Perus tidligere president Alberto Fujimori (86) er død

1 week ago 7



Den kontroversielle ekspresidenten var dømt for menneskerettighetsbrudd og korrupsjon.

 MARTIN MEJIA / AFP / NTBPresident Alberto Fujimori vinker til folkemengden under en militærparade i Lima i Peru i 1994. Foto: MARTIN MEJIA / AFP / NTB
torsdag 12. september kl. 01:52

Det er datteren Keiko Fujimori, som leder Perus største høyreparti, som kunngjør dødsfallet.

– Etter en lang kamp mot kreft, har faren vår Alberto Fujimori akkurat forlatt oss for å møte Herren, skriver hun på X, i en uttalelse sammen med søsknene.

– Takk for så mye, pappa.

Les også: Keiko Fujimori vil ikke bli som pappa

Alberto Fujimori, som var japanskættet, sonet en straff på 25 års fengsel for grov korrupsjon og brudd på menneskerettighetene under sine ti år ved makten.

Fujimori ledet landet med jernhånd fra 1990 til 2000. Han sto blant annet bak en militæroffensiv mot maoistgeriljaen Den lysende sti (Sendero luminoso), som i all hovedsak ble nedkjempet.

 Claudio Santana / APAlberto Fujimori omringet av politfolk i Chile i 2007, da han ble utlevert til Peru for å stilles for retten. Foto: Claudio Santana / AP

Mens noen husker ham som en nyliberal leder som sørget for økonomisk vekst og knuste opprørerne, husker andre ham som skruppelløs og autoritær.

  • I 2009 ble Fujimori dømt for å være ansvarlig for massakrer begått av såkalte dødsskvadroner i 1991 og 1992. 25 mennesker, inkludert et barn, ble drept i de to massakrene, som ble påstått å være en del av kampen mot maoistene.
 MARIE HIPPENMEYER / AFP / NTBAlberto Fujimori og datteren Keiko i 1995. Foto: MARIE HIPPENMEYER / AFP / NTB

I fjor ble den aldrende ekspresidenten løslatt på humanitært grunnlag, og i juli varslet han at han planla å vende tilbake til politikken og forsøke å bli president igjen i 2026.

Etter at Fujimoris kone gikk fra ham i 1994 og kalte ham en tyrann, tok datteren Keiko over funksjonen som Perus førstedame.

Hun stilte også til valg i 2011 og 2016, men tapte med knapp margin i andre valgomgang. Hun har også sittet i Perus nasjonalforsamling.

Publisert: 12.09.24 kl. 01:43Oppdatert: 12.09.24 kl. 01:52

Relaterte emner

Read Entire Article