av general Andrei Averyanov.

I juni i fjor ledet den tidligere Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin et mislykket kupp i Russland. Han omkom da flyet hans styrtet i august. Etterpå var det stor usikkerhet rundt hva som ville skje med gruppen.

Averyanov mistenkes for å ha vært involvert da Prigozjins fly kræsjet. Generalen er også kjent for å ha deltatt i flere operasjoner for å destabilisere Europa.

De siste månedene har Russlands viseforsvarsminister Yunus-Bek Yevkurov og general Andrei Averianov reist flere ganger til Afrika. De anses nå som hovedansvarlige for Russlands forhold til Afrika.

Russlands viseforsvarsminister Yunus-bek Yevkurov og Khalifa Haftar møttes i Benghazi i januar 2024. Foto: Libyan National Army

African Corps er blitt observert i Burkina Faso og Niger. De skal også operere i Mali, Den sentralafrikanske republikk og Libya. Målet skal være å etablere en permanent militær tilstedeværelse innen sommeren 2024.

Hvorfor er Afrika blitt så viktig for Russland?

Libya er svært viktig for Russland. Landet gir tilgang til Middelhavet og fungerer som en sørlig flanke for å legge press på Nato og EU.

Det sier forskeren Jalel Harchaoui til Aftenposten. Han er forsker ved Royal United Services Institute (RUSI).

– Libya har også de største oljereservene i verden og betydelige gullreserver, legger han til.

Russland bruker allerede havnebyen Tobruk som et viktig punkt for å sende varer og utstyr til Afrika.

Ressurser mot sikkerhet

Overfor afrikanske land fremstiller Russland seg som vennligsinnet. Russerne tilbyr stort sett den samme byttehandelen til landene for å skaffe innflytelse: ressurser mot sikkerhet.

Afrikanske regimer belønner dermed Russland økonomisk for at russerne kan gjøre det de ønsker i Afrika, mener Harchaoui.

En studie fra EU-parlamentet viste at Russland har sikret seg tilgang til gull og diamanter i Den sentralafrikanske republikk, kobolt i Kongo, gull og olje i Sudan, kromitt i Madagaskar, platina og diamanter i Zimbabwe, og uran i Namibia.

Russland kan ha tjent 2,5 milliarder dollar fra gullhandel i Afrika siden fullskalainvasjonen av Ukraina i 2022, ifølge en analyse fra den amerikanske organisasjonen Democracy 21.

Et pressmiddel mot Europa

Libya gir Russlands leder Vladimir Putin muligheten til å skape uro i Europa, hevder Harchaoui.

Putin ønsker et svakt og splittet EU. Ved å ha en sterk tilstedeværelse i Libya, kan Russland påvirke migrantstrømmen inn i Europa.

Migranter fra ulike deler av Afrika benytter seg av flere hovedruter for å komme til Libya og videre til Europa.

Russerne har allerede planer om å få på plass grensevakter i Libya for å bidra til dette, ifølge hemmelige dokumenter britiske The Telegraph har fått tak i. I tillegg har Russland økt sin tilstedeværelse langs migrantrutene gjennom i Sahel-regionen. Dette gir dem enda større kontroll over migrantstrømmene.

– Før militærkuppet i Niger jobbet landet med å begrense migrasjonen nordover mot Libya og Europa. Men nå som Russland har fått mer innflytelse i Niger, ser det ut til at landet er blitt mer passivt. Nå tillater Niger at flere migranter reiser videre til Libya, sier Harchaoui til Aftenposten.

I 2024 har EUs grensebyrå og flere europeiske tjenestemenn advart om at Putin prøver å øke antallet migranter og flyktninger fra Afrika. Målet kan være å skape uro i Europa, påvirke valg og svekke støtten til Ukraina.

I 2023 kom nesten 380.000 mennesker ulovlig inn i EU. Dette er 17 prosent mer enn året før, ifølge Frontex. De fleste (41 prosent) tok den sentrale middelhavsruten fra Libya.

Frontex bekrefter at Russland bruker flyktninger og migranter som en del av et større plan for å få mer makt og for å presse andre land.

Read Entire Article