Plutselig tok ørnen tak i Oline (1): – «Nå dør hun», tenkte jeg

1 week ago 11



 PrivatTRAUMATISK OPPLEVELSE: Tonje Jakobsen og datteren Oline havnet midt i et ørnedrama lørdag. Foto: Privat

Tonje Jakobsen kastet seg rundt og tok kvelertak på ørnen da hun forsto hva som hadde skjedd bak ryggen hennes.

onsdag 11. september kl. 16:44

Kortversjonen

  • En kongeørn angrep en 1,5 år gammel jente i Orkdal i Trøndelag lørdag. Moren, Tonje Jakobsen, greip inn og reddet datteren.
  • Jenta ble kjørt i ambulanse til legevakt og senere lagt i narkose på sykehuset i Trondheim. Kongeørnen ble avlivet kort tid etter.
  • Kongeørnekspert Alv Ottar Folkestad sier at ørnens adferd er helt abnorm og at den trolig har blitt fôret opp av mennesker.

– Det var et sånn hjerteskjærende rop. Jeg skjønte at det var alvorlig.

Lørdag var Tonje Jakobsen ute på gårdstunet i finværet med de tre barna. Plutselig hører hun sønnen skrike bak henne.

Idet hun snur seg, oppdager hun at datteren Oline (1,5) ligger på bakken med hodet ned. På hodet sitter en kongeørn med klørne godt plassert på datterens skuldre.

– Det første jeg tenkte var at ørnen ikke skal lette, den skal ikke få ta henne med seg.

Jakobsen kastet seg over ørnens klør. Datteren skriker.

– «Ring 113!» ropte jeg til eldstesønnen min. «Nå dør hun», tenkte jeg. Det var så mye blod at du så ikke skadeomfanget. Det var en kamp på liv og død. Underveis tenkte jeg at dette klarer jeg ikke. Den slapp ikke, den var for sterk. Jeg tok kvelertak rundt halsen, og til slutt fikk jeg revet henne ut av grepet.

 Norsk institutt for naturforskningØrnekloa. Foto: Norsk institutt for naturforskning

Ørnen satt fremdeles på gårdsplassen hjemme i Orkdal da en nabo som hadde merket bråket, kom løpende til. Naboen forsøkte å skremme ørnen bort, og ørnen plasserte seg i en steinrøys like ved.

Da far Ole Marius Vormedal rykket hjem, var ørnen fremdeles på eiendommen. Datteren ble kjørt i ambulanse til legevakt og ble senere lagt i narkose på sykehuset i Trondheim.

– Jeg var redd for hvor langt klørne hadde kommet inn i hodet, men de hadde heldigvis ikke gått gjennom kraniet. Vi fikk beskjed om at hun hadde vært kjempeheldig, sier Jakobsen.

Ørnen ble avlivet kort tid etter.

 Norsk institutt for naturforskningKongeørnen skal nå undersøkes. Foto: Norsk institutt for naturforskning

Den siste uken har kongeørn gått til angrep mot mennesker hele fire ganger, ifølge NRK - fra Jotunheimen i sør til Orkdal i nord.

Kongeørnekspert i naturvernorganisasjonen Birdlife, Alv Ottar Folkestad, sier at han har hørt om hele elleve tilfeller av møter mellom kongeørn og mennesker den siste uken.

Alt tyder på at det er samme ørn. I Norge finnes det mellom 1700 og 2500 kongeørn, sier Folkestad.

– En kongeørn angriper ikke i det hele tatt. Den er ikke i utgangspunktet aggresiv overfor mennesker. Det fremstår tindrende klart for meg at denne fuglen har hatt en positiv orientering mot mennesker. Det er ikke snakk om angrep, adferden viser at den har vært kontaktsøkende og tigget etter mat.

Bilde av Alv Gunnar FolkestadAlv Gunnar Folkestad

Kongeørnekspert i Birdlife

Kongeørnen var rundt fire måneder. Han mistenker at fuglen har blitt fôret opp av mennesker, og at den derfor har hatt en unormalt kontaktsøkende adferd.

– Jeg antar dette er en fugl som er havnet i fangeskap. Det er en trist sak som starter med at noen har gjort en alvorlig ulovlig handling.

– Den ene ørnekloa hadde gått rundt en centimeter unna det ene øyet, fortalte Per Kåre Vinterdal, viltettersøksjeger i Orkdal kommune, like etter hendelsen lørdag.

Mandag kom Oline hjem fra sykehuset. Opplevelsen har satt en støkk i familien på fem.

– Det flyr faktisk en ørn over huset her nå, forteller Jakobsen og legger til:

– Jeg er vanligvis ikke redd ørn, men får litt panikk av å se den så tett på.

Kongeørnen er nå sendt til Veterinærinstituttet, og obduksjonsrapporten vil være klar neste uke.

 PrivatOline (1,5) kom fra ørnemøtet uten varige mén, men har fremdeles synlige sår. Foto: Privat
Read Entire Article