Prisvekst på 3,6 prosent i april

1 week ago 15



For fjerde måned avtok prisveksten i Norge.

 Frode Hoff / TV 2
BILLIGERE: Lavere strømpriser bidrar til lavere prisvekst. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 10.05.2024 08:23 Sist oppdatert 23 minutter siden

Konsumprisindeksen (KPI) steg 3,6 prosent fra april 2023 til april 2024, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er 0,3 prosent lavere enn tolvmånedersveksten i mars.

– Prisveksten avtok for fjerde måned på rad i april. Prisene er fortsatt høyere enn de var på samme tid i fjor for de fleste varer og tjenester, men de stiger generelt sett saktere enn før, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Lavere strømpris bidro til at prisveksten fortsatte å gå ned.

– Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 0,7 prosent den siste måneden, noe som er godt under prisstigningen vi så fra mars til april i fjor, da prisene gikk opp med 5,1 prosent, sier Kristiansen.

 Lise Åserud / NTB
DYRERE: Matvareprisene gikk kraftig opp i april. Foto: Lise Åserud / NTB

Dyrere matvarer

Matprisene gikk i motsetning til strømprisene opp fra mars til april. Prisen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steg med 3,3 prosent. 

Dette er en uvanlig høy prisoppgang til april å være, ifølge SSB.

– Oppgangen må sees i sammenheng med at store tilbudskampanjer i forbindelse med påsken dempet prisene i mars. Nå får vi en effekt av at prisene stiger igjen etter å ha vært på tilbud, sier Espen Kristiansen.

Særlig steg varer som sjokolade, kaffe og diverse sitrusfrukter mye den siste måneden.

Sammenlignet med april i fjor var prisene 6,8 prosent høyere. 

 SSB
Foto: SSB

– Blandet bilde

Justert for avgiftsendringer og uten energivarer, var tolvmånedersveksten 4,4 prosent. Her har prisveksten vært avtakende i seks strake måneder, men nedgangen var kun på 0,1 prosentpoeng fra mars til april.

– Vi ser at veksten avtar også for KPI-JAE, men veksten holder seg høyere enn i KPI. Dette kommer av at det særlig er strømprisene som demper den samlede prisveksten, og disse er ikke inkludert i KPI-JAE, sier Espen Kristiansen.

Flyreiser, pakketurer til utlandet og boligtekstiler bidro til at tolvmånedersveksten gikk ned, mens prisutviklingen på mat, drikke og husleier trakk veksttakten opp.

– Vi ser at det er et ganske blandet bilde denne måneden, som i sum gjør at vi får en relativt flat utvikling i tolvmånedersveksten i KPI-JAE, sier Kristiansen.

– Museskritt

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank kaller inflasjonstallene «en skikkelig nedtur».

– Vi hadde jo ventet inflasjonen skulle avta mer. Det går i riktig retning, men det går i museskritt, der vi hadde trengt noen lange steg, sier han. 

– Norges Bank har allerede sagt at rentetoppen skal varer en god stund. Det er nå lite sannsynlig med rentekutt i september. Men husk at det er tre inflasjonstall til før det rentemøtet.

 Jonas Been Henriksen / TV 2
NEDTUR: Kyrre M Knudsen, sjeføkonom i Sparebank1 SR-Bank, er skuffet over inflasjonstallene. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Knudsen legger til at tror tallene vil føre til at den norske kronen styrker seg. 

– Hvis inflasjonen blir høyere enn ventet, styrkes normalt kronen. Det er en liten trøst på en ellers grå makro-dag.

Read Entire Article