Politiet måtte bruke gass under Sian-demonstrasjon

4 hours ago 3



Haugenstua (Aftenposten): «Koraner vil komme til skade», lovet Sian. Et stort politioppbud måtte ty til gass da motdemonstranter forsøkte å bryte seg gjennom barrierene.

Motdemonstranter mot Sian ble møtt med gass på Haugenstua. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Publisert: 20.09.2024 16:28 | Oppdatert: 20.09.2024 16:42

Sian (Stopp islamiseringen av Norge) varslet for noen dager siden om en markering utenfor lokalene til Islam Net på Haugenstua. Dette skulle skje i forbindelse med fredagsbønnen.

Muslimene svarte med å flytte fredagsbønnen ut på asfalten.

Politiet stilte med store styrker og sperret av området med flere gjerder for å hindre fysisk konfrontasjon. Aftenpostens reporter på stedet forteller at det til tider var svært amper stemning.

Sian skal ha tent på en bok, trolig Koranen, og da forsøkte motdemonstranter å komme seg forbi politisperringene. Politiet måtte da ty til gass. Folk trakk seg tilbake etter dette.

Motdemonstrantene ropte «ingen rasister i våre gater». Det skal også ha blitt kastet stein.

– Det gikk ikke helt som vi håpet, sier innsatsleder Magnus Strande i politiet. Han forteller at det var «mye motstand» blant motdemonstrantene, og at det ble kastet stein på størrelse med golfballer.

– Vi var redde for at noen skulle bli skadet. Det gjorde at vi måtte evakuere Sian.

– Hvorfor brukte dere gass?

– Det var den mildeste formen for gass politiet har, en liten dusj som gjør at vi kan styre folkemassen. Vi opplevede at de var på vei til å angripe med stein.

Minst en person er pågrepet for å ha kastet stein.

1 av 3Foto: Ketil Blom Haugstulen

«Koraner vil komme til skade»

Sian har de siste årene markert seg ved å oppsøke moskeer og andre steder med stor muslimsk befolkning for å tenne på Koranen.

Noen ganger har gruppen kommet til moskeer uanmeldt. Andre ganger har de varslet på forhånd. Det var i forbindelse med en uanmeldt aksjon i 2022 at en bil med flere Sian-medlemmer ble presset ut av E6 ved Mortensrud. Flere personer ble skadet da bilen veltet.

Om fredagens aksjon skriver Sian på Facebook at «koraner vil komme til skade under arrangementet».

Fahad Qureshi er leder i Islam Net. Han sier at Sian (Stopp islamiseringen av Norge) har oppsøkt lokalene til Islam Net på Haugenstua ved tre anledninger tidligere. Ved en anledning ble det tent på Koranen.

– De har tidligere oppsøkt oss uanmeldt. Denne gangen har de varslet at de kommer. Derfor har vi en motmarkering ved å flytte fredagsbønnen ut på parkeringsplassen vår, sier Qureshi.

Fahad Qureshi er leder i Islam Net. Foto: Siri Øverland Eriksen (arkivfoto)

– I forbindelse med fredagsbønnen blir det tale på norsk samtidig med Sian-markeringen. Imamen vil tilbakevise Sians falske påstander om islam, legger han til.

«Vi skal ikke la hatet stå uimotsagt», skriver Islam Net på sine Facebook-sider. Qureshi har på Facebook oppfordret flest mulig til å møte opp for å be med dem. En Tiktok-video der Islam Net ber folk besøke dem, har 55.000 visninger.

Positiv og negativ oppmerksomhet

– Vi skal ha en fredelig markering, og ønsker at flest mulig deltar. Slik viser vi islamofobene at det er de som taper. Samfunnet stiller seg sammen med oss, sier Qureshi.

– Vil ikke deres markering gi mer oppmerksomhet til Sian?

– Det er mange barn og ungdommer som er her på fredager. Hvordan vil disse barna føle hvis de kommer til moskeen og må høre at «de er terrorister og voldtektsforbrytere som skal deporteres fra landet», og samtidig ser de at Sian brenner Koranen? Hvis vi later som ingenting og ikke står opp for barna, sender vi et signal om at hatet kan feies under teppet og at barna våre må bare finne seg i at de er uønsket her i landet. Dette skader integreringen og skaper fremmedgjøring.

Han skiller samtidig mellom positiv og negativ oppmerksomhet.

– Hvis noen responderer til hatet på en uklok måte vil det gi Sian den oppmerksomheten de søker. Men om vi lærer de unge å stå opp for rettferdighet og stå opp imot hat på en god og strategisk måte, vil Sian tape og skape positiv oppmerksomhet i samfunnet.

Qureshi tror at slike markeringer av Sian virker mot Sians hensikt.

– Når Sian brenner Koranen og vi samler oss imot hatet, blir flere i samfunnet klar over det hatet som finnes mot muslimer. Da tenker mange i storsamfunnet at de må stå sammen med oss imot denne uretten. Det er viktig for å bekjempe hatet.

Read Entire Article