Persontog kolliderte i ras like ved i 2016

4 weeks ago 17



Nordlandsbanen:

Torsdag omkom lokføreren etter at et persontog sporet av i Hemnes. Sideterrenget langs strekningen ble kontrollert tidligere i år.

 TV 2-tipser
SPORET AV: Toget traff et steinras og sporet av. Foto: TV 2-tipser

Publisert 25.10.2024 11:44 Sist oppdatert 8 minutter siden

Det var i 14-tiden torsdag at et passasjertog traff et steinras og sporet av på Nordlandsbanen mellom Bjerka og Mo i Rana. Lokfører Rolf Henry Ankerson døde i ulykken, mens fire personer ble skadet. 

Om kvelden 3. oktober 2016 kolliderte et tog med steinblokker som hadde felt ned i sporet ikke langt unna torsdagens ulykkessted. To personer ble den gang lettere skadet, men det oppstod store materielle skader både på togsettet og infrastrukturen.

Ulykken ble den gang undersøkt av Statens havarikommisjon, som fant at området var kontrollert og rassikret av Bane NOR.

Samtidig kom de med en sikkerhetstilråding:

– Denne retter seg mot at Bane NOR må ha rutiner som fanger opp økt og endret rasfare som følge av endringer i klima- og værsituasjonen.

 Thomas Sætveit Jensen
SPORET AV: Toget sporet av og endte med fronten på E6. Foto: Thomas Sætveit Jensen

Kontrollert i år

TV 2 har spurt Bane NOR hvordan de har fulgt opp tilrådningen.

I en epost skriver presseansvarlig Anne Kirkhusmo at det flere ganger har vært arbeidet med skredsikring i området.

– Det ble etablert en terrenggrøft i forbindelse med et skred i 2015, og høsten 2016 ble det iverksatt tiltak med rensk av terreng og utbedring av grøft. Det var etter en avsporing litt lenger sør, skriver hun. 

I 2018 ble det på stedet der toget sporet av torsdag, gjennomført et omfattende sikringsarbeid med nett, ifølge Bane NOR. Dessuten ble det gjennomført mindre tiltak etter en geologisk vurdering i 2021.

– I tillegg har vi periodiske kontroller av stikkrenner og sideterreng. Vi har kontrollert sideterrenget i år på denne strekningen. Det var ikke noen punkter som ble merket med behov for oppfølging, skriver Kirkhusmo.

– For tidlig å si

Kirkhusmo legger til at Norges Geotekniske Institutt (NGI) i 2022 gjennomførte en skredkartlegging av hele Nordlandsbanen. 

– Der ble det ikke vurdert behov for tiltak på dette stedet fordi det allerede var gjort en rekke tiltak her, skriver hun.

Både jernbane og vei er utsatt for ras i Norge, poengtere Kirkhusmo, som sier de gjør tiltak etter geologiske undersøkelser og vurderinger. 

– Det er for tidlig å si hva som kunne ha vært gjort annerledes her, skriver hun.

Kirkhusmo legger til at de følger nøye med på varsel om mye snø og regn.

– Vi har rutiner for å innføre for eksempel saktekjøringer og eventuell stenging av banestrekninger i forkant av varsel om mye nedbør, sier hun.

Blir stengt

Havarikommisjonen er fredag på stedet for å undersøke ulykkesstedet sammen med krimteknikere fra politiet. 

– Det er et rasutsatt område, det er det ingen tvil om. Det har vært gjennomført flere rassikringstiltak her. Men vi har ikke sett på området, og vi har heller ingen informasjon om direkte eller indirekte, sier avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen til TV 2.

 Roy-Arne Salater / TV 2
UNDERSØKER: Avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen er fredag på plass ved ulykkesstedet. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Det er ikke mistanke om at noe straffbart har skjedd, men Nordland politidistrikt opplyser at de har opprettet undersøkelsessak og starter rutinemessig etterforskning.

Bane NOR sier det vil ta noen dager før Nordlandsbanen blir åpnet for trafikk igjen. 

– Når politiet har frigjort skadestedet vil vi fjerne toget. Deretter må vi vurdere hva som eventuelt er skadet av infrastrukturen og utbedre det, skriver Kirkhusmo.

Read Entire Article