Politiet ber om fire nye uker i varetekt for mannen i 50-årene

1 month ago 28



Mannen som 8. juli kastet to molotovcocktails mot Slottet, har sittet fire uker i varetekt. Nå begjærer politiet fengslingsforlengelse i fire uker.

Belaruseren i 50-årene ble pågrepet kort tid etter at han kastet to molotovcocktails mot Slottet. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Publisert: 06.08.2024 11:31 | Oppdatert: 06.08.2024 11:48

Det opplyser hans forsvarer, Marijana Lozic, til Aftenposten.

– Tingretten skal behandlet dette spørsmålet i morgen, og i rettsmøtet ønsker han å forklare seg om blant annet årsaken til at han gjorde det han er siktet for.

Videre kommer saken etter all sannsynlighet til å gå som en tilståelsesdom, ettersom mannen allerede i første avhør erkjente straffskyld, forklarer Lozic.

– Planen er å få avgjort saken ved tilståelsespådømmelse i løpet av de neste fire ukene, sier Lozic.

Ble pågrepet umiddelbart

Mannen i 50-årene ble pågrepet umiddelbart etter at han kastet to molotovcocktails mot Slottet.

En molotovcocktail består av en glassflaske fylt med brennbar væske, med en lunte i flaskehalsen som man tenner på. Lunten er ofte et tøystykke. Når flasken kastes og knuser, tar væsken fyr.

Han er siktet for særlig grovt skadeverk og befatning med eksplosiver.

Brannalarmen ulte i over en halvtime på Slottet etter brannbombe-kastingen. I etterkant rykket røykdykkere inn, før politiet sikret bevis på åstedet. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Belaruseren satt i en elektrisk rullestol da han kastet molotovcocktailene.

Lozic sier at mannen i innledende avhør har forklart at det var en «desperat handling».

Aftenposten har tidligere spurt politiet om de anser bombekastingen som et målrettet attentat. Det har ikke politiet svart på.

Ville rette oppmerksomheten mot menneskerettighetsbrudd i Nederland

Lozic har tidligere sagt til Aftenposten at mannens handlinger var motivert av aksjonisme.

Opprinnelig skal belaruserens plan ha vært å kaste brannbombene mot Stortinget.

– Årsaken til at mannen ville kaste bomber mot Stortinget, var at han ville rette oppmerksomheten mot det han mener er brudd på menneskerettigheter for funksjonshemmede i Nederland.

Nødetatene rykket ut til Slottet med store ressurser. Et større område på baksiden av Slottet ble sperret av i flere timer etter brannbombe-kastingen. Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Mannen hadde ingen tilknytning til Norge før han begikk handlingen. Han kom til Norge få dager før brannbombe-kastingen.

– Han erkjenner straffskyld og er klar over hva han har gjort – noe han tar fullt ansvar for, sa Lozic etter at mannen ble varetektsfengslet i juni.

Han er etterlyst av nederlandsk politi for en straffbar handling i landet – noe norsk politi ikke har ønsket å kommentere.

Forsvarer Lozic vil ikke gå inn på hva mannen har begått av straffbare handlinger i Nederland. Hun vil heller ikke kommentere eventuell tidligere straffehistorikk.

Read Entire Article