Politimester om vold mot barn som spres digitalt: - Jeg kjenner det i magen

1 week ago 29



UTE I GATENE: Politimesteren flankert av fagkoordinator Kristin Marøy Hoff og byrådsleder Eirik Lae Solberg (H). Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Politimesteren i Oslo ser med uro på at innbyggerne i enkelte bydeler har lavere tillit til at politiet kan løse utfordringene deres.

  • Bilde av Sven Arne Buggeland
onsdag 8. mai kl. 12:03

Barne- og ungdomskriminaliteten øker sterkt i Oslo, viser en rapport fra Oslo-politiet som ble lagt frem under SaLTo-konferansen onsdag.

Politimester Ida Melbo Øystese er særlig opptatt av voldshandlinger som filmes med mobiler og spres i sosiale medier.

– Jeg kjenner det i magen når unge får ungdomstiden ødelagt, fordi fornedrende handlinger spres digitalt, sier Øystese på konferansen.

Hun sier at noen få barn kan terrorisere et helt nabolag eller en klasse og at konsekvensen ofte er sosial angst, skolevegring og fortvilelse.

– Barna tør ikke fortelle foreldrene, foreldrene tør ikke fortelle oss. Da spiller rettsstaten fullstendig fallitt.

Politimesteren spør hva konsekvensen blir, hvis den oppvoksende generasjon tror at politiet ikke kan hjelpe dem.

– Det er her det brenner aller mest.

VOLD: En 17-åring ble knivstukket i en taxi på Oslo S 21. april i år. Alle de tre siktede er mindreårige. Foto: Preben Brækstad / VG

Øystese sier at slåsskamper bak skolen alltid har vært en del av å vokse opp. Men hun mener volden er blitt grovere.

– Vi har sett eksempler på forferdelige hendelser som er i nedre skikt av straffbare handlinger – slag, spark, ørefiker og risping med kniv.

Hun påpeker også at deling av vold i sosiale medier er en ny dimensjon.

– Vi ser frykten i øynene på barna som blir utsatt for vold, når det blir delt og de mister fullstendig kontroll. Vi ser angsten som ligger i hvor lenge det skal holde på, forventningene om at du må ta hevn ...

Politimesteren sier at dette er nye aspekter som politiet må ta på alvor.

– Vi vil tydelig prioritere større tilstedeværelse i det offentlige rom, der innbyggerne føler seg mest utrygge, sier Øystese.

Politimester i Oslo<-Politimester i Oslo

Ida Melbo Øystese

Antall politianmeldelser mot barn og unge i alderen 10–17 år i Oslo økte med 56 prosent fra 2022 til 2023.

Det tilsvarer 1000 anmeldelser. Sammenlignet med snittet for de tre siste årene før corona var økningen 21 prosent.

Den største kategorien er vinningskriminalitet, inkludert butikktyverier. Seks av ti anmeldelser mot jenter er for vinningskriminalitet.

For gutter er vold den største lovbruddskategorien. I fjor det ble registert 712 anmeldelser for vold med gjerningspersoner i alderen 10–17 år. Under 2 prosent var kodet som «grov skade eller alvorligere».

Statistikken bruker registrerte anmeldelser med gjerningssted i Oslo kommune, hvor identisert gjerningsperson er i alderen 10–22 år.

I alt var 1795 personer i aldersgruppen 10–17 år registrert med ett eller flere forhold i fjor. 68 prosent av dem var gutter.

Foto: Krister Sørbø / VG

Vil flytte kriminelle

Øystese minner om at politiet ikke kan bruke strafferettslige tvangsmidler mot ungdom under 15 år og at det trengs et alternativ.

– Vi må ha noe annet som kan løfte barna ut og plassere dem et annet sted, for å få de ut av den veldig uheldige rollen de er kommet inn i.

Øystese sier det er viktig å tenkte på alle de andre barnas beste, når barnevernet skal håndtere barne- og ungdomskriminelle.

– Det kan være at dette barnet må flyttes til et annet sted, for å få god behandling og veiledning inn i voksenlivet.

Forebyggende arbeid

SaLTo er Oslo kommune og Oslo politidistrikt sin samarbeidsmodell for å koordinere og samordne det rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet overfor barn og unge.

Prioriterte innsatsområder de neste årene er:

  • felles innsats i utsatte områder, der utfordringene er sammensatte innen levekår og kriminalitet.
  • utfordringer knyttet til rus
  • vold blant jevnaldrende
  • kriminalitetsforebygging på nett
Read Entire Article