Nytt politisk parti har tapetsert T-banen i Oslo med sitt budskap. Andre politikere kaller det «søppel» og «et forskrudd budskap».
Publisert: 17.05.2025 18:24
Kortversjonen
- Partiet Fred og rettferdighet (For) har lansert en kampanje på Oslos T-bane mot pengestøtten til Ukraina. Kampanjen får skarpe reaksjoner fra flere norske politikere.
- Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre og finansbyråd Hallstein Bjercke fra Venstre kritiserer kampanjen som russisk propaganda og farlig søppel.
- Partileder Marielle Leraand forsvarer kampanjen og mener kritikken er feilaktig. Reklamen er innenfor norsk lov og regelverk, ifølge Sporveien.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Aftenposten har fått flere tips om kampanjen.
– Jeg synes det er usmakelig å si nei til støtte til Ukraina og klistre budskapet opp på T-banen akkurat i dag. Det er ukrainere her som feirer 17. mai og frihet, sier en innringer til Aftenposten.
Partiet Fred og rettferdighet (For) ble registrert i partiregisteret 9. januar i år. De stiller til stortingsvalget til høsten. Nå søker de oppmerksomhet.
Hovedbudskapet i kampanjen er at partiene på Stortinget vil bruke 85 milliarder på å støtte Ukrainas kamp for fred. Det nye partiet ønsker å bruke disse pengene på velferd til nordmenn i stedet.
Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre kritiserer kampanjen i harde ordelag på Facebook 17. mai:
«Akkurat nå er jeg på vei på T-banen med to små barn i bunad, og datter som vaier Norges flagg og synger «Ja, vi elsker» som hun nettopp har lært i barnehagen. Og så ser vi dessverre dette», skriver Tybring-Gjedde.
Mathilde Tybring-Gjedde (H)
Til Aftenposten sier hun at hele budskapet er forskrudd, fordi det ikke blir fred dersom man slutter å støtte Ukraina.
– Dette er russisk propaganda. Og jeg blir virkelig forbannet over at hundrevis av ukrainske barn som har flyktet til Norge må se budskapet på vei til barnetoget.
– Mener du at kampanjen burde vært forbudt?
– Nei, jeg bruker heller min ytringsfrihet til å ytre meg sterkt mot budskapet. En ytringsfrihet ukrainerne vil miste dersom dette partiet får gjennomslag.
Kaller partiet og budskapet søppel
Oslos finansbyråd Hallstein Bjercke (V) er også krass i sin dom over budskapet.
«Dette partiet og deres buskap er søppel», skriver han i en SMS til Aftenposten.
Han mener budskapet er farlig og at det minner om lignende budskap vi har sett fra russisk-finansierte ekstremister og nasjonalister rundt om i Europa de siste årene.
Kobler Ukraina-støtte til 17. mai
Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) vil ikke svare ja eller nei på om en slik kampanje er usmakelig på 17. mai.
– Jeg tenker at folk får reflektere over det selv. Men vår støtte til Ukraina, og oppbyggingen av vår forsvarsevne, henger sammen med den friheten og de verdiene vi feirer i dag, sier Gharahkhani.
Han synes det er gledelig at et samlet storting står bak Ukraina-støtten.
– Kampanjen kom for tidlig
Det nye partiet ledes av Marielle Leraand (50). Hun har bakgrunn som nestleder i Rødt. Hun svarer i en e-post til Aftenposten. Hun reagerer på Tybring-Gjeddes mening om kampanjen:
Leraand mener at det som er usmakelig, er å bruke 17. mai til å spre propaganda for Nato-krig samtidig som det hun kaller et folkemord i Gaza ties ihjel.
Hun har heller lite til overs for Venstre-byrådens karakteristikk.
– At Hallstein Bjercke fra det nykonservative ekstremistpartiet Venstre mener at det vi står for, er søppel, er utmerket, skriver Leraand.
– Venstre er det partiet som mer enn noen andre er villige til å risikere atomkrig og menneskehetens undergang for å kunne plante et blågult flagg i Sevastopol, skriver hun.
Hun mener at Ukraina ikke er et demokrati og at ytringsfriheten i landet er sterkt begrenset.
Marielle Leraand (For)
Når det gjelder tidspunktet for kampanjen, skriver hun at den var bestilt fra og med 18. mai.
Hun ikke vet årsaken til at den kom opp på noen vogner to dager før dette.
Leraand har ikke svart på Aftenpostens spørsmål om hvem som har finansiert kampanjen.
Er i tråd med norsk lov
Transportselskapet Ruter forteller at de har fått en del henvendelser om kampanjen, men sier at annonsene er Sporveiens ansvar. Pressekontakt Tone S. Tuhus i Sporveien skriver i en e-post at det er ytringsfrihet i Norge og at reklamen er i tråd med norsk lov og gjeldende regelverk.