Politileder om Oda-saken: – Jeg ville gjort det samme igjen

1 month ago 26



Søndag fortalte TV 2 historien om politibetjentene Oda og Tore

I januar i 2022 rykket Oda ut da Svein (81) fant sin voksne sønn død. Hun gjorde et avhør med den eldre mannen, som plutselig sto alene uten noen nære relasjoner rundt seg. 

Oda valgte å reise tilbake igjen til Svein etter arbeidstid med en kondolanse.  Senere fikk hun vite at 81-åringen var i ferd med å ta sitt eget liv da hun troppet opp. 

Oda fikk sympati med den eldre mannen og ble en slags besøksvenn for ham. 

Etter noe tid ble det sendt en bekymringsmelding til politiet. En håndverker fryktet at Oda utnyttet en eldre og sårbar mann. 

Ledelsen i Trøndelag politidistrikt valgte å anmelde Oda til Spesialenheten for politisaker da hun nektet å kutte kontakten med Svein. 

 Kristian Myhre / TV 2

Les historien om Oda og Svein her

Politileder åpner opp  

Hun ble også suspendert fra jobben i politiet en periode. 

Ektemannen Tore, som jobbet som politibetjent ved Trøndelag politidistrikt, ble også anmeldt som følge av kontakten han hadde med Svein. 

Han fikk ikke fast jobb, som han var lovet, på grunn av saken, viser dokumentasjon TV 2 har sett. 

Spesialenheten for politisaker konkluderte med at verken Oda eller Tore hadde gjort noe straffbart. 

Etter prosessen valgte begge å gi avkall på jobbene sine i politiet. 

 Privat
SLUTTET: Tore og Oda gav avkall på jobbene i politiet Foto: Privat

Et sentralt moment i denne historien, er at Odas nærmeste leder godkjente hennes kontakt med Svein. 

Nå tar lederen bladet fra munnen. 

– Det var mitt ansvar at Oda fikk lov til å ha kontakt med denne mannen, og det står jeg for. Jeg ville gjort det samme igjen. Det handler om det samfunnsoppdraget vi er satt til å løse, sier lederen. 

Kritisk til behandlingen

Politilederen er skuffet og lei seg over konsekvensene personalsakene til Oda og Tore fikk.

– Jeg var kanskje naiv. Jeg trodde politiledelsen ville klare å fange opp alle fakta i denne saken og håndtere den deretter, sier han. 

Politilederen ønsker ikke å stille opp med navn og bilde av hensyn til sin nye lederstilling i politiet. Likevel har han behov for å uttale seg om prosessen. 

– Vi ønsker jo betjenter som strekker ut hånden og tar et ekstra ansvar. Man bør bære frem og støtte de som er villige til det, sier han. 

Den dagen da Oda ble informert om bekymringen fra håndverkeren, betrygget lederen med at dette ville løse seg, forteller han. 

 Kristian Myhre / TV 2
MISTENKT: Oda ble mistenkt for å ha utnyttet stillingen sin i relasjonen til Svein Foto: Kristian Myhre / TV 2

– Jeg var trygg på at dette kom til å gå bra. Det sa jeg også til henne.

Dette sa han i avhør 

Han kjenner selv et ansvar for behandlingen de to fikk. 

– Jeg bruker ofte et klatretau som metafor. Vi ønsker at våre betjenter klatrer høyt og ut av komfortsonen, og så er det mitt ansvar at de ikke faller i bakken. Men hva om taufestene ryker? Da hjelper det ikke hvor hardt man holder. Da vil de falle. 

– Fra mitt perspektiv synes jeg dette er trist. Jeg føler at tauene mine røk når det gjaldt som mest for Oda. Det er jeg lei meg for, sier lederen. 

Lederen ble selv kalt inn til avhør med Spesialenheten da de undersøkte om hans ansatte hadde gjort noe galt i kontakten med Svein. 

 Kristian Myhre / TV 2
ÅPNET DØRA: 81 år gamle Svein ble trukket inn i en personalkonflikt i politiet etter at han åpnet døra for politibetjenten Oda. Foto: Kristian Myhre / TV 2

I avhør fortalte lederen at han ikke var enig i behandlingen Oda fikk. Lederen sa også at han følte seg presset til å delta i prosessen mot sine to ansatte. 

 TV 2 har lest deler av avhøret. 

«Han fikk da beskjed fra NN (leder i politiet, red anm.) om at han måtte velge hvor han sto, og om han skulle være med i saken eller om de skulle kjøre den uten ham. Han sa han ikke kunne lese opp suspensjonen for Oda siden han ikke klarte å begrunne den, så NN (annen leder i politiet, red.anm.) gjorde det mens NN (Odas nærmeste leder, red.anm.) var med.»

Ber ledelsen svare 

Odas nærmeste leder sa også i avhøret at han opplevde konsekvensene av saken som en overreaksjon. Han mente den kunne vært løst på et mye lavere nivå. 

Videre i avhøret ble han sitert på: 

«Det var helt surrealistisk. Det var som å gå rett fra tilstedeværelse til skytevåpen, uten å ha brukt maktpyramiden. Det mangler en hel prosess i midten». 

 Kristian Myhre / TV 2
ANMELDT: Oda ble anmeldt og suspendert fra jobben i politiet. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Overfor TV 2 ønsker ikke lederen å peke på enkeltpersoner, men han er kritisk til måten denne saken ble håndtert på. 

– Jeg vil at de skal svare for seg selv. Prosessen videre kan jeg ikke si noe om, men jeg håper de som er ansvarlige vil stille opp og svare, sier lederen. 

– Dersom man har kjørt båten på grunn mens man har stått ved roret og hatt vakt, kommer man ikke unna at man har gjort feil. Da må man stå for det, legger han til. 

Han påpeker at det tar tid å bygge opp tillit. 

–  Når vi river ned tilliten, som i dette tilfellet, må vi stå for det.

Tar selvkritikk 

TV 2 har ved flere anledninger stilt spørsmål til ledelsen i Trøndelag politidistrikt. De har ikke ønsket å svare konkret på spørsmålene. 

Politimester Nils Kristian Moe sender følgende epost via kommunikasjonsavdelingen i politidistriktet: 

«Dette er en avsluttet personalsak som jeg ikke kan gå inn i detaljene på. Jeg forstår at denne saken har vært krevende for de involverte og vi har dessverre ikke klart å løse saken gjennom dialog og veiledning. ». 

 Jon Olav Nesvold
POLITIMESTER: Politimester i Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe. Foto: Jon Olav Nesvold

I eposten skriver Moe videre at de «i ettertid ser at deler av prosessen kunne vært gjort på en annen måte». 

«Det er lov å ha forskjellige meninger i Trøndelag politidistrikt, og det er naturlig i en såpass krevende personalsak, men likevel er det jeg som har ansvaret vårt på en god måte», skriver Moe. 

Videre heter det: 

«På generelt grunnlag må jeg gjenta at politiet hver dag er i kontakt med personer som er i sårbare situasjoner og kriser. Vi og innbyggerne må være trygge på at denne kontakten er ytterst profesjonell og medmenneskelig, innenfor rammene av politiets etiske retningslinjer. Slik vi ser det, går det en grense for hvor nær denne kontakten kan være. Ved melding om rolleblanding hvor ansatte kan oppnå en personlig fordel, er vi som arbeidsgiver pliktig til å følge opp. Dette er helt uavhengig av hvem som er melder».

Sluttet som politileder i Trøndelag 

Odas tidligere leder oppgir at han i mars i år sluttet i jobben ved Heimdal politistasjon og er nå avdelingsleder ved et annet politidistrikt. 

Han medgir at utfallet av saken til Oda og Tore var vanskelig å akseptere. 

Han er tydelig på at han selv kunne håndtert denne saken annerledes og angrer på noen av valgene han tok underveis. 

– Jeg kunne nok gjort ting annerledes og skulle nok ha gjort det. Det har jeg ikke noe problem med å erkjenne, men jeg synes det blir feil av de andre lederne å gjemme seg bak politimesteren, sier lederen. 

Han håper saken til Oda og Tore skaper en debatt om et rausere samfunn. 

I saken kom det frem at Svein hadde planlagt å ta sitt eget liv da Oda plutselig troppet opp på døra. 

– Jeg ønsker ikke lydige ansatte, men lojale ansatte. Det var Oda. Hun adlød ikke ordre da hun ble bedt om å kutte relasjonen, men hadde hun gjort det, kunne også det gitt et helt annet utfall for Svein, sier lederen. 

– Vi blir et kaldt samfunn dersom ingen bryr seg. Det er symptomatisk for hvor vi er på vei. Derfor trenger vi de som tar det ekstra ansvaret og tør å handle. 

Read Entire Article