Politiets nye grep mot utenlandske kriminelle: Umiddelbar utvisning

21 hours ago 4



Vil utvise utenlandske kriminelle før de rekker å etablere seg. De har allerede testet det ut.

Like ved et hotell i nærheten av Youngstorget ble tre irakiske menn pågrepet av politiet i oktober. Da tok politiet i bruk et grep de vil bruke oftere. Foto: Heiko Junge, NTB

Publisert: 08.01.2025 05:37

En natt til søndag i oktober kjørte en politipatrulje rundt i sentrum av Oslo. Patruljen la merke til en stappfull bil. Bilen ble stoppet, og fem menn ble kontrollert.

Historien kunne ha sluttet her, men politiet ville sjekke ut mennene ytterligere.

Tre av dem var irakiske borgere med opphold i Sverige. Det viste seg at de tre hadde vært langt fra lovlydige borgere de siste årene.

Politiets grep mot utenlandske kriminelle

En av dem var dømt for vold og salg og smugling av narkotika. Det ga politiet en mulighet til å bruke grepet de nå i større grad vil bruke for å hindre kriminelle i å etablere seg i Oslo.

Nemlig å utvise kriminelle som er tredjelandsborgeretredjelandsborgerePersoner som ikke er borgere av EU/EØS-landene. før de har gjort noe kriminelt i Norge.

Ikke lang tid etter kontrollen ble de tre irakerne pågrepet utenfor et hotell ved Youngstorget. Tre dager senere hadde UDIUDIUtlendingsdirektoratet, en norsk statlig etat som behandler søknader om oppholdstillatelse, asyl og statsborgerskap. allerede fattet et vedtak om å utvise dem permanent.

– Det holder at de har vært dømt til fengsel i utlandet, eller at det ville blitt fengselsstraff i Norge, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen.

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen tror ikke irakerne, som har opphold i Sverige, var i Norge for å se på nordlys. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

– Tror de innså at slaget var tapt

Flere svenske unge menn som kobles til kriminelle nettverk i hjemlandet, er allerede dømt til fengsel og permanent utvist fra Norge.

Men i disse tilfellene har det vært nødvendig med dom for å utvise dem. Ettersom de tre mennene var tredjelandsborgere og bare hadde opphold i Sverige, var det mulig å utvise dem før de hadde gjort noe galt her.

Selv om irakerne gjerne skulle hatt muligheten til å komme tilbake til Oslo, var det ingen problemer med å få dem ut av landet, forteller Meeg-Bentzen.

– Jeg tror de innså at slaget var tapt.

Hva de skulle i Norge, vet ikke politiadvokaten, men han kommenterer:

– Jeg tror ikke de skulle på tur for å se på nordlys, for å si det slik.

De to andre mennene i bilen var det ikke grunnlag for å utvise.

Utviser også svenske borgere

Meeg-Bentzen mener saken viser mulighetene som politiet og norske myndigheter har til å hindre personer med rulleblad i å etablere seg eller begå kriminalitet i Norge.

– Det viser at vi har gode redskaper så lenge vi får kunnskap fra Sverige. Og samarbeidet der er godt.

Meeg-Bentzen legger til at de lenge har sett at utenlandske kriminelle kommer til Norge for å etablere seg og drive virksomhet her. Noen har skaffet seg jobb, søkt utdanning eller på andre måter «slått rot».

– Vi ser at noen gir et inntrykk av å være etablert her i landet.

Dette er personer norsk politi knytter til gjengen Filterlösa grabbar fra Rinkeby-området i Stockholm. Det er en av gjengene politiet mener har forsøkt å etablere seg i Norge. Foto: Politiet

Det er flere tilfeller der svenske borgere er blitt utvist. I disse tilfellene har politiet måttet ha rettskraftig dom før UDI fattet vedtak om å utvise dem permanent. Dette var blant annet tilfellet med flere unge svenske menn som politiet knytter til Rinkeby-gjengen Filterlösa grabbar, opplyser Oslo politidistrikt.

Read Entire Article