Fire miliarder kroner skal gi Norge og Nato «verdens beste ubåthavn». Ekspert er likevel usikker på betydningen.
Publisert 02.12.2024 20:20
Mandag ble grunnsteinen for Sjøforsvarets nye ubåthavn lagt på Haakonsvern i Bergen.
Prosjektet har en prislapp på litt over fire milliarder kroner og skal være med å løfte forsvarssamarbeidet mellom Tyskland og Norge til et nytt nivå.
Norge har fra før bestilt seks nye superubåter som er produsert i Tyskland. Disse ubåtene er forventet å bli levert i 2029. Nå har også det tyske sjøforsvaret bestilt to stykker av de samme ubåtene.
– Styrker Nato i årtier
Når ubåtene er produsert i Tyskland, så er det Norge som skal stå for alt service- og vedlikeholdsarbeid, både for norske og tyske ubåter. Derfor skal det som omtales som verdens «mest moderne» ubåthavn bygges i Bergen.
– Dette er med på å øke sikkerheten i Europa. Det er et alliert samarbeid som styrker Nato i årtier.
Det sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram under seremonien der han la ned den offisielle grunnsteinen sammen med sin tyske kollega. Han mener samarbeidet vil få store fordeler utover bare dette prosjektet.
Gram får støtte fra Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorius.
– Dette blir unikt i Nato. Vi skal utvikle, bygge og vedlikeholde ubåter sammen. Det vil være et betydelig bidrag til Nato for å beskytte territorier.
– Ubåter er en strategisk ressurs og det er liten tvil om at dette vil styrke vår avskrekkings- og forsvarsevne, sier Gram.
Forsvarsministeren får støtte fra tidligere forsvarssjef og nåværende sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Sverre Diesen.
Norge er avhengig av ubåter
– Vi har hatt undervannsbåter hele veien og de har alltid vært tyske. Dette er i stor grad en fornyelse av en kapabilitet vi har. Men det er en viktig våpenplattform. Undervannsbåter har et enestående våpensystem som er viktig, sier Diesen.
Han presiserer at for en nasjon som Norge er ubåter en viktig del av blant annet mottaket av allierte styrker under en eventuell konflikt.
I en slik situasjon vil Norge i stor grad motta støtte fra allierte styrker som fraktes over havet. Da vil det være viktig at Norge kan forsvare disse styrkene med hjelp av moderne ubåtsystemer.
– Det som er viktig med ubåter er at det representerer en trussel mot alle overflatevåpen.
Men forsvarsministerens unisone hyllest av hvor viktig dette er for Nato, får ikke full støtte av Diesen.
Den tidligere forsvarssjefen tror likevel ikke dette prosjektet vil få like mye å bety for Nato med det aller første.
– Den betydningen tror jeg ikke kommer umiddelbart. Jeg kjenner ikke dette prosjektet særlig godt, men med mindre det er lagt inn særlige forutsetninger, så tror jeg dette prosjektet først og fremst har en nasjonal betydning.
Åpner for å få med flere
Forsvarsministeren er på sin side i liten tvil om betydningen denne satsningen nå vil få for forsvarsevnen for både Nato og Norge.
Han åpner nå for at flere kanskje kan bli med i et lignende samarbeid som man i dag har med Tyskland.
– Det er viktig å få 12 identiske ubåter som opererer i Nord-Atlanteren og inn mot Østersjøen. Norsk-tyske ubåter. Kanskje kan vi også få med oss enda flere, sier Gram.