Putin: – En stor provokasjon

1 month ago 23



Russlands president Vladimir Putin anklager Ukraina for storskala angrep mot sivile mål i Russland. Moskva hevder rundt 300 ukrainske soldater krysset grensen.

 Mikhail Tereshchenko / Reuters / NTB
PROVOSERT: Putin kaller påståtte ukrainske angrep for en «stor provokasjon». Foto: Mikhail Tereshchenko / Reuters / NTB

Publisert 07.08.2024 15:04

– Kyiv-regimet har foretatt en ny storstilt provokasjon og skyter vilkårlig fra ulike typer våpen, inkludert missiler, mot sivile bygninger, boligbygg og ambulanser, sier Russlands president Vladimir Putin ifølge det russiske statlige nyhetsbyrået Ria.

Utspillet kommer etter at Ukraina ifølge blant andre Ria utførte flere angrep på den russiske grenseregionen Kursk i går og i natt.

Ifølge Russland krysset også rundt 300 ukrainske soldater grensen i går ettermiddag. Det russiske forsvarsdepartementet melder at det i ettertid har sendt flere hærenheter til grensen.

Hvis det stemmer at rundt 300 soldater var involvert, er det et av de største bakkeangrepene på russisk jord siden krigen mot Ukraina startet.

Det russiske statlige nyhetsbyrået Tass melder at 24 personer ble skadet i de angivelige angrepene. Ifølge Moskva ble elleve ukrainske droner avskåret.

Har evakuert innbyggere

Flere tusen mennesker er evakuert i Kursk-regionen i Russland, ifølge guvernør Alexej Smirnov.

– Med vår hjelp har flere tusen mennesker forlatt områdene som er utsatt for artilleriangrep, sier Smirnov i en video postet på Telegram. 

Det russiske forsvarsdepartementet sier de har klart å presse de ukrainske styrkene tilbake, men at operasjonen fortsatt pågår. 

 Russlands Forsvarsdepartement via AFP / NTB
KAMPER: Bildet skal vise en ukrainsk stridsvogn utenfor byen Sudzja, etter å ha blitt angrepet av en russisk drone. Foto: Russlands Forsvarsdepartement via AFP / NTB

– Situasjonen i regionen er nå under kontroll, hevder Smirnov. 

Russland hevder i tillegg at Ukraina har mistet minst 260 soldater og 50 stridsvogner i kampene. 

Ukraina har så langt ikke kommentert kamphandlingene.

Viktig kjernekraftverk nær fronten

Det er flere flybaser i Kursk, og et kraftverk omtrent 100 kilometer fra grensen som er avgjørende for energiforsyningen i regionen.

Det pågår kamper i og rundt byen Sudzja, omtrent 10 kilometer fra grensen, hevder guvernør Smirnov til The Guardian.

Smirnov har publisert en kort video på Telegram som viser utbombede hus på landsbygda, og som angivelig viser «dagens situasjon».

 Alexej Smirnov via Reuters / NTB
UTBOMBET: Bildet skal vise et utbombet hus i Sudzja. Foto: Alexej Smirnov via Reuters / NTB

Den viktigste gassrørledningen fra Russland til Europa går i nærheten av Sudzja, der en målestasjon overvåker de reduserte russiske gassleveransene til land som Østerrike og Ungarn.

Ukraina har latt gassen fortsette å strømme gjennom denne rørledningen som del av en kontrakt som utløper ved utgangen av 2024.

Spekulasjoner på nettet antyder at Kursk kjernekraftverk kan være et mål for offensiven, men anlegget ligger 55 kilometer fra grensen, et godt stykke utenfor rekkevidden til en styrke på noen hundre menn.

I don't know how much relevance it holds, but there is a Russian nuclear power plant in Kurchatov (Kursk), 30 or so kilometers from the current Ukrainian positions. pic.twitter.com/uX17AnHdln

— Daractenus (@Daractenus) August 7, 2024

Russland har fortsatt å sende store styrker inn i Ukraina. Antallet russiske soldater i landet anslås nå til rundt 520.000, to til tre ganger så mange som under den opprinnelige invasjonen.

Ukraina sliter på sin side med å mobilisere nye rekrutter, og presses tilbake på deler av østfronten, særlig i det sentrale Donbas-området mot Pokrovsk.

Read Entire Article